Κίνα: Τριπλασιάστηκε το εμπορικό πλεόνασμα πέρυσι στα 102 δισ. δολ.

Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου 2006 07:09

ΤΡΙΠΛΑΣΙΑΣΤΗΚΕ το εμπορικό πλεόνασμα της Ιαπωνίας το 2005 φθάνοντας στα επίπεδα ρεκόρ των 102 δισ. δολ., καθώς οι εξαγωγές εκτινάχθηκαν στα ύψη, αυξάνοντας την ένταση της χώρας με τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. για το θέμα της νομισματικής πολιτικής.

Το χάσμα, το οποίο βοήθησε την Κίνα να καταστεί η μεγαλύτερη και ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία στον κόσμο την τελευταία δεκαετία, διευρύνθηκε από τα 31,9 δισ. δολ. το 2004 και τα 16,7 δισ. δολ. το 1995. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν 28% πέρυσι και οι εισαγωγές σημείωσαν αύξηση 18%, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση των τελωνείων της χώρας στο Web site τους.

Το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας προκαλεί τριβές με τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ιαπωνία, οι οποίες υποστηρίζουν ότι η χαμηλή αξία του νομίσματος της χώρας δίνει στου Κινέζους εξαγωγείς άδικο πλεονέκτημα. Οι ΗΠΑ απειλούν να επιβάλλουν δασμούς στις κινεζικές εισαγωγές και η Ε.Ε. έχει πει ότι ενδέχεται να διαμαρτυρηθεί στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου για άδικες εμπορικές πρακτικές.

Τον Δεκέμβριο το πλεόνασμα άγγιξε τα 11 δισ. δολ. φθάνοντας σε επίπεδα ρεκόρ για Τρίτη φορά. Κατά μέσον όρο, 18 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν ότι το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας θα έφθανε τα 11,6 δισ. δολάρια.

Οι εξαγωγές αυξήθηκαν τον Δεκέμβριο 18%, φθάνοντας στα 75,4 δισ. δολ. και οι εισαγωγές σημείωσαν αύξηση της τάξης του 22%, φθάνοντας στα 64,4 δισ. δολ., σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση. Για ολόκληρο το 2005 οι πωλήσεις της Κίνας στο εξωτερικό σημείωσαν αύξηση 28%, φθάνοντας στα 762 δισ. δολ., περίοδο κατά την οποία οι εισαγωγές αυξήθηκαν 18%, φθάνοντας στα 660 δισ. δολάρια.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα