Κοντά στα επίπεδα ρεκόρ αναρριχήθηκε η τιμή του χαλκού στο Λονδίνο

Στο πλαίσιο της ζήτησης από την Κίνα
Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου 2006 13:50

ΚΟΝΤΑ σε επίπεδα ρεκόρ αναρριχήθηκε η τιμή του χαλκού στο Λονδίνο, καθώς εικάζεται ότι οι κατασκευαστές συρμάτων και καλωδίων στην Κίνα, θα αυξήσουν τα αποθέματά τους, πριν από την έναρξη του εορτασμού τους Ετους της Νέας Σελήνης το Σαββατοκύριακο.

Οι επεξεργαστές στην Κίνα, τη μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης του μετάλλου στον κόσμο, χρειάζονται χαλκό για να συνεχίσουν της λειτουργία τους κατά τη διάρκεια της εθνικής εορτής, που αρχίζει στις 28 Ιανουαρίου. Η ζήτηση χαλκού στην Κίνα, ενδέχεται να αυξηθεί 8,3% φέτος, καθώς η χώρα βελτιώνει τα δίκτυα ηλεκτρικής ενεργείας, σύμφωνα με ανακοίνωση του Beijing Antaike Information Development Co. στις 30 Δεκεμβρίου.

Ο χαλκός για παράδοση σε τρεις μήνες στο London Metal Exchange σημείωσε άνοδο 23 δολ., ποσοστό 0,5%, φθάνοντας στα 4.598 δολ. ο μετρικός τόνος, 32 δολ. κοντά στο χθεσινό κλείσιμο ρεκόρ. Τα συμβόλαια διαπραγματεύθηκαν 12 δολ. υψηλότερα, φθάνοντας στα 4.587 δολ. στις 9:51 π.μ., τοπική ώρα.

Τα αποθέματα που ελέγχει το LME αυξήθηκαν 1,5%, φθάνοντας στους 101.950 τόνους, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του Χρηματιστηρίου. Φέτος, έχουν σημειώσει αύξηση 14%, κυρίως από την Pusan στη Ν. Κορέα. Οι αποθήκες που βρίσκονται πιο κοντά στην Κίνα και ελέγχει το LME είναι στην Pusan.

To State Reserve Bureau, η αρμόδια αρχή αποθεμάτων της Κίνας, πούλησε 51.160 τόνους του μετάλλου σε δημοπρασία τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο. Οι πωλήσεις αποτελούσαν μέρος του σχεδίου μείωσης των τιμών για την άντληση κεφαλαίων, προκειμένου να τακτοποιήσει λανθασμένες τοποθετήσεις της κυβέρνησης, που έγιναν από τον Κινέζο διαπραγματευτή Liu Oibing.

H Κίνα πρέπει να παραδώσει στις διεθνείς αγορές τουλάχιστον 200.000 τόνους χαλκού για να κάνει θετικές τις αρνητικές τοποθετήσεις, σύμφωνα με δημοσίευμα στην κρατική εφημερίδα China Daily στις 17 Νοεμβρίου. Αυτό, ισούται με όλο τον χαλκό που βρίσκεται στις αποθήκες που ελέγχουν τα Χρηματιστήρια του Λονδίνου, της Σαγκάης και της Ν. Υόρκης.

Μεταξύ των άλλων μετάλλων για παράδοση σε τρεις μήνες στο LME, το αλουμίνιο σημείωσε άνοδο 7 δολ., ποσοστό 0,3% φθα΄νοντας στα 2.351 δολ. ο τόνος. Το νικέλιο υποχώρησε 25 δολ., ποσοστό 0,2% φθάνοντας στα 14.950 δολ. Ο μόλυβδος σημείωσε άνοδο 6 δολ., ποσοστό 0,5%, φθάνοντας στα 1.133 δολ., ο ψευδάργυρος σημείωσε άνοδο 13 δολ., ποσοστό 0,6%, φθάνοντας στα 1.988 δολ. ο τόνος. Αμετάβλητη διατηρήθηκε η τιμή του κασσίτερου, στα 6.625 δολ. ο τόνος.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα