Αυστραλία: Χαμηλότερη η αύξηση της απασχόλησης τον Δεκέμβριο

Στο 5,1% ο δείκτης ανεργίας
Πέμπτη, 12 Ιανουαρίου 2006 08:48

ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ νέες θέσεις εργασίας, απ’ ό,τι αναμενόταν, δημιούργησε τον Δεκέμβριο η οικονομία της Αυστραλίας, σημάδι ότι η ανάπτυξη υποχωρεί στην πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία της περιφέρειας Ασίας-Ειρηνικού.

Η απασχόληση αυξήθηκε κατά 2.100 θέσεις τον μήνα που πέρασε, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, στο Σύδνεϋ. Ο δείκτης ανεργίας παρέμεινε αμετάβλητος στο 5,1%, έναντι του Νοεμβρίου. Κατά μέσον όρο, 18 οικονομικοί αναλυτές, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg, προέβλεπαν ότι η απασχόληση θα αυξανόταν κατά 9.000 θέσεις εργασίας και ο η ανεργία θα διατηρείτο στο 5,1%.

Εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Telstra Corp., της μεγαλύτερης εταιρείας τηλεπικοινωνιών της χώρας και η κατασκευάστρια μερών αυτοκινήτων, Autoliv Inc., απολύουν κόσμο, για να μειώσουν το κόστος τους. Η σημερινή ανακοίνωση, ενισχύει τις προσδοκίες, ότι η Reserve Bank of Australia, θα διατηρήσει αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια δανεισμού, καθώς η υποχώρηση της απασχόλησης, περιορίζει τις ανησυχίες ότι η αύξηση των μισθών ενδέχεται να τροφοδοτήσει τον πληθωρισμό.

Η πλήρης απασχόληση υποχώρησε κατά 4.800 θέσεις εργασίας τον Δεκέμβριο και η μερική απασχόληση αυξήθηκε κατά 6.900 θέσεις, σύμφωνα με την σημερινή ανακοίνωση. Περίπου 10 εκατ. από τα 20 εκατ. κατοίκους της Αυστραλίας, εργάζονται. Η απασχόληση τον Νοέμβριο αυξήθηκε κατά 28.400 θέσεις εργασίας, με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα