Ομόλογα: Υποχώρηση αποδόσεων μετά το νέο εμπορικό μέτωπο ΗΠΑ - Ε.Ε.

Πέμπτη, 03 Οκτωβρίου 2019 20:47
UPD:21:05
REUTERS/VASILY FEDOSENKO

Του Γιάννη Παγκαλιά
[email protected]

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης κινήθηκαν πτωτικά, με αυτή του 10ετούς της Γερμανίας να υποχωρεί για πρώτη φορά σε περισσότερο από μία εβδομάδα, μετά την απόφαση να των ΗΠΑ επιβάλουν δασμούς σε προϊόντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προσθέτοντας άλλο ένα λιθαράκι στους κινδύνους που αντιμετωπίζει η Ευρώπη για μία δυνητική οικονομική ύφεση.

Το ράλι στις αγορές ομολόγων της ζώνης του ευρώ έκανε διάλλειμα την περασμένη εβδομάδα, εν μέσω ανησυχιών ότι τα «πυρομαχικά» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την τόνωση της ανάπτυξης και του πληθωρισμού στο μπλοκ εξαντλούνται.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι θα επιβάλουν δασμούς 10% στα αεροσκάφη της Airbus και 25% δασμούς σε ευρωπαϊκά προϊόντα όπως το κρασί, το ελαιόλαδο και τα τυριά, ως αντίποινα για παράνομες επιδοτήσεις της Ε.Ε. στην Airbus.

Η ανακοίνωση ήρθε μετά την απόφαση του ΠΟΕ που έδωσε στην Ουάσιγκτον το πράσινο φως για να επιβάλει δασμούς σε προϊόντα της Ε.Ε. αξίας 7,5 δισ. δολαρίων ετησίως, μία κίνηση που απειλεί να πυροδοτήσει καινούργιο μέτωπο στον εμπορικό πόλεμο.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων τόσο των χωρών του πυρήνα της Ευρωζώνης όσο και της περιφέρειας κινήθηκαν χαμηλότερα από 4 έως 7 μονάδες βάσης.

Στην ΗΔΑΤ η συνεδρίαση κινήθηκε σε ρηχά νερά, με τον όγκο συναλλαγών να διαμορφώνεται στα 17 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 13 αφορούσαν εντολές αγοράς και τις αποδόσεις των κρατικών τίτλων χρέους να κυμαίνονται στα ίδια σχεδόν επίπεδα με τη συνεδρίαση της Τετάρτης.

Η απόδοση της 10ετίας διαμορφώθηκε στο 1,33% και το spread έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου στις 196 μονάδες βάσης.

Το καινούργιο 7ετές ομόλογο ήταν ο τίτλος που συγκέντρωσε τη μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα με 7 εκατ. ευρώ και την απόδοσή του να κλείνει στο 1,06%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα