Χρηματιστήρια: Χλιαρή ανάκαμψη μετά το μαζικό sell-off της Τετάρτης

Πέμπτη, 03 Οκτωβρίου 2019 20:32
UPD:20:37
EPA/ARNE DEDERT

Του Γιάννη Παγκαλιά
[email protected]

Χλιαρή αντίδραση έβγαλαν τα χρηματιστήρια και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, μετά το μαζικό sell-off της Τετάρτης που πυροδότησε η απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να δασμολογήσει ευρωπαϊκά προϊόντα αξίας 7,5 δισ. δολαρίων.

Η Ουάσιγκτον προχωράει σε αυτή την κίνηση μετά την προσφυγή της στον ΠΟΕ για παράνομες επιδοτήσεις της Ε.Ε. στην Airbus, με τον Οργανισμό να δικαιώνουν τις ΗΠΑ και να δίνει το «οκ» για την επιβολή δασμών.

Στη Wall Street οι 3 βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες κατέγραφαν ενδοσυνεδριακά ήπια κέρδη, μετά το χειρότερο διήμερο ξεκίνημα δ΄ τριμήνου του Dow Jones από το 2008 και των S&P 500 και Nasdaq από το 2009.

Στην Ευρώπη ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 δεν κατάφερε να κάνει comeback από το χτύπημα της Τετάρτης (η χειρότερη ημέρα για το 2019) και έκλεισε με οριακές απώλειες 0,02%.

Το χρηματιστήριο του Λονδίνου από την άλλη υποχώρησε περαιτέρω 0,63%, μετά το κατρακύλισμα της προηγούμενης συνεδρίασης (η χειρότερη ημερήσια επίδοση από το 2016 και το δημοψήφισμα του Brexit), σε αντίθεση με τα χρηματιστήρια σε Παρίσι και Μιλάνο που κατέγραψαν κέρδη 0,30% και 0,06%, ενώ το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ήταν κλειστό.

Η μετοχή της Airbus της πέτρας του σκανδάλου στην διαμάχη ΗΠΑ – Ε.Ε. κατέγραψε ανοδικό ράλι, ολοκληρώνοντας τη συνεδρίαση ενισχυμένη κατά 4,25%.

Ο πανικός της Τετάρτης μεταφέρθηκε και στην Ασία με τις ασιατικές μετοχές να διολισθαίνουν σε χαμηλό μηνός και τον ευρύτερο δείκτη MSCI να κλείνει 0,60% χαμηλότερα.

Το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ διέφυγε από το κλίμα ανασφάλειας που περιέβαλε τις ασιατικές αγορές, παρά τα συνεχιζόμενα επεισόδια που συντελούνται στη χώρα, κλείνοντας με κέρδη 0,13%.

Το χρηματιστήριο του Τόκιο έκανε βουτιά 2,01% η χειρότερη ημερήσια επίδοση από τις 26 Αυγούστου, από κοντά και το χρηματιστήριο της Σεούλ καταγράφοντας απώλειες 1,95%.

Οι κινεζικές αγορές παραμένουν κλειστές εξαιτίας της εθνικής αργίας για τα 70 χρόνια από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα