Με τους ταχύτερους ρυθμούς των τελευταίων επτά ετών συρρικνώθηκε ο μεταποιητικός κλάδος της Ευρωζώνης τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την καθιερωμένη έρευνα της IHS Markit, τα επιμέρους στοιχεία της οποίας αποκαλύπτουν ότι δεν διαφαίνεται ανάκαμψη στον ορίζοντα.
Ο οριστικός δείκτης PMΙ για τη μεταποίηση διαμορφώθηκε στις 45,7 μονάδες, οριακά υψηλότερα σε σχέση με τα προκαταρκτικά στοιχεία, που τον ήθελαν στις 45,6. Εξακολουθεί να είναι πάντως η χειρότερη επίδοση από τον Οκτώβριο του 2012 και πολύ μακριά από το όριο των 50 μονάδων που διακρίνει την ύφεση από την ανάπτυξη.
Να σημειωθεί ότι ο ελληνικός μεταποιητικός κλάδος εξακολουθεί να αναπτύσσεται, με τον δείκτη να παραμένει αρκετά πάνω από τις 50 μονάδες. Ωστόσο τον Σεπτέμβριο, επηρεαζόμενος από το αρνητικό διεθνές περιβάλλον, κατέβασε και εκείνος ταχύτητα, με τους ρυθμούς αύξησης της απασχόλησης να είναι οι βραδύτεροι από τα τέλη του 2017.
Στη ζώνη του ευρώ, ο επιμέρους δείκτης της παραγωγής βυθίστηκε στις 46,1 από 47,9 μονάδες. Ήταν η όγδοος διαδοχικός μήνας, που μένει κάτω από τις 50 μονάδες. Ο δείκτης νέων παραγγελιών υποχώρησε από τις 45,9 στις 43,4 μονάδες. Και για τους δύο δείκτες ήταν η χαμηλότερη επίδοση από τον Οκτώβριο του 2012.
Ισχυρότατο πλήγμα έχει δεχθεί ο μεταποιητικός κλάδος της Γερμανίας. Ο γερμανικός PMI διαμορφώθηκε στις 41,7 μονάδες, ελαφρώς υψηλότερα δηλαδή από την αρχική εκτίμηση για 41,4 μονάδες. Ωστόσο ήταν και πάλι η χειρότερη επίδοση από το 2009, όταν η παγκόσμια οικονομία ήταν αντιμέτωπη με ύφεση.
Στη Γαλλία, δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του ευρώ, τα οριστικά στοιχεία ήταν χειρότερα από την προκαταρκτική εκτίμηση, με τον δείκτη να υποχωρεί στις 50,1 μονάδες, οριακά πάνω από το όριο της συρρίκνωσης.
Τα δεδομένα αυτά έρχονται έως έναν βαθμό να «δικαιώσουν» την επιλογή του Μάριο Ντράγκι για νέα αποφασιστική δράση από την ΕΚΤ, αλλά και την επισήμανσή του ότι τα όπλα της νομισματικής πολιτικής δεν αρκούν. Θα πρέπει οι κυβερνήσεις να αυξήσουν τις δαπάνες, αλλά και να κάνουν βήματα προς τη δημοσιονομική ολοκλήρωση, για να θωρακίσουν τη ζώνη του ευρώ.
naftemporiki.gr