Αποσύρθηκαν 286.000 πλαστά τραπεζογραμμάτια ευρώ

Στο δεύτερο εξάμηνο του 2005
Παρασκευή, 13 Ιανουαρίου 2006 18:19
UPD:19:42

Στο δεύτερο εξάμηνο του 2005, αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία συνολικά 286.000 πλαστά τραπεζογραμμάτια ευρώ. Αυτό αντιπροσωπεύει μια μείωση της τάξης του 2,39% σε σχέση με τους έξι προηγούμενους μήνες, όπου 293.000 χαρτονομίσματα είχαν κατασχεθεί, και μια μείωση 0,35% σε ετήσια βάση.

Μέχρι σήμερα, τα τραπεζογραμμάτια των 50 ευρώ παρουσίαζαν πάντοτε τα υψηλότερα ποσοστά πλαστών. Στη διάρκεια του τελευταίου εξαμήνου, ωστόσο, σημειώθηκε σημαντική αύξηση του ποσοστού των πλαστών τραπεζογραμματίων των 20 ευρώ. Τα τραπεζογραμμάτια των 20 και των 50 ευρώ μαζί αντιστοιχούσαν στο 84% του συνόλου των πλαστών τραπεζογραμματίων που εντοπίστηκαν σε κυκλοφορία.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το επίπεδο πλαστών τραπεζογραμματίων έχει παραμείνει σταθερό για περισσότερα από δύο χρόνια, σύμφωνα με τα εξαμηνιαία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Το 97% των πλαστών τραπεζογραμματίων σε κυκλοφορία εντοπίστηκε στη ζώνη του ευρώ, ένα επιπλέον 1% προήλθε από άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε. εκτός ευρώ και ένα 2% από χώρες που γειτνιάζουν με την Ε.Ε.

Σε περίπτωση αμφιβολίας, ο κάτοχος τραπεζογραμματίου για το οποίο υπάρχει υπόνοια ότι είναι πλαστό πρέπει να το συγκρίνει απευθείας με ένα τραπεζογραμμάτιο το οποίο είναι αποδεδειγμένα γνήσιο, και να επικοινωνήσει είτε με την αστυνομία είτε με την αντίστοιχη εθνική κεντρική τράπεζα, παρέχοντας όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για την προέλευση του τραπεζογραμματίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα