Ανοδικά κινήθηκαν οι τιμές του αργού σε Τόκυο και Λονδίνο

Μετά τις επιθέσεις στη Νιγηρία και την απόφαση του Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα
Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2006 08:27

ΑΝΟΔΙΚΑ κινήθηκε η τιμή του αργού πετρελαίου στο Τόκυο και το Λονδίνο, μετά τις επιθέσεις στις εγκαταστάσεις παραγωγής στη Νιγηρίας, που επηρέασαν τις προμήθειες, σε συνδυασμό με την ανησυχία που επικρατεί για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, το οποίο ενδέχεται να κλιμακωθεί.

Χθες, η Royal Dutch Shell Plc ανακοίνωσε, ότι μία από τις εγκαταστάσεις της στη Νιγηρία δέχθηκε επίθεση, καθυστερώντας τις επιδιορθώσεις σε αγωγό στον οποίο έγινε σαμποτάζ την περασμένη εβδομάδα. Το Ιράν, η δεύτερη σε παραγωγή χώρα-μέλος του ΟΠΕΚ, δεν φοβάται την παραπομπή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας, επαναλαμβάνοντας τα σχόλια του προέδρου Mahmoud Ahmadinejad, ότι η χώρα θα συνεχίσει την έρευνά της στα πυρηνικά.

Το αργό πετρέλαιο για παράδοση Ιουνίου, τα πιο διαπραγματεύσιμα συμβόλαια, στο Χρηματιστήριο του Τόκυο, σημείωσε άνοδο 1,1%, φθάνοντας στα 42.300 γιέν το χιλιόλιτρο. Στη 1:18 μ.μ., τοπική ώρα, διαπραγματεύθηκε στα 42.260 γιέν, τιμή που ισούται με 58,79 δολ. το βαρέλι.

Το μπρεντ για τα συμβόλαια του Φεβρουαρίου σημείωσε άνοδο 16 σεντς, ποσοστό 0,3%, φθάνοντας στα 62,45 δολ. το βαρέλι, κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο ICE Futucres, στις 12:11 μ.μ., ώρα Σιγκαπούρης.

Τα συμβόλαια του αργού πετρελαίου έχουν σημειώσει μέσα στο έτος άνοδο 4,7% στη Ν. Υόρκη. Κλειστό είναι σήμερα το Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex), λόγω της εθνικής εορτής των γενεθλίων του Martin Luther King public holiday in the U.S.

Σημειώνεται ότι ο ΟΠΕΚ θα πραγματοποιήσει σύσκεψη στις 31 Ιανουαρίου στη Βιέννη για να θέσει τις ποσοστώσεις της παραγωγής του δευτέρου τριμήνου, περίοδο κατά την οποία τυπικά η ζήτηση πετρελαίου μειώνεται, καθώς αυξάνονται οι θερμοκρασίες στο Βόρειο Ημισφαίριο της Γης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα