Peugeot, Renault: Πρώτες στη μείωση πωλήσεων αυτοκινήτων το 2005

Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2006 10:26

ΤΗ μείωση των πωλήσεων νέων ευρωπαϊκών αυτοκινήτων οδήγησαν η PSA Peugeot Citroen, η Renault SA και η Ford Motor Co., καθώς τα παλαιά μοντέλα, όπως το 206 και το Megane, απέτυχαν να προσελκύσουν νέους αγοραστές. Χαμηλότερες πωλήσεις εμφάνισε επίσης η DaimlerChrysler AG και η Fiat SpA.

Οι πωλήσεις μειώθηκαν 0,7% φθάνοντας τα 15,2 εκατ. αυτοκίνητα το 2005, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της European Automobile Manufacturers Association. Η ζήτηση μειώθηκε 3,9% τον Δεκέμβριο, φθάνοντας στο 1,07 εκατ. οχήματα.

Η Peugeot και η Renault έχουν παλιά μοντέλα και πρέπει να ανταγωνιστούν την μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης, Volkswagen AG, η οποία ανανέωσε τις προσφορές της, όπως και οι ασιατικές αυτοκινητοβιομηχανίες που έχουν νεότερα μοντέλα. Η Toyota Motor Co. και η Hyundai Motor Co. αυξάνουν την παραγωγή και τις πωλήσεις τους στην Ευρώπη, τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτων στον κόσμο, μετά τις ΗΠΑ.

Η μείωση των καταναλωτικών δαπανών στη Γερμανία και τη Γαλλία βλάπτει επίσης τις πωλήσεις στην Ευρώπη. Στη Γερμανία οι δαπάνες μειώθηκαν τα τρία τελευταία τρίμηνα και οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν κατά πάσα πιθανότητα πέρυσι, σύμφωνα με την ένωση εταιρειών λιανικής πώλησης HDE. Η οικονομία της Βρετανίας αναπτύχθηκε το 2005 με τον χαμηλότερο ρυθμό μέσα σε 13 χρόνια, καθώς αναιμικές ήταν οι λιανικές δαπάνες, σε συνδυασμό με την αύξηση των τιμών του αργού πετρελαίου.

Στις 11 Ιανουαρίου η Peugeot είπε τα λειτουργικά της κέρδη μειώθηκαν μετά την υποχώρηση των πωλήσεων του μοντέλου της 206 και το μοντέλο Citroen Picasso την ανάγκασε να μειώσει παραγωγή και τιμές. Το τέταρτο τρίμηνο οι πωλήσεις μειώθηκαν 5,5%, φθάνοντας στα 597.000 οχήματα στη Δυτική Ευρώπη, υπερβαίνοντας τη μείωση 2,9% της αγοράς, καθώς οι πωλήσεις του Picasso και του Peugeot 397 μειώθηκαν.

Τον Δεκέμβριο η Peugeot προσέφερε 2.300 ευρώ (2.800 δολ.) έκπτωση στην τιμή πώλησης του 307, ενώ η Citroen προσέφερε το Picasso 3.000 ευρώ φθηνότερα. Η Peugeot θα αντικαταστήσει το μοντέλο της 206 με ένα νέο μοντέλο, το 207 τον Απρίλιο.

Η Renault, είπε στις 4 Ιανουαρίου ότι η ανάπτυξη των πωλήσεων το 2005 μειώθηκε στη Δυτική Ευρώπη, αποτέλεσμα της μείωσης των παραγγελιών. Οι πωλήσεις αυτοκινήτων στην Ευρώπη φέτος ενδέχεται να σημειώσου ελαφρά διαφοροποίηση καθώς το νέο Clio ισορροπεί τη μείωση των πωλήσεων που σημειώνουν τα λοιπά μοντέλα.

Η Fiat, η έκτη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης, ανακοίνωσε 12,4% μείωση των πωλήσεων, στα 988.837 οχήματα. Η εταιρεία, μετά από τέσσερα χρόνια ζημιών, επιδιώκοντας να επιστρέψει στην κερδοφορία το 2007, με τη μείωση του κόστους λειτουργίας σε συνδυασμό με την παρουσίαση νέων μοντέλων.

Οι ευρωπαϊκές πωλήσεις της Ford μειώθηκαν 3,4%, φθάνοντας στο 1,63 εκατ. οχήματα πέρυσι. Το ευρωπαϊκό σκέλος της αυτοκινητοβιομηχανίας σκοπεύει να εμφανίσει λειτουργικά κέρδη φέτος.

Τα στοιχεία της ένωσης, περιλαμβάνουν 23 από τις 25 χώρες μέλη της Ε.Ε., καθώς επίσης της Ισλανδίας, της Νορβηγίας και της Ελβετίας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα