Ομόλογα: Σταθερές οι αποδόσεις των ελληνικών τίτλων, υποχώρησαν οι ισπανικές

Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου 2019 20:26
UPD:21:04
EPA/MATTEO BAZZI

Της Εφης Τριήρη
[email protected]

Οι πολιτικοί κίνδυνοι και ο φόβος οικονομικής ύφεσης στήριξαν τις τιμές των κρατικών ομολόγων του ευρώ, με την Ισπανία να έχει το προβάδισμα καθώς οι επενδυτές επιλέγουν το χρέος της μιάς και προσφέρει τις υψηλότερες αποδόσεις στη βαθμίδα του χρέους υψηλής αξιολόγησης.

Η απόδοση του 10ετούς ισπανικού κρατικού ομολόγου υποχώρησε 3,4 μονάδες βάσης, στο 0,09%, πλησιάζοντας επικίνδυνα σε αρνητικό έδαφος, κάθως προς στιγμή έφθασε μέχρι το 0,1%. Από την αρχή της εβδομάδας έως σήμερα, η απόδοση του 10ετούς ισπανικού έχει αποκλιμακωθεί 16 μονάδες βάσης εν μέσω πολιτικής αβεβαιότητας καθώς η χώρα ετοιμάζεται για την τέταρτη εκλογική της αναμέτρηση τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Στην εκρηκτική άνοδο των τιμών των ισπανικών ομολόγων αυτή την εβδομάδα συνέβαλε και η αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ισπανίας από τον οίκο S&P. Ο στρατηγικός αναλυτής Πήτερ ΜακΚάλουμ της Mizuho προβλέπει ότι εάν το η απόδοση του 10ετούς γερμανικού υποχωρήσει στο -075%, τότε η απόδοση του 10ετούς ισπανικού θα περάσει σε αρνητικό έδαφος.

Παρά την πτώση των αποδόσεων στη διάρκεια του τρέχοντος έτους, τα ισπανικά εξακολουθούν να προσφέρουν υψηλότερες αποδόσεις από την πλειοψηφία των υπολοίπων της Ευρωζώνης, στην κατηγορία του χρέους υψηλής αξιολόγησης, καθώς τον Αύγουστο το 70% των κρατικών ομολόγων του ευρώ είχαν αρνητική απόδοση.

Στην ελληνική αγορά, συνεχίστηκε η σταθεροποιητική τάση με τον όγκο συναλλαγών στην ΗΔΑΤ να περιορίζεται στα 14 εκατ.ευρώ. Η απόδοση του 10ετούς παρέμεινε στο 1,32% με το spread στις 197 μονάδες βάσης.

Στον «πυρήνα», η απόδοση του 10ετούς γερμανικού αυξήθηκε ελαφρώς στο -0,58%, όμως οι οικονομικοί και πολιτικοί κίνδυνοι λειτουργούν ανασταλτικά στην όποια άνοδο. Επίσης, το spread μεταξύ βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων γερμανικών κρατικών ομολόγων υποχώρησε κάτω από τις 10 μονάδες βάσης για πρώτη φορά από το 2008.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η μεγάλη αύξηση του μέσου ημερήσιου όγκου συναλλαγών σε ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα στο δεύτερο τρίμηνο έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ενωσης Χρηματοοικοομικών Αγορών στην Ευρώπη (AFME) που δημοσιεύθηκαν χθες. Oι συναλλαγές αυξήθηκαν 13%, με το μεγαλύτερο όγκο να καταγράφεται σε Γαλλία, Φινλανδία και Πορτογαλία. Στη Γαλλία, ο μέσος ημερήσιος όγκος συναλλαγών αυξήθηκε 37% σε ετήσια βάση, στην Πορτογαλία 22% ενώ στην Φινλανδία 27%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα