Το τριπλό μέτωπο του προϋπολογισμού

Το σενάριο βάσης, το πακέτο μέτρων της ΔΕΘ και η ενίσχυση των δημοσιονομικών επιδόσεων
Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου 2019 20:21
UPD:20:22
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Από την έντυπη έκδοση

Του Θάνου Τσίρου 
[email protected]

Με την παραγωγή πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ κατά την εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού να θεωρείται λίγο-πολύ δεδομένη, συνεχίστηκαν και χθες οι διαβουλεύσεις με τους θεσμούς επί της σύνταξης του προϋπολογισμού του 2020.

Ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος τόνισε ότι οι συζητήσεις επικεντρώνονται σε τρία διαφορετικά «κεφάλαια»: Πρώτον, το σενάριο βάσης του προϋπολογισμού του 2020 το οποίο επηρεάζεται τόσο από τον ρυθμό ανάπτυξης όσο και από την πορεία των εσόδων του ΦΠΑ αλλά και από την εξέλιξη της ρύθμισης των 120 δόσεων. 

Το δεύτερο έχει να κάνει με το πακέτο των μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Αρμόδια κυβερνητική πηγή προσδιόρισε το κόστος του πακέτου στο 1 δισ. ευρώ, ενώ εμφανίστηκε βέβαιος ότι τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν θα ενσωματωθούν στον προϋπολογισμό του 2020. 

Το τρίτο «κεφάλαιο» αφορά μέτρα που θα προτείνει η ελληνική πλευρά για να ενισχύσει τις δημοσιονομικές επιδόσεις του προϋπολογισμού του 2020. «Δεν πρόκειται για μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα όπως νέοι φόροι ή περικοπές, αλλά για παρεμβάσεις διαρθρωτικού χαρακτήρα» επισήμανε αρμόδια πηγή κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην αύξηση των απαιτούμενων ηλεκτρονικών πληρωμών από την 1η/1/2020. Ουσιαστικά, προαναγγέλθηκε η αύξηση των ηλεκτρονικών πληρωμών από το σύνολο των φυσικών προσώπων, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στην προωθούμενη αλλαγή της πάγιας ρύθμισης για τα χρέη προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. 

Υγεία, εργασία, οφειλές και εισφορές

Κατά τη χθεσινή δεύτερη ημέρα των διαπραγματεύσεων, συζητήθηκαν τα θέματα του υπουργείου Υγείας (με έμφαση στον προϋπολογισμό των δαπανών αλλά και το clawback), οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, οι πρωτοβουλίες του υπουργείου Εργασίας που ενσωματώθηκαν στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο, αλλά και το λευκό μητρώο των επιχειρήσεων, όπως και το σχέδιο μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, καθώς και θέματα του χρηματοπιστωτικού τομέα με έμφαση στις εγγυήσεις των τραπεζών και στα κόκκινα δάνεια. Ο στόχος παραμένει: να υπάρξει ένα θετικό report για την πορεία της 4ης μνημονιακής αξιολόγησης από την πλευρά των θεσμών μέχρι και το τέλος Νοεμβρίου και η 4η αξιολόγηση να κλείσει στο Eurogroup του Δεκεμβρίου. 

Γι’ αύριο, Πέμπτη, είναι προγραμματισμένο να συνεδριάσει το Euro Working Group ενώ το αν θα συζητηθεί το θέμα της Ελλάδας θα εξαρτηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό από την πορεία των συζητήσεων κατά τη σημερινή 3η και τελευταία ημέρα διαβουλεύσεων με τους επικεφαλής των θεσμών. Σήμερα είναι προγραμματισμένο να συζητηθούν τα ενεργειακά, η πορεία των αποκρατικοποιήσεων, τα θέματα της δημόσιας διοίκησης, αλλά και αυτά της ψηφιακής οικονομίας. 

Στο επίκεντρο του ΔΝΤ τα βασικά θέματα

Τα στελέχη του ΔΝΤ θα παραμείνουν στην Αθήνα μέχρι και την Παρασκευή προκειμένου να ολοκληρώσουν τη δική τους αξιολόγηση στο πλαίσιο του άρθρου 4. Ήδη υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση την Παρασκευή στο υπουργείο Οικονομικών. Σε κάθε περίπτωση, τα στελέχη του ΔΝΤ -τα οποία συμμετέχουν στη διαδικασία της αξιολόγησης μαζί με τους υπόλοιπους θεσμούς- δεν παίρνουν συχνά τον λόγο στις διαβουλεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, καθώς ενδιαφέρονται μόνο για τα βασικά θέματα (εκτέλεση προϋπολογισμού, φορολογική πολιτική, τραπεζικό σύστημα, εργασιακά κ.λπ.). 

Σήμερα είναι προγραμματισμένο να συζητηθούν τα ενεργειακά, η πορεία των αποκρατικοποιήσεων, τα θέματα της δημόσιας διοίκησης, αλλά και αυτά της ψηφιακής οικονομίας. 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα