JPMorgan, CCMP Capital: 900 εκατ. δολ. για την εξαγορά της Waco

Τρίτη, 17 Ιανουαρίου 2006 10:12

ΠΟΣΟΝ 5,4 δισ. ραντ (900 εκατ. δολ.) για την εταιρεία εξοπλισμού κατασκευών Waco International Ltd., κατέβαλε το τμήμα εξαγορών της JPMorgan Chase & Co. και η CCMP Capital Asia, προχωρώντας στην μεγαλύτερη παρά ποτέ εμπορική συναλλαγή της Ν. Αφρικής.

Η CCMP Capital Asia, ένα κεφάλαιο εξαγορών με έδρα το Χονγκ Κονγκ, που διαχωρίστηκε από τη JPMorgan, θα κατέχει το 57% της Waco, σύμφωνα με τον ανώτατο εκτελεστικό της διευθυντή, Royden Vice, σε τηλεφωνική επικοινωνία σήμερα από το Γιοχάνεσμπουργκ.

Η JPMorgan Partners, σκέλος της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας των ΗΠΑ, θα κατέχει μερίδιο 28% και η διοίκηση της Waco, το 15%, πρόσθεσε ο ίδιος. Η δραστηριότητα αποκτήθηκε από έναν όμιλο, του οποίου ηγείται η Ethos Private Equity Ltd. της Ν. Αφρικής και η Citigroup Inc.

Η Waco, με έδρα το Γιοχάνεσμπουργκ, κερδίζει από την έκρηξη των κατασκευών στη Ν. Αφρική, όπου τα χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού μέσα σε 25 χρόνια, ώθησαν ανοδικά τη ζήτηση για κατοικίες. Απασχολεί 4.000 ανθρώπους και δραστηριοποιείται επίσης στην Αυστραλία, τη Ν. Ζηλανδία και τη Βρετανία. Οι φίρμες επενδύσεων βγάζουν λεφτά από την πώληση εταιρειών μετά την υπερτίμησή τους.

Η εμπορική συναλλαγή είναι μεγαλύτερη από την αντίστοιχη που έγινε το 2003, ύψους 2,2 δισ. ραντ από την Castellina Investments Ltd. για την απόκτηση της Pepkor Ltd., αλυσίδα καταστημάτων ένδυσης της Ν. Αφρικής.

Οι ετήσιες πωλήσεις της Waco ανέρχονται σε περίπου 3,5 δισ. ραντ και στα σήματά της περιλαμβάνεται το Waco Kwikform στην Αυστραλία και το Form-Scaff στη Ν. Αφρική.

Τον Οκτώβριο η Waco εγκατέλειψε το σχέδιο της πώλησης μετοχών της κατά τη δημόσια εγγραφή της στο Χρηματιστήριο του Γιοχάνεσμπουργκ, μετά τις προσφορές που δέχθηκε για την εξαγορά της. Η Κεντρική Τράπεζα της Ν. Αφρικής, έχει μειώσει επτά φορές τα βασικά επιτόκια δανεισμού από τον Ιούνιο του 2003, στο 7%, αυξάνοντας τη ζήτηση για την αγορά κατοικιών, στη μεγαλύτερη οικονομία της αφρικανικής ηπείρου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα