Της Εφης Τριήρη
[email protected]
Στο επίκεντρο παρέμειναν τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, οι τιμές των οποίων επιδόθηκαν σε νέο ράλι, παρά το γεγονός ότι η γειτονική ιταλική αγορά κρατικού χρέους δεν κινήθηκε στους ίδους ρυθμούς, μετά την απογοήτευση που προκάλεσε η χαμηλή ζήτηση των τραπεζών της Ευρωζώνης για δάνεια, στο πλαίσιο του νέου γύρου φθηνής μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης (TLTROs) από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).
Οι τράπεζες της Ευρωζώνης έλαβαν δάνεια αξίας μόλις 3,4 δισ. ευρώ, νούμερο απρόσμενα χαμηλό, τη στιγμή που οι προβλέψεις έκαναν λόγο για δάνεια αξίας από 20 έως 100 δισ. ευρώ. Επικρατούσαν έντονες φημολογίες ότι οι τράπεζες θα έσπευδαν να εξασφαλίσουν δάνεια της ΕΚΤ, προκειμένου να αγοράσουν υψηλότερης απόδοσης κρατικά ομόλογα από την ευρωπεριφέρεια. Η Ιταλία συνήθως είναι η κύρια ωφελημένη από αυτού του είδους τις αγορές, κυρίως λόγω των υψηλότερων αποδόσεών της, σύμφωνα με αναλυτές.
Ωστόσο, οι φημολογίες αυτές δεν επαληθεύτηκαν από τα αποτελέσματα του νέου γύρου χρηματοδότησης, κάτι που οδήγησε σε ρευστοποιήσεις ομολόγων, αν και σε περιορισμένη κλίμακα, καθώς το αρνητικό κλίμα συγκρατήθηκε από την πρόσφατη μείωση των επιτοκίων από τη Φέντεραλ Ριζέρβ, η οποία πυροδότησε προσδοκίες για περαιτέρω χαλάρωση.
Η ελληνική αγορά κρατικού χρέους κατάφερε ωστόσο να διατηρήσει την κεκτημένη της ταχύτητα, με την απόδοση του 10ετούς να σημειώνει νέο ιστορικό χαμηλό στο 1,36% και με το spread να συνεχίζει την κατιούσα και να διαμορφώνεται στις 190 μονάδες βάσης. Η απόδοση του πενταετούς διαμορφώθηκε στο 0,74%, ενώ του επταετούς στο 1,09%. Ο όγκος των συναλλαγών όμως στην ΗΔΑΤ περιορίστηκε στα 15 εκατ. ευρώ μετά τα 60 εκατ. ευρώ της αμέσως προηγούμενης συνεδρίασης. Θετική απήχηση είχαν και οι εκτιμήσεις της JP Morgan για τις ελληνικές τράπεζες, χαρακτηρίζοντας «υποσχόμενα» τα πρώτα τους βήματα για την ανάκαμψη.
Αντίθετα, στην Ιταλία, οι αποδόσεις σε όλη την καμπύλη των ομολόγων σημείωσαν άνοδο. Eνώ οι ιταλικές τράπεζες απορροφούσαν συνήθως το μεγαλύτερο μέρος της φθηνής χρηματοδότησης της ΕΚΤ στους προηγούμενους γύρους, οι μεγαλύτεροι τραπεζικοί όμιλοι της χώρας δεν συμμετείχαν αυτή την φορά. Αναλυτές αναμένουν τώρα να δουν την προσέλευση που θα έχει ο επόμενος γύρος του Δεκεμβρίου.
Στον «πυρήνα», οι αποδόσεις αυξήθηκαν αρχικά μετά την απόφαση της Fed, για να υποχωρήσουν όμως εν συνεχεία, όταν η Τράπεζα της Αγγλίας προειδοποίησε ότι η αβεβαιότητα για το Brexit πλήττει τη βρετανική οικονομία και την παραγωγικότητα, διατηρώντας ωστόσο αμετάβλητο το βασικό επιτόκιό της.
Η συνεδρίαση ήταν ιδιαίτερα δραστήρια και όσον αφορά στην προσφορά. Η Γαλλία άντλησε 1,7 δισ. ευρώ από έκδοση ομολόγων, ενώ η Ισπανία 4 δισ. ευρώ.