Οι τράπεζες γύρισαν την πλάτη στα δωρεάν δάνεια της ΕΚΤ

Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2019 14:01
UPD:14:05
REUTERS/Kai Pfaffenbach

H «όρεξη» των τραπεζών της Ευρωζώνης για τα φθηνά δάνεια της ΕΚΤ είναι πολύ πιο περιορισμένη από ό,τι οι αγορές περίμεναν. Στην σημερινή στοχευμένη δημοπρασία (TLTRO) άντλησαν δάνεια μακράς διαρκείας μόλις 3,4 δισ. ευρώ , με το ποσό να είναι περίπου δέκα φορές χαμηλότερο από το ύψος των δανείων που αποπλήρωσαν πριν από λίγες ημέρες. 

Η ΕΚΤ επαναφέρε στο προσκήνιο το όπλο των στοχευμένων φθηνών δανείων σε μία προσπάθεια να διευκολύνει την πρόσβασή τους στη χρηματοδότηση. Ο νέος γύρος των TLTROs μάλιστα έρχετια με ακόμη χαμηλότερο επιτόκιο και επιμήκυνση της ωρίμανσης των δανείων. Συγκεκριμένα έχουν διάρκεια τριών ετών και επιτόκιο που ξεκινάει από το μηδέν και θα μπορούσε να υποχωρήσει ώς και το -0,5%, που είναι σήμερα το καταθετικό επιτόκιο. 

Στις αρχές της εβδομάδας οι τράπεζες επέστρεψαν κεφάλαια ύψους 31,8 δισ. ευρώ από εκείνα που είχαν λάβει παλαιότερα μέσω TLTROs. Αναλυτές προέβλεπαν ότι θα μετακυλήσουν (roll over) μεγάλο μέρος των χρεών αυτών στη νέα δημοπρασία, αλλά διαψεύστηκαν. Εκτιμούσαν συγκεκριμένα ότι οι 28 τράπεζες, που έλαβαν μέρος στη σημερινή δημοπρασία, θα αντλούσαν από 20 έως και 100 δισ. ευρώ. 

Πρόκειται για τον τρίτο γύρο των Στοχευμένων Επιχειρήσεων Αναχρηματοδότησης, όπως είναι η επίσημη ονομασία της διαδικασία, βάσει της οποίας το κόστος των δανείων υποχωρεί όσο περισσότερο οι τράπεζες αυξάνουν τις χορηγήσεις δανείων προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά, στηρίζοντας έτσι εμπράκτως στην ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας. Στόχος είναι μέσω της φθηνής χρηματοδότησης των τραπεζών να δοθεί ώθηση σε επενδύσεις και δαπάνες, που θα βγάλουν την Ευρωζώνη από την παγίδα της αναιμικής ανάπτυξης, αντισταθμίζοντας έστω εν μέρει τις πιέσεις από τους εμπορικούς πολέμους και την αβεβαιότητα του Brexit.

Είναι ένα μόνο από τα όπλα της ΕΚΤ, που δίνει τη μάχη με επιτοκιακές μειώσεις, αλλά και με το σχέδιο επαναφοράς της ποσοτικής χαλάρωσης (QE) από τον Νοέμβριο. Μένει να φανεί εάν η ανταπόκριση σε αυτό θα αυξηθεί περαιτέρω όσο θα εντείνονται οι πιέσεις στην οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα