Του Κώστα Δεληγιάννη
Την πεποίθηση ότι, χάρη στα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση και η διοίκηση της ΔΕΗ, η έκθεση του ορκωτού ελεγκτή θα είναι θετική ως προς τη βιωσιμότητα της επιχείρησης, εξέφρασε ο υπουργός Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, έπειτα από τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ, Γιώργο Αδαμίδη, και τον αντιπρόεδρο, Αντώνη Καρρά.
Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, η δημοσίευση της έκθεσης, που θα γίνει στις 24 Σεπτεμβρίου, αποτελεί τον πρώτο κρίσιμο σταθμό για την ανάταξη της επιχείρησης, δίνοντας στη συνέχεια τη σκυτάλη στις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου - μέσα Νοεμβρίου, με θέμα τις μεσο-μακροπρόθεσμες προοπτικές της ΔΕΗ και της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Όπως ανάφερε, στις διαπραγματεύσεις η ελληνική πλευρά προσέρχεται με πέντε ξεκάθαρες θέσεις, ξεκινώντας από την κατάργηση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ και τη μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ. Σημαντικό ζήτημα είναι η απαλλαγή της ΔΕΗ «από τον ζουρλομανδύα του νόμου περί ΔΕΚΟ», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «καθώς η ΔΕΗ έχει να ανταγωνιστεί άλλες επιχειρήσεις που αποφασίζουν μέσα σε δευτερόλεπτα και η ίδια είναι αναγκασμένη να πηγαίνει με τον αραμπά».
Απολιγνιτοποίηση
Στην ατζέντα του ΥΠΕΝ για τις διαπραγματεύσεις, οι οποίες δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη επισήμως, βρίσκεται επίσης η απολιγνιτοποίηση, καθώς ιδιαίτερα οι παλιές λιγνιτικές μονάδες κοστίζουν ακριβότερα στη ΔΕΗ λειτουργούσες, απ' ό,τι αν έκλειναν και πληρώνονταν με τα ίδια χρήματα οι εργαζόμενοι. Παράλληλα, «επιδίωξη είναι το άνοιγμα της ΔΕΗ στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, είτε μόνη της είτε σε συνεργασία με ιδιώτες επενδυτές, Έλληνες και ξένους», σημείωσε ο υπουργός.
Ο κ. Χατζηδάκης χαρακτήρισε τις παραπάνω θέσεις «σύγχρονες και ευρωπαϊκές», οι οποίες απορρέουν από τη μια μεριά από το γεγονός ότι χωρίς τη ΔΕΗ δεν υπάρχει ελληνική οικονομία - κάτι που, όπως είπε, έχει επισημάνει και στις Βρυξέλλες. Παράλληλα, η ατζέντα του ΥΠΕΝ συνάδει τόσο με τις διεθνείς συμφωνίες για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, που οδηγούν στη σταδιακή απολιγνιτοποίηση, όσο και με το θεσμικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σχέση με την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, που οδηγεί, και στην περίπτωση της Ελλάδας, στην εφαρμογή του λεγόμενου Target Model.
Τα θέματα για τις προοπτικές της ΔΕΗ καθώς και τις διαρθρωτικές παρεμβάσεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας είχαν τεθεί νωρίτερα στη συνάντηση του κ. Χατζηδάκη με τη συνδικαλιστική ηγεσία της ΓΕΝΟΠ, όπου ο υπουργός επανέλαβε πως η απολιγνιτοποίηση θα ξεκινήσει από το «σβήσιμο» των δύο μονάδων του Αμυνταίου και της Μεγαλόπολης ΙΙΙ, το πρώτο εξάμηνο του 2020. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, Γ. Αδαμίδης, μίλησε για εποικοδομητικό διάλογο, επαναλαμβάνοντας τη διαφωνία της ΓΕΝΟΠ στην απόσχιση των δικτύων διανομής από τη ΔΕΗ, σημειώνοντας ότι ο Διαχειριστής του δικτύου διανομής εισφέρει ετησίως 370 εκατ. στη λειτουργική κερδοφορία της επιχείρησης. Επίσης, διατύπωσε την αντίθεση του συνδικαλιστικού οργάνου στο σχέδιο «επιθετικής» απολιγνιτοποίησης του ενεργειακού μίγματος, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά πως οι δύο μονάδες του Αμυνταίου μπορούν να εκσυγχρονιστούν και να λειτουργήσουν μέχρι το 2030, όταν θα εξαντληθούν τα κοιτάσματα λιγνίτη από τα οποία τροφοδοτούνται.