Δύο εβδομάδες πίσω

Κλιμάκωση των ρευστοποιήσεων στις αγορές
Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου 2006 00:01

ΣΤΑ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΑ επίπεδα δύο εβδομάδων υποχώρησαν οι ευρωπαϊκές μετοχές έπειτα από την αύξηση των τιμών του πετρελαίου και των νέων ανησυχιών στον τομέα τηλεπικοινωνιών, ενώ οι επενδυτές διατήρησαν την αισιοδοξία τους για τις προσεχείς συνεδριάσεις.

Τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψε η μετοχή της Telecom Italia με πτώση 3,2% εν μέσω φημολογίας περιορισμού των κερδών της, ενώ η νέα άνοδος στις τιμές του πετρελαίου προκάλεσε πτώση στις μετοχές της Lufthansa και της British Airways. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε με απώλειες 0,7% στις 1.297,44 μονάδες.

Πτωτικά κινήθηκε και η Wall Street, εν μέσω της αδυναμίας στον χρηματοοικονομικό κλάδο και της αύξησης των τιμών του πετρελαίου. Ο Dow Jones έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,57%, στις 10.897,12 μονάδες, ο Standard & Poor's κατά 0,50%, στις 1.281,19 μονάδες και ο Nasdaq κατά 0,64% στις 2.302,27 μονάδες.

Υποχώρησαν οι μετοχές της IBM και της Intel, καθώς οι αναλυτές παραμένουν επιφυλακτικοί εν'όψει της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων τέταρτου τριμήνου, ενώ πτώση σημείωσαν και οι μετοχές της Yahoo, λόγω του σκανδάλου με τη χειραγώγηση μετοχών από την ιαπωνική εταιρεία ίντερνετ Livedoor καθώς και της ασφαλιστικής American International Group κατά 1,7%.

Τις μεγαλύτερες απώλειες εννέα μηνών κατέγραψε ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία καταγράφοντας πτώση 2,84% και κλείνοντας στις 15.805,95 μονάδες καθώς οι επενδυτές προέβησαν σε μαζικές πωλήσεις μετοχών μικρής κεφαλαιοποίησης έπειτα από την ανακοίνωση ότι η εταιρεία Livedoor βρίσκεται υπό έρευνα.

Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές εταιρειών διαχείρισης ακινήτων με την Mitsubishi Estate να σημειώνει πτώση 4,1% και οι μετοχές τεχνολογίας της Intel Corp, Yahoo Inc. και Advantest Corp.

Έρευνα της Goldman Sachs Group για τις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου δείχνει ότι οι μετοχές αναμένεται να κινηθούν ανοδικά το 2006 για τέταρτο συνεχές έτος, καθώς θεωρείται ότι τα επίπεδα των τιμών των μετοχών παραμένουν χαμηλά.

ΕΙΡΗΝΗ ΣΚΟΥΖΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα