Η Fed έκανε αυτό ακριβώς που περίμεναν οι αγορές. Μείωσε το βασικό επιτόκιο δανεισμού κατά 25 μονάδες βάσης. Γιατί λοιπόν οι επενδυτές δεν έδειξαν ενθουσιασμό ή έστω ικανοποίηση; Οι άκρως επιφυλακτικοί τόνοι που υιοθέτησε στη συνέντευξή του ο κεντρικός τραπεζίτης Τζερόμ Πάουελ, αλλά και ίσως ακόμη περισσότερο το γεγονός ότι στην απόφαση αντιτάχθηκαν τρία μέλη, έστειλαν το μήνυμα πως τα επόμενα βήματα δεν είναι καθόλου βέβαια.
Η διαφωνία τριών μελών είναι κάτι που είχε να συμβεί από το 2016. Δύο αξιωματούχοι, ο Έρικ Ρόζενγκρεν από τη Βοστόνη και η Έσθερ Τζορτζ από το Κάνσας Σίτι καταψήφισαν την πρόταση, πιστεύοντας ότι τα επιτόκια έπρεπε να διατηρηθούν αμετάβλητα. Επικαλέστηκαν τους ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας σε σχέση με τις άλλες μεγάλες ανεπτυγμένες βιομηχανικά οικονομίες του πλανήτη, αλλά και την πολύ ισχυρή εικόνα της αγοράς εργασίας, που στηρίζει τις καταναλωτικές δαπάνες.
Η τρίτη διαφωνία ήταν από τον Τζέιμς Μπούλαρν του Σεντ Λούις και ήταν εντελώς στην αντίθετη κατεύθυνση. Ζητούσε βαθύτερη μείωση του επιτοκίου, επικαλούμενος τις ισχυρές πιέσεις, που πυροδοτούν στην αμερικανική οικονομία η απότομη επιβράδυνση των άλλων μεγάλων οικονομικών, οι εμπορικές αντιπαραθέσεις, οι γεωπολιτικές εντάσεις και ένα κλίμα διαρκούς αβεβαιότητας.
Αξίζει να σημειωθέι ότι η Έσθερ Τζορτζ κατά τη θητεία της στη Fed έχει ψηφίσει περισσότερες φορές «όχι» από ό,τι «ναι» στις προτάσεις των διοικητών. Τόσο η ίδια όσο και ο Ρόζενγκρεν στη συνεδρίαση του Ιουλίου είχαν και πάλι ταχθεί κατά της μείωσης των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης.
Τον Σεπτέμβριο του 2016 όταν ήταν ακόμη επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας η Τζάνετ Γιέλεν, τρεις αξιωματούχοι είχαν πει «όχι» στην πρότασή της να διατηρηθούν τα επιτόκια σταθερά, αντιπροτείνοντας την αύξησή τους. Οι δύο εξ αυτών ήταν πάλι οι εκπρόσωποι της Βοστόνης και του Κάνσας Σίτι.
naftemporiki.gr