ASML: 52% χαμηλότερα κέρδη το τέταρτο τρίμηνο

Αποτέλεσμα των λιγότερων φορτώσεων
Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου 2006 10:11

ΜΕΙΩΣΗ σε ποσοστό της τάξης του 52%, σημείωσαν το τέταρτο τρίμηνο τα καθαρά κέρδη της μεγαλύτερης εταιρείας κατασκευής εξοπλισμού για ημιαγωγούς της Ευρώπης, ASML Holding NV, καθώς πούλησε λιγότερα μηχανήματα. Η εταιρεία είχε περισσότερες παραγγελίες το τρίμηνο από ό,τι προέβλεπαν οι οικονομικοί αναλυτές.

Τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν στα 51,6 εκατ. ευρώ (62,4 εκατ. δολ.) ή 11 σεντς ανά μετοχή από 108,6 εκατ. ευρώ ή 21 σεντς ανά μετοχή πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας που εστάλη μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Οι πωλήσεις της μειώθηκαν στα 548 εκατ. ευρώ από 785,2 εκατ. ευρώ. Κέρδη και πωλήσεις διαμορφώθηκαν υψηλότερα των προβλέψεων των αναλυτών.

Η ASML κατασκευάζει πιο ακριβά μηχανήματα για να βοηθήσει τους κατασκευαστές chip να παράγουν μικρότερα και πιο πολύπλοκα chip, που χρησιμοποιούνται σε συσκευές όπως αναπαραγωγής μουσικής iPod της Apple Computer Inc. Η ASML είχε παραγγελίες για 55 παραγγελίες το τρίμηνο, υπερβαίνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών για 52 παραγγελίες.

Η ASML, της οποίας τα μηχανήματα είναι τα πιο ακριβά για την παραγωγή chip, αναμενόταν να εμφανίσει κέρδη 34 εκατ. ευρώ σε πωλήσεις ύψους 483 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τους 14 οικονομικούς αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg.

Η ανακοίνωση έγινε πριν από την έναρξη της συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο. Οι μετοχές της εταιρείας σημείωσαν πέρυσι άνοδο 44%, έναντι ανόδου 24% του δείκτη AEX στο Χρηματιστήριο του Αμστερνταμ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα