Γερμανός: Αποχωρεί από τη Unitel

Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου 2006 10:44

ΣΥΜΒΑΣΗ με τη ρωσική εταιρεία VimpelCom υπέγραψε η Γερμανός ΑΒΕΕ για την πώληση του 20% που κατέχει στην εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Unitel στο Ουζμπεκιστάν.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Γερμανός ΑΒΕΕ, η εταιρεία VimpelCom εξαγοράζει το 100% της Unitel έναντι συνολικού τιμήματος που ανέρχεται σε 200 εκατ. δολ., αναλαμβάνοντας το καθαρό χρέος που εκτιμάται να ανέλθει στα 13,4 εκ. δολ. την ημερομηνία μεταβίβασης και οφείλεται στο εκτεταμένο επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρίας που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Στο μετοχικό σχήμα της Unitel συμμετέχουν η Γερμανός ΑΒΕΕ, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης (ΕΒRD) και ο Πάνος Γερμανός. Επομένως, για το 20% που κατέχει η Γερμανός, θα λάβει αναλογικά το ποσό των 40 εκατ. δολ. .

Υπενθυμίζεται ότι η Γερμανός είχε προβεί στην αγορά του συγκεκριμένου ποσοστού στις 15 Σεπτεμβρίου του 2004 με τίμημα τα 14,7 εκατ. δολάρια.

Η εταιρεία Unitel είναι κάτοχος εθνικών αδειών GSM-900 και 1800. Σήμερα εξυπηρετεί περίπου 364.000 συνδρομητές, έχοντας ηγετικό μερίδιο στην αγορά του Ουζμπεκιστάν της τάξεως του 31%.

Η ολοκλήρωση της εξαγοράς της Unitel από τη VimpelCom τελεί υπό την έγκριση των αρμοδίων αρχών του Ουζμπεκιστάν και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα του Φεβρουαρίου του 2006.

Η Γερμανός ΑΒΕΕ και η Vimpel-Communications θα διερευνήσουν και νέες πιθανές ευκαιρίες συνεργασίας.

«Όπως είχαμε δηλώσει και στο παρελθόν η συμμετοχή μας στο Ουζμπεκιστάν ήταν αποτέλεσμα μιας πολύ αξιόλογης ευκαιρίας για μεσοπρόθεσμη επένδυση. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από την έκβαση της επένδυσης αυτής που εκπληρώνει τις δεσμεύσεις που είχαμε λάβει απέναντι στους μετόχους μας παράλληλα με την αποκόμιση σημαντικών κερδών για την εταιρεία μας», δήλωσε ο κ. Γιάννης Καραγιάννης, διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Γερμανός.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα