Γιατί η MIG «πάγωσε» την πρόταση της Emma Capital για τη Vivartia

Η εταιρεία συζητά με funds την αναχρηματοδότηση του δανεισμού της
Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου 2019 11:05
UPD:11:06
Eurokinissi/EUROKINISSI

Από την έντυπη έκδοση

Πρόταση για την εξαγορά της Vivartia δέχθηκε ο όμιλος MIG από την Emma Capital, όπως επιβεβαιώνει με σχετική ανακοίνωσή της η εισηγμένη, επισημαίνοντας παράλληλα ότι στην παρούσα φάση δεν μπορεί να προχωρήσει στην εξέτασή της, καθώς βρίσκεται σε αποκλειστικές συζητήσεις με funds για την αναχρηματοδότηση του δανεισμού της.  Ειδικότερα, όπως αναφέρει η εταιρεία στην ανακοίνωσή της στο Χ.Α. κατόπιν ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σε σχέση με δημοσιεύματα, η MIG επιβεβαιώνει ότι υπήρξε αποδέκτης μη δεσμευτικής εκδήλωσης ενδιαφέροντος υπό όρους από την Emma Capital Limited για την εξαγορά έως και του συνόλου του ποσοστού συμμετοχής της (92,1%) στη Vivartia.

Η Εταιρεία έχει ήδη ενημερώσει την ενδιαφερόμενη εταιρεία ότι δεν είναι σε θέση κατά το τρέχον διάστημα να εισέλθει σε συζητήσεις για το περιεχόμενο της ως άνω μη δεσμευτικής εκδήλωσης ενδιαφέροντος, δεδομένου ότι, όπως έχει ήδη ανακοινώσει τον Αύγουστο βρίσκεται σε αποκλειστικές συζητήσεις για την αναχρηματοδότηση του εταιρικού δανεισμού της με επενδυτικά κεφάλαια, στο πλαίσιο των οποίων παρέχονται οι συνήθεις στις περιπτώσεις αυτές πληροφορίες για τη διενέργεια οικονομικού και νομικού ελέγχου. 

Οικονομικός έλεγχος

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας τον Αύγουστο, η διοίκηση παρέχει το τρέχον διάστημα στις Farallon και Oak Hill Advisors πληροφορίες για τη διενέργεια οικονομικού και νομικού ελέγχου στα πλαίσια σχετικών συμφωνιών εμπιστευτικότητας, χωρίς να υπάρχει επί του παρόντος οριστική συμφωνία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαδικασία, που βρίσκεται σε εξέλιξη, δεν αφορά την πώληση περιουσιακών στοιχείων της MIG, αλλά την αναδιάρθρωση του δανεισμού της μητρικής του ομίλου. Το σχήμα Farallon - Oak Hill με το οποίο η MIG βρίσκεται σε περίοδο αποκλειστικότητας καλείται να υποβάλει ως τις 27 Σεπτεμβρίου προσφορά για την αναχρηματοδότηση και επιμήκυνση του συνόλου των δανείων της MIG και όχι μόνο για τα 228,8 εκατ. ευρώ που λήγουν στις 23 Οκτωβρίου.

Επομένως, η προσφορά της Emma Capital δεν ήταν συγκρίσιμη, καθώς αφορούσε την εξαγορά της Vivartia με τίμημα ύψους περίπου 300 εκατ. ευρώ με ταυτόχρονη ανάληψη ισόποσου καθαρού δανεισμού. Επίσης το business plan της MIG προβλέπει την ενίσχυση των θυγατρικών και ίσως σε μεταγενέστερο στάδιο να προχωρήσει η πώλησή τους.

Σταθερότητα μέχρι το 2024

Να επισημάνουμε ακόμη ότι η Vivartia το 2018 είχε προχωρήσει σε αναδιάρθρωση δανειακών υποχρεώσεων 362,7 εκατ. ευρώ, εξασφαλίζοντας χρηματοοικονομική σταθερότητα μέχρι το 2024, προτεραιότητα στον στρατηγικό σχεδιασμό της διοίκησης του ομίλου για φέτος παραμένει η περαιτέρω βελτίωση της λειτουργικής κερδοφορίας των θυγατρικών εταιρειών, η διατήρηση της ηγετικής θέσης τους στις αγορές στις οποίες δραστηριοποιούνται και η ενίσχυση των εξαγωγικών τους δραστηριοτήτων.
Σχετικά με την πορεία των μεγεθών, το πρόσημο της περσινής χρήσης ήταν θετικό, με τις ενοποιημένες πωλήσεις να εμφανίζουν αύξηση 4,1%, στα 606,6 εκατ. ευρώ, έναντι 582,8 εκατ. το 2017. 

Η εικόνα των εσόδων, όπως σημειώνει η εταιρεία, διαμορφώθηκε με θετική συνεισφορά όλων των κλάδων δραστηριότητάς του. Τα ενοποιημένα κέρδη EBITDA ακολούθησαν την αυξητική τάση των πωλήσεων και ενισχύθηκαν κατά 4,8%, στα 59,1 εκατ. 
Αντίστοιχα, τα κέρδη προ φόρων υπερδιπλασιάστηκαν στα 7,2 εκατ., έναντι 3,3 εκατ. το 2017, ενώ τα ενοποιημένα κέρδη μετά φόρων βελτιώθηκαν σημαντικά και διαμορφώθηκαν σε 2,8 εκατ., έναντι 0,3 εκατ. το 2017.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΜΙΓ



Σχολιασμένα