Το 62% των Ελλήνων έχει οικονομικές δυσχέρειες

Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου 2006 17:56

Το 62% των Ελλήνων έχει οικονομικές δυσχέρειες, σύμφωνα με μελέτη της Eurostat. Μεταξύ των 15 παλαιών κρατών μελών της Ε.Ε. μόνο στην Πορτογαλία υπάρχει μεγαλύτερο αντίστοιχο ποσοστό (70%).

Αναφορικά με την Ελλάδα επισημαίνεται ότι το 52% των κατοίκων της δεν είναι σε θέση να προσφέρει στον εαυτό του τουλάχιστον μια εβδομάδα διακοπών, το 37% δεν είναι σε θέση να ανταποκρίνεται πλήρως στις πάγιες οικονομικές υποχρεώσεις του, το 19% δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να θερμαίνει επαρκώς το σπίτι του και το 13% δεν μπορεί να έχει ένα πλήρες γεύμα (με κρέας ή ψάρι) ανά διήμερο.

Σε ό,τι αφορά την απόκτηση βασικών (διαρκών) καταναλωτικών αγαθών, επισημαίνεται ότι στην Ελλάδα το 12% του πληθυσμού δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να αποκτήσει αυτοκίνητο (έναντι 17% στην Πορτογαλία και κάτω από 10% στις χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης), ενώ τόσο στην Ελλάδα όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη σχεδόν οι πάντες (99%) έχουν τηλέφωνο και έγχρωμη τηλεόραση.

Οσον αφορά τις συνθήκες κατοικίας, το 22% των Ελλήνων κατοικεί σε προβληματικά σπίτια (διαρροές, χαλασμένα κουφώματα, πόρτες κ.α.), που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να επιδιορθώσουν. Στην Πορτογαλία (η οποία είναι η μόνη χώρα που ξεπερνά την Ελλάδα από την άποψη αυτή) το αντίστοιχο ποσοστό φθάνει το 37%.

Τέλος, στην Ελλάδα το 7% των κατοίκων μένει σε ανήλιαγα σπίτια, το 4% σε σπίτια που δεν έχουν τουαλέτα και το 4% σε σπίτια που δεν έχουν μπανιέρα ή ντους.

ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα