Βουτιά των μετοχών στο Τόκιο

3% χαμηλότερα ο Nikkei
Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2006 00:01
UPD:00:45

ΕΙΚΟΣΙ λεπτά πριν την προκαθορισμένη ώρα έκλεισε το χρηματιστήριο του Τόκιο καθώς οι εντολές για μαζική ρευστοποίηση οδήγησαν το ηλεκτρονικό σύστημα συναλλαγών στα όριά του, με τον δείκτη Nikkei να υποχωρεί κατά 3%. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του χρηματιστηρίου του Τόκιο που λαμβάνονται τέτοιου είδους μέτρα.

Ο δείκτης Nikkei σημείωσε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση από τον περασμένο Απρίλιο κλείνοντας στις 15.341,18 μονάδες. Ο δείκτης TOPIX σημείωσε πτώση 3,49% στις 1.574,67 μονάδες.

Με απώλειες είχε εξάλλου ξεκινήσει η συνεδρίαση λόγω των απογοητευτικών αποτελεσμάτων των ηγέτιδων εταιρειών τεχνολογίας Intel Corp. και Yahoo Inc. που είχαν άμεσο αρνητικό αντίκτυπο στις μετοχές της Tokyo Electron Ltd. και της Fujitsu Ltd.

Την τάση των ασιατικών χρηματαγορών ακολούθησαν και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έπειτα από τις μεγάλες απώλειες του Nikkei και τα απογοητευτικά αποτελέσματα των αμερικανικών κολοσσών τεχνολογίας.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 κατέγραψε πτώση 0,85% και έκλεισε στις 1.286,39 μονάδες ενώ ενδοσυνεδριακά είχε σημειώσει πτώση στις 1.279,29, το χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη Δεκεμβρίου.

Ωστόσο, οι ευρωπαϊκές χρηματαγορές ενισχύθηκαν προς το τέλος των συνεδριάσεων καθώς οι επενδυτές προέβησαν σε αγορές φθηνότερων μετοχών και τα υψηλότερα κέρδη της JPMorgan Chase & Co που περιόρισαν τις απώλειες μετοχών του τραπεζικού τομέα.

Οι εταιρείες τεχνολογίας είχαν τις πιο απογοητευτικές επιδόσεις με τις μετοχές της γαλλοϊταλικής STMicroelectronics να καταγράφει πτώση 2% και της φινλανδικής Nokia 1%.

Ανάλογες τάσεις επικράτησαν και στα αμερικανικά χρηματιστήρια εν μέσω ανησυχιών μεταξύ των επενδυτών ότι τα εταιρικά κέρδη εξασθενούν. Τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν οι μετοχές της Intel και της Yahoo ενώ η πτώση της αγοράς προσέλκυσε εισροή θεσμικών επενδυτών σε αναζήτηση συμφερότερων συναλλαγών με αγορές φθηνών μετοχών τεχνολογίας ενισχύοντας το Nasdaq.

Ο δείκτης Dow Jones έκλεισε στις 10.839,09 μονάδες με απώλειες 0,59%, ο δείκτης Standard & Poor's 500 στις 1.275,31 χαμηλότερα κατά 0,59% και ο Nasdaq στις 1.274,35 καταγράφοντας τις μεγαλύτερες απώλειες 1,23%. Η μετοχή της Google κατέγραψε πτώση 3,5%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα