Σε επικίνδυνη άσκηση ισορροπίας η Creta Farms

Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου 2019 13:19
UPD:13:19

Από την έντυπη έκδοση

Της Δανάης Αλεξάκη
[email protected] 

Σε ρυθμούς σκληρού ροκ και σε τεντωμένο σκοινί συνεχίζεται η υπόθεση της Creta Farms, με τις τράπεζες να μη δέχονται τους «όρους» που έθεσε ο κ. Εμμανουήλ Δομαζάκις προκειμένου να αποδεχθεί νέα ενεχυρίαση μετοχών, στέλνοντας «τελεσίγραφο» για άνευ όρων αποδοχή των αιτημάτων τους. Στον βαθμό που ο Εμμανουήλ Δομαζάκις δεν επαναξιολογήσει τη θέση του και δεν αποδεχθεί χωρίς προϋποθέσεις την ενεχυρίαση μετοχών, οι συνθήκες γίνονται ασφυκτικές για την αλλαντοβιομηχανία, η οποία παραμένει στην «εντατική», χρήζοντας άμεσης ρευστότητας. 

Η ρήξη στις σχέσεις μεταξύ του κ. Εμμανουήλ Δομαζάκι και των τραπεζών πέρα από τη διατήρηση κλειστής της στρόφιγγας ενδιάμεσης χρηματοδότησης μπορεί να οδηγήσει και σε εμπλοκή της διαδικασίας εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή, μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας, εάν τα πιστωτικά ιδρύματα επιλέξουν να προχωρήσουν σε καταγγελία των δανείων της εταιρείας καθιστώντας τα άμεσα απαιτητά. 

«Αξιοποίηση» νομοθεσίας
Την ίδια ώρα πολύ πιθανό είναι και το ενδεχόμενο της «αξιοποίησης» της νομοθεσίας που αφορά την πτωχευτική διαδικασία εξυγίανσης, ώστε τα «ασημικά» της Creta Farms να μεταβιβαστούν σε νέα χέρια. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο έτερος βασικός μέτοχος, Κωνσταντίνος Δομαζάκης, εμφανίζεται να έχει συνταχθεί πλήρως και άνευ όρων με τις απαιτήσεις των τραπεζών σε ό,τι αφορά τη νέα ενεχυρίαση μετοχών.

Ενδιαφέρον έχει πάντως ότι μέσα σε αυτό το κλίμα η διοίκηση της Creta Farms, επικεφαλής της οποίας είναι ο Εμμανουήλ Δομαζάκις, προχώρησε χθες σε μια σειρά από ανακοινώσεις, προκαλώντας έντονο σκεπτικισμό ως προς τη στρατηγική που ο ίδιος επιλέγει να υιοθετήσει. 

Μη ελεγμένα μεγέθη
Σε πρώτη φάση γνωστοποιήθηκαν, με ανακοίνωση στο Χρηματιστήριο Αξιών, στοιχεία οικονομικών αποτελεσμάτων του πρώτου εξαμήνου του έτους, τα οποία όμως, όπως επισημαίνεται, είναι «μη ελεγμένα». Πιο συγκεκριμένα, η διοίκηση της Creta υποστηρίζει ότι στο πρώτο εξάμηνο του 2019 ο κύκλος εργασιών ξεπέρασε τα 56 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας μάλιστα αύξηση 3% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, το μερίδιο αγοράς παρέμεινε «ηγετικό» στο 25,5%, ενώ παράλληλα διατηρήθηκε ένα υψηλό -για τα δεδομένα της αγοράς- EBITDA. 

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι τα εν λόγω στοιχεία που επικαλείται η διοίκηση στην ανακοίνωσή της δεν αποτελούν μέρος εγκεκριμένης από μετόχους οικονομικής έκθεσης, ενώ δεν έχουν ελεγχθεί από ορκωτό λογιστή, συνεπώς επί της ουσίας δεν έχουν κάποια ουσιαστική υπόσταση. Όλα αυτά τη στιγμή που εκκρεμεί και η γνωστοποίηση του πορίσματος του ελέγχου που πραγματοποιεί η Deloitte επί των οικονομικών λογιστικών καταστάσεων παρελθοντικών χρήσεων και εν γένει επί της διαχείρισης εταιρικών υποθέσεων της αλλαντοβιομηχανίας που έχει ζητήσει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σε συνέχεια της από 2 Μαΐου 2018 απόφασής της περί αναστολής διαπραγμάτευσης της μετοχής της Creta Farms στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

 Παρ' όλα αυτά η διοίκηση της Creta Farms δηλώνει ότι «η εταιρεία συνεχίζει το πρόγραμμα εξορθολογισμού της κοστολογικής της βάσης και προχωρά σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες και αλλαγές που θα διασφαλίσουν τη συνέχιση της επιτυχημένης της πορείας. Στο πλαίσιο αυτό η εταιρεία έχει εκπονήσει πλάνο στρατηγικού σχεδιασμού, το οποίο με τη συμμετοχή νέου επενδυτή, όπως θα προκύψει από την τρέχουσα διαδικασία, διαμορφώνει μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 9% (με σημείο αναφοράς προηγούμενη περίοδο ομαλής λειτουργικής δραστηριότητας) μεταξύ 2020 και 2024 ο οποίος είναι συνεπής προς τις αποδόσεις των προηγούμενων περιόδων και εξασφαλίζει στην εταιρεία υγιή ανάπτυξη και διατήρηση της ηγετικής της θέσης». 

Επτά «μνηστήρες»
Επιπροσθέτως, με δεύτερη ανακοίνωσή της η διοίκηση της εταιρείας γνωστοποίησε την έναρξη της διαδικασίας υποβολής οικονομικών προσφορών στο πλαίσιο της εξεύρεσης επενδυτή με καταληκτική ημερομηνία την 20ή Σεπτεμβρίου. Όπως μάλιστα υποστηρίζει η διοίκηση της Creta Farms, «ήδη έχουν εκδηλώσει εγγράφως και επίσημα ουσιαστικό ενδιαφέρον επτά επενδυτικά σχήματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Επιπλέον, έντονο ενδιαφέρον υπάρχει και από έτερους υποψήφιους επενδυτές, οι οποίοι αναμένεται να προβούν σε έγγραφη και επίσημη εκδήλωση ενδιαφέροντος, με τη φάση αυτή να ολοκληρώνεται στις 20 Σεπτεμβρίου 2019. Μέχρι τότε, τα ενδιαφερόμενα επενδυτικά σχήματα θα υποβάλουν μη δεσμευτικές προσφορές και σχετικά συμπληρωματικά στοιχεία».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα