«Πράσινο» Εμμ. Δομαζάκη για ενεχυρίαση μετοχών

Μία προϋπόθεση για να «ξεκλειδώσει» η ενδιάμεση χρηματοδότηση
Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου 2019 11:39
UPD:11:39

Από την έντυπη έκδοση

Της Δανάης Αλεξάκη
[email protected]

Σε αποδοχή μιας σειράς αιτημάτων που θέτουν οι τράπεζες, με κυρίαρχο τη νέα ενεχυρίαση μετοχών προκειμένου να «ξεκλειδώσει» η αναγκαία ενδιάμεση χρηματοδότηση, προχώρησε ο εκ των βασικών μετόχων και διευθύνων σύμβουλος της Creta Farms Εμμανουήλ Δομαζάκης, o όποιος απέστειλε χθες σχετική επιστολή προς τα πιστωτικά ιδρύματα.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Εμμ. Δομαζάκης δηλώνει ότι αποδέχεται τη νέα ενεχυρίαση μετοχών, υπό τον όρο ότι τα δικαιώματα ψήφου των έως σήμερα μη ενεχυριασμένων μετοχών θα ασκηθούν μόνο σε περίπτωση κατά την οποία εντοπιστούν εμπόδια για την ολοκλήρωση της διαδικασίας εισόδου νέου επενδυτή, ώστε μέσω της ενάσκησης του δικαιώματος ψήφου, τα εν λόγω εμπόδια να αρθούν και να ολοκληρωθεί η συμφωνία που θα αφορά την είσοδο του στρατηγικού επενδυτή στην εταιρεία, λαμβάνοντας υπόψη πάντοτε τα συμφέροντα της εταιρείας και των μετόχων της. Επίσης, συμφωνεί να ανήκει στους πιστωτές η ενάσκηση των δικαιωμάτων ψήφου που απορρέουν από το σύνολο των ήδη ενεχυριασθεισών μετοχών της εταιρείας, ενώ δεσμεύεται για την παροχή έγγραφης δέσμευσης προς τους πιστωτές ότι η εταιρεία δεν πρόκειται να προβεί σε ενεχυρίαση των εν λόγω σημάτων και διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας σε τρίτο μέρος (negative pledge).

Ανακοίνωση
«Η διοίκηση της εταιρείας και ειδικά ο Εμμανουήλ Δομαζάκης,  εκπροσωπώντας την εταιρεία, συνεχίζουν να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για τη διατήρηση της εταιρείας εν λειτουργία έως ότου να ολοκληρωθεί η διαδικασία εισόδου νέου επενδυτή στην Creta Farms. Το σύνολο των ενεργειών της εταιρείας και του Εμμανουήλ Δομαζάκη είναι προς αυτή την κατεύθυνση, αποσκοπώντας στην εξεύρεση της βέλτιστης δυνατής λύσης προς όφελος της εταιρείας, των μετόχων, των εργαζομένων και των προμηθευτών της» τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση της Creta Farms. 

Στον βαθμό που και ο έτερος βασικός μέτοχος Κωνσταντίνος Δομαζάκης, ο οποίος το τελευταίο διάστημα δεν προχωρά σε καμία επίσημη τοποθέτηση, κληθεί και αποδεχτεί με τη σειρά του τα αιτήματα των τραπεζών, τότε αναμένεται άμεσα να ανοίξουν οι κάνουλες για την ένεση ρευστότητας που χρειάζεται η εταιρεία, που υπολογίζεται στα 6-8 εκατ. ευρώ, προκειμένου να μπορέσει να ενεργοποιηθεί εκ νέου η παραγωγική διαδικασία, η οποία έχει υποστεί σημαντικές απώλειες.  

Στο μεταξύ, στον ίδιο χρόνο θεωρητικά «τρέχουν» και οι διαδικασίες για την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να έχει γνωστοποιηθεί κάποιο επίσημο ενδιαφέρον μέσω κατάθεσης δεσμευτικής πρότασης. Μολονότι οι πληροφορίες ήθελαν ιδιαίτερα υψηλό το επενδυτικό ενδιαφέρον προς την αλλαντοβιομηχανία, το γεγονός ότι επί του πρακτέου δεν εμφανίζεται κάποια συγκεκριμένη πρόταση στο τραπέζι δημιουργεί σκεπτικισμό για την θετική έκβαση του εγχειρήματος. Να υπενθυμιστεί ότι το αρχικό πλάνο προέβλεπε ότι οι διαδικασίες για τον νέο επενδυτή θα βρίσκονταν σε ιδιαίτερα προχωρημένο στάδιο έως τα τέλη του Οκτωβρίου, εξέλιξη που -όπως δείχνουν τα πράγματα- μάλλον δεν θα καταστεί εφικτή. 

Ενδιαφέρον έχει και το γεγονός ότι ούτε και η εκφρασμένη πρόθεση του κ. Θ. Δουζόγλου, ο οποίος εμφανίζεται διατεθειμένος να εισέλθει στην αλλαντοβιομηχανία, διαθέτοντας κεφάλαια έως του ποσού των 15 εκατ. ευρώ -όπως φέρεται να αναφέρεται σε σχετικό letter of intent που έχει στα χέρια του ο Κωνσταντίνος Δομαζάκης- δεν έχει μετατραπεί μέχρι στιγμής σε επίσημη πρόταση προς την ΕΥ, η οποία με βάση το Μνημόνιο Κατανόησης (Memorandum of Understanding, MoU) που υπεγράφη στα τέλη Ιουλίου μεταξύ μετόχων και τραπεζών έχει αναλάβει επικεφαλής Οικονομικής Αναδιάρθρωσης (CRO).



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα