Ιαπωνική τάξη

Μεγάλη άνοδος στο Τόκιο
Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου 2006 00:01
UPD:06:15

ΜΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ άνοδο 2,31% έκλεισε ο δείκτης Nikkei μετά το χάος της Τετάρτης, ποσοστό το οποίο αποτελεί τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο του ασιατικού δείκτη τους τελευταίους τρεις μήνες.

Oι επενδυτές επέστρεψαν στην Toyota Motor Corp. και άλλες κορυφαίες εταιρείες έπειτα από τις μεγάλες απώλειες της προηγούμενης ημέρας. Ανοδο σημείωσαν οι μετοχές της Hoya Corp. και της Fujitsu Ltd, ενώ η μετοχή της Softbank Corp. ανέκυψε έπειτα από τη μεγάλη πτώση της προηγούμενης.

«Οι εταιρείες blue chips δεν έχουν σχέση με την έρευνα που διεξάγεται στη Livedoor, ενώ οι επενδυτές εξασφαλίζουν μετοχές τους σε χαμηλές τιμές», αναφέρει διευθυντικό στέλεχος της Nozomi Securities.

Ο δείκτης Nikkei διαμορφώθηκε στις 15.696,28, ενώ ο Topix έκλεισε στις 1.620,29 με κέρδη 2,90%.

Ανοδικές τάσεις επικράτησαν χθες στις ευρωπαϊκές χρηματαγορές, καθώς επηρεάστηκαν θετικά από τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος στην Ιαπωνία και τις ΗΠΑ.

Εντονο επενδυτικό ενδιαφέρον συγκέντρωσε ο κλάδος των ορυχείων μετά την εκτίναξη των τιμών βασικών μετάλλων, όπως του χαλκού, του ψευδάργυρου και του αλουμινίου σε επίπεδα-ρεκόρ, καθώς και ο χρηματοοικονομικός κλάδος με τη μετοχή της Lloyds και της Deutsche Boerse να σημειώνουν νέα άνοδο.

Πτώση σημείωσε, αντίθετα, η μετοχή της ελβετικής φαρμακοβιομηχανίας Novartis, καθώς ανακοίνωσε μειωμένα καθαρά κέρδη, παρόλο που οι πωλήσεις της εταιρείας σημείωσαν αύξηση.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε στις 1.291,68 μονάδες, με κέρδη 0,5%. Οι ευρωπαϊκές μετοχές είχαν σημειώσει συνολικά άνοδο 3% κατά τις πρώτες εννέα συνεδριάσεις του έτους, πριν υποχωρήσουν πάλι εν μέσω ανησυχιών για τα κέρδη του τομέα τηλεπικοινωνιών, τη νέα αύξηση των τιμών του πετρελαίου και τη μεγάλη πτώση του δείκτη Nikkei την Τετάρτη στο Τόκιο λόγω ρευστοποιήσεων.

Ανοδο σημείωσαν και οι αμερικανικές χρηματαγορές, οδηγώντας το δείκτη Nasdaq υψηλότερα κατά 1%. Των κερδών ηγήθηκαν οι κατασκευάστριες εταιρείες ημιαγωγών, συμπεριλαμβανομένης της Advanced Micro Devices Inc., τα αποτελέσματα της οποίας αναζωογόνησαν τις ελπίδες για σθεναρή ανάπτυξη των εταιρικών κερδών.

Ο δείκτης Dow Jones Ιndustrial Average (DJIA), κέρδισε συνολικά 25,85 μονάδες, ποσοστό 0,24%, φθάνοντας στις 10.880,71 μονάδες. Ανοδο 22,17 μονάδων, ποσοστό 0,97%, σημείωσε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 2.301,81 μονάδες. Κέρδη 7,11 μονάδων, ποσοστό 0,56%, σημείωσε ο Standard & Poor's 500 στις 1.285,04 μονάδες.

ΕΙΡΗΝΗ ΣΚΟΥΖΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα