Πάνω από τα 70 δολ. το βαρέλι ενδέχεται να αναρριχηθεί η τιμή του αργού

Σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg News
Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου 2006 07:19

ΠΑΝΩ από τα 70 δολ. το βαρέλι, ενδέχεται να αναρριχηθεί η τιμή του αργού πετρελαίου, για πρώτη φορά σε χρονικό διάστημα πλέον των τεσσάρων μηνών, καθώς οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στην Ευρώπη, πιέζουν το Ιράν να θέσει τέλος στην έρευνά του για τα πυρηνικά, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg News.

Οι 29 από τους 55 συνολικά οικονομικούς αναλυτές που ρωτήθηκαν ή το 53%, είπαν ότι οι τιμές θα κινηθούν ανοδικά την επόμενη εβδομάδα Οκτώ προέβλεψαν ότι οι τιμές θα υποχωρήσουν και 18 είπαν ότι αυτές θα σημειώσουν ελαφρά διαφοροποίηση. Την εβδομάδα που πέρασε 60% από τους ερωτηθέντες, είπε, ότι οι τιμές θα αυξηθούν.

Το αργό πετρέλαιο αναρριχήθηκε 2,91 δολ., ποσοστό 4,6%, φθάνοντας στα 66,83 δολ. το βαρέλι τις τρεις πρώτες πλήρεις ημέρες της διαπραγμάτευσής του αυτήν την εβδομάδα στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex). Τα συμβόλαια του μαύρου χρυσού άγγιξαν σήμερα τα 67,11 δολ. και τα υψηλότερα επίπεδα μιας ημέρας από τις 29 Σεπτεμβρίου. Στις ΗΠΑ οι αγορές ήταν κλειστές στις 16 Ιανουαρίου, λόγω του εορτασμού των γενεθλίων του Martin Luther King.

Οι τιμές πλησιάζουν τα επίπεδα ρεκόρ των 70,85 δολ. το βαρέλι στα οποία είχαν αναρριχηθεί στις 30 Αυγούστου, μία ημέρα μετά την έλευση του τυφώνα «Katrina» στη Λουϊζιάνα και το Μισσισσιππί. Η καταιγίδα σταμάτησε την παραγωγή στις πλατφόρμες στον Κόλπο του Μεξικό και στα διϋλιστήρια.

Το Ιράν, παρήγαγε 3,9 εκατ. βαρέλι αργού πετρελαίου ημερησίως τον μήνα που πέρασε, περίπου το 5% της παγκόσμιας παραγωγής, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg. Η Σαουδική Αραβία, η μεγαλύτερη χώρα εξαγωγής πετρελαίου παγκοσμίως, είχε εφεδρική παραγωγή 1,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Τα αποθέματα αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ αυξήθηκαν 2,7 εκατ. βαρέλια, φθάνοντας στα 321,4 εκατ. την εβδομάδα που έληξε στις 13 Ιανουαρίου, σύμφωνα με το υπουργείο Ενεργείας της χώρας, χθες. Τα αποθέματα ήταν 12% υψηλότερα από τον μέσο όρο πέντε ετών μέσα στην εβδομάδα, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Στη Νιγηρία, οι αντάρτες στην κύρια περιοχή παραγωγής πετρελαίου, στο Δέλτα του ποταμού Νίγηρα, επιτέθηκαν σε αγωγούς πετρελαίου και εγκαταστάσεις την εβδομάδα που πέρασε. Απείλησαν δε, ότι θα προβούν και σε νέες επιθέσεις σε εταιρείες πετρελαιοειδών, όπως μετέδωσε πριν από δύο ημέρες το Sky News.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα