Χονγκ Κονγκ: 1,8% η άνοδος του πληθωρισμού εξ αιτίας των ενοικίων

Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου 2006 11:47

ΑΥΞΗΘΗΚΕ τον Δεκέμβριο ο πληθωρισμός στο Χονγκ Κονγκ, καθώς αυξήθηκαν τα ενοίκια και οι τιμές κοσμημάτων, ενεργείας και τροφίμων, κινήθηκαν ανοδικά.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή, αναρριχήθηκε 1,8% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, μετά την άνοδό του κατά 1,7% τον Νοέμβριο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της κυβέρνησης. Κατά μέσον όρο, 18 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεψαν αυτήν την εξέλιξη.

Ανοδικά κινήθηκαν τα ενοίκια, καθώς οι ενοικιάσεις που είχαν γίνει το 2003 κατά τη διάρκεια της περιόδου του συνδρόμου του ιού της άτυπης πνευμονίας (SARS), έληξαν και άρχισε η ανανέωσή τους. Ο πληθωρισμός ενδέχεται να αυξηθεί φέτος, καθώς η μείωση της ανεργίας τονώνει τη ζήτηση και δίνει στις εταιρείες περισσότερο χώρο να αυξήσουν τις τιμές, σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση.

Οι ενοικιάσεις πολυτελών κατοικιών, τουλάχιστον 100 τ.μ. και πλέον αυξήθηκαν περισσότερο από 17% πέρυσι, σύμφωνα με την Jones Lang LaSalle Inc.

Το κόστος των διάφορων αγαθών αναρριχήθηκε 4,1%, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Οι τιμές ηλεκτρικής ενεργείας, αερίου και ύδατος, σημείωσαν αύξηση 3,7%, ενώ οι τιμές αγοράς κατοικιών αυξήθηκαν 3,1%, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα