Χιλή: Περισσότερες συμφωνίες για το εξωτερικό εμπόριο, υπό την Bachelet

Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου 2006 12:09

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου θέλει να κλείσει η Χιλή, που αποτελεί τη μεγαλύτερη αγορά εξαγωγών της Ασίας, καθώς η εκλεγμένη πρόεδρός της, Michelle Bachelet, πιέζει για στενότερες εμπορικές σχέσεις, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας, Ignacio Walker.

Η κυβέρνηση της Χιλής θα μελετήσει φέτος την ικανότητα επίτευξης συμφωνιών ελευθέρου εμπορίου με την Μαλαισία και την Ταϊλάνδη και περιμένει να αρχίσει συνομιλίες με την Ιαπωνία τον Μάρτιο, είπε χθες ο Walker κατά τη διάρκεια συνέντευξης. Επίσης, η Χιλή, σφυρηλατεί πιο στενές σχέσεις με τη Σιγκαπούρη, τη Ν. Ζηλανδία και το Μπρουνέϊ και έχει ήδη συμφωνίες με την Κίνα, την Ινδία και τη Ν. Κορέα, συμπλήρωσε ο ίδιος.

«Νοιώθουμε πολύ άνετα με αυτή τη νέα «γειτονιά», που ανακαλύψαμε», είπε ο Walker μιλώντας στη Σιγκαπούρη, συμπληρώνοντας: «Εχουμε μικρή αγορά και θα υπάρξουν πολλά κέρδη από το άνοιγμα στην παγκόσμια οικονομία».

Η Bachelet, η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Χιλής, μετά την εκλογική της νίκη στις 15 Ιανουαρίου, αναλαμβάνει μια οικονομία, η οποία αναπτύσσεται για έβδομη χρονιά, καθώς ευνοείται από την άνοδο των τιμών του χαλκού, το μεγαλύτερο εξαγωγικό προϊόν της. Η ίδια υποσχέθηκε να διατηρήσει την οικονομία της χώρας δραστήρια και να επεκτείνει τους εμπορικούς της δεσμούς.

Η Ασία, ο τόπος των ταχύτερα αναπτυσσομένων οικονομιών της Κίνας και της Ινδίας, αγοράζει το 36% των αγαθών που η Χιλή εξάγει, είπε ο Walker. Η Αμερική αποτελεί το 35% των εξαγωγών της και η Ευρώπη το 26%.

Ο Walker δεν είπε το πόσο οι συμφωνίες με άλλες χώρες θα αυξήσουν το εμπόριο. Οι εμπορικές συναλλαγές της Χιλής με τη Ν. Κορέα, αναρριχήθηκαν 72% το έτος, μετά την υπογραφή συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μαζί της το 2002, είπε.

Η οικονομία της Χιλής θα αναπτυχθεί με ρυθμό τουλάχιστον 6% φέτος, ταχύτερα από τις προβλέψεις της κυβέρνησης, καθώς η κατανάλωση και οι επενδύσεις αυξάνονται. Η χώρα, η μεγαλύτερη παραγωγός χαλκού στον κόσμο, θα συνεχίσει να ευνοείται από τις εξαγωγές του μετάλλου φέτος, σύμφωνα με τον απερχόμενο, τον Μάρτιο, πρόεδρο της χώρας, Ricardo Lagos.

«Ακόμη και με την αλλαγή της κυβέρνησης περιμένω να συνεχιστεί η πολιτική μας για το εξωτερικό εμπόριο», είπε ο Walker.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα