Μετοχές: Επιστρέφουν σε ιστορικά υψηλά, αλλά...

Κανείς δεν αποκλείει αιφνίδιες ανατροπές
Δευτέρα, 09 Σεπτεμβρίου 2019 17:30
REUTERS/BRENDAN MCDERMID

Ο Σεπτέμβριος αποδεικνύεται εξαιρετικά ευνοϊκός για τις διεθνείς μετοχές, που επιστρέφουν έκοντά σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Ωστόσο αναλυτές και επενδυτές δεν εφησυχάζουν. Έχοντας «πάθει» στα τέλη του 2018, έχουν μάθει πως οι ανατροπές εξελίσσονται σε νέα «κανονικότητα». 

Ο πρώτος μήνας του φθινοπώρου δεν είναι μεταξύ των παραδοσιακά καλών του έτους για τα χρηματιστήρια και ειδικά για τη Wall Street. Σύμφωνα με στοιχεία που έχει συγκεντρώσει της Dojw Jones Market Data, που παρουσιάζει στην ηλεκτρονική έκδοσή της η Wall Street Journal, από το 1928 ο δείκτης S&P 500 καταγράφει κατά μέσο όρο απώλειες μόνο τρεις μήνες του έτους. Ο Σεπτέμβριος δεν είναι απλά μεταξύ αυτών, αλλά ο χειρότερος. 

Αυτή τη φορά τα πράγματα ίσως να είναι διαφορετικά. Ο πλέον αντιπροσωπευτικός δείκτης των αμερικανικών μετοχών απέχει μόλις 2% από το ιστορικό ζενίθ, στο οποίο είχε σκαρφαλώσει τον Ιούλιο και παρουσιάζει κέρδη 19% από τις αρχές του έτους. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 και ο δείκτης MSCI των αναδυόμενων αγορών τα πηγαίνουν επίσης πολύ καλά, αν και με μικρότερα κέρδη. 

Αρκετοί διαχειριστές κεφαλαίων ωστόσο αμφισβητούν κατά πόσο οι μετοχές μπορούν να διατηρήσουν έως τέλους τον τόσο θετικό απολογισμό. Οι μνήμες από τον περσινό Δεκέμβριο, όταν υπέστησαν μία μεγάλη αιμορραγία, είναι ακόμη πολύ έντονες. Συνολικά το τελευταίο τρίμηνο του 2018 ο S&P 500 έκανε «βουτιά» 20%, με το ήμισυ αυτών περίπου να έρχεται τον τελευταίο μήνα. 

Με τις σινο-αμερικανικές εμπορικές διαπραγματεύσεις να περνούν από σαράντα κύματα, την αβεβαιότητα για το Brexit να επιμένει και την Ευρωζώνη να αποφεύγει μετά βίας την ύφεση, ειδικοί προειδοποιούν πως οι επενδυτές πρέπει να είναι έτοιμοι για όλα. Ακόμη για επανάληψη του περσινού εφιαλτικού χριστουγεννιάτικου σκηνικού. 

Πολλά θα εξαρτηθούν βεβαίως και από τις επόμενες κινήσεις των κεντρικών τραπεζών και το εάν αυτές τελικά θα ικανοποιήσουν ή θα απογοητεύσουν τις αγορές. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από WSJ 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα