Xονγκ Κονγκ: Μαίνονται οι διαδηλώσεις, βυθίζεται ο τουρισμός

Δευτέρα, 09 Σεπτεμβρίου 2019 12:19
UPD:15:39
REUTERS/ANUSHREE FADNAVIS

Ρευστό πολιτικό σκηνικό και μαζικές διαδηλώσεις εξακολουθούν να δίνουν το στίγμα στο Χονγκ Κονγκ, αφού η απόφαση της πρωθυπουργού, Κάρι Λαμ, να αποσύρει πλήρως το νομοσχέδιο για την έκδοση υπόπτων στην κυρίως Κίνα δεν κρίθηκε επαρκής. 

Οι επιπτώσεις είναι ολοένα και εντονότερες και στο μέτωπο της οικονομίας. Ενδεικτικό είναι το πλήγμα στον τουρισμό. Τον Αύγουστο οι αφίξεις τουριστών έκαναν βουτιά σχεδόν 40% σε σχέση με πέρυσι, ύστερα από πτώση 5% τον Ιούλιο. 

Πέρυσι το Χονγκ Κονγκ ήταν ένας από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως, με περισσότερους από 30 εκατομμύρια τουρίστες. Ωστόσο οι μαζικές διαδηλώσεις και η βίαιη αντίδραση της αστυνομίας, όπως και οι φόβοι ακόμη και για στρατιωτική επέμβαση από την Κίνα «παγώνουν» τα σχέδια των τουριστών. 

EURONEWS

Τον Αύγουστο το διεθνές αεροδρόμιο της πόλης παρέλυσε επί ημέρες και εκατοντάδες πτήσεις ακυρώθηκαν, ενώ σε ορισμένες περιοχές οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία μειώθηκαν κατά περισσότερο από 50%. 

Αναλυτές προειδοποιούν ότι η οικονομία του Χονγκ Κονγκ θα διολισθήσει σε τεχνική ύφεση φέτος, καθώς το πλήγμα στον τομέα των μεταφορών, αλλά και στις υπηρεσίες είναι μεγάλο. 

Σήμερα το πρωί εκατοντάδες μαθητές γυμνασίων φορώντας τις σχολικές σχολές και μάσκες σχημάτισαν ανθρώπινη αλυσίδα σε ένδειξη υποστήριξης των διαδηλώσεων. Χθες, Κυριακή, καθώς ξέσπασαν νέα βίαια επεισόδια αρκετοί σταθμοί του μετρό έμειναν κλειστοί. Παράλληλα χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το αμερικανικό προξενείο ζητώντας από τον Ντόναλντ Τραμπ να «απελευθερώσει» την πόλη. 

Οι διαδηλωτές πιστεύουν ότι το επίμαχο νομοσχέδιο ήταν το πρώτο βήμα ώστε το Πεκίνο να αποκτήσει περισσότερο έλεγχο επί του Χονγκ Κονγκ, που μπορεί να μην είναι ανεξάρτητο, αλλά προσφέρει στους πολίτες του πολύ μεγαλύτερες ελευθερίες από την κυρίως Κίνα. Και θεωρούν ότι η προσπάθεια δεν θα σταματήσει με την απόσυρση του νομοσχεδίου. 

Πρώην βρετανική αποικία, σήμερα είναι μέρος της Κίνας, αλλά διοικείται στη βάση της συμφωνίας για «μία χώρα, δύο συστήματα».  Διαθέτει ξεχωριστό πολιτικό, νομικό και δικαστικό σύστημα από την κυρίως Κίνα και διασφαλίζει στους πολίτες το δικαίωμα της συνάθροισης, την ελευθερία του λόγου και τη δυνατότητα  εκδηλώσεων μνήμης για τη σφαγή της Τιενανμέν. Έχει δικό του νόμισμα, αλλά και ξεχωριστή πολιτιστική ταυτότητα. Πολλοί πολίτες δεν θεωρούν εαυτούς Κινέζους.

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα