Βρετανία: Ευχάριστη έκπληξη από την οικονομία, παρά το επίμονο πολιτικό θρίλερ

Δευτέρα, 09 Σεπτεμβρίου 2019 12:00
UPD:12:02
REUTERS/TOBY MELVILLE

Η βρετανική οικονομία αναπτύχθηκε με τους ταχύτερους ρυθμούς σε διάστημα έξι μηνών τον Ιούλιο, σε μία απροσδόκητα δυναμική επίδοση, που αμβλύνει τους φόβους για ύφεση. 

Το βρετανικό ΑΕΠ μεγεθύνθηκε 0,3% σε σχέση με τον Ιούνιο, έναντι προβλέψεων για οριακή άνοδο 0,1%. Σύμφωνα με υπολογισμούς, ακόμη και εάν το προϊόν παραμείνει αμετάβλητο τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, συνολικά στο διάστημα Ιουλίου- Σεπτεμβρίου θα έχουμε ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά 0,4%, με τη βρετανική οικονομία να αποφεύγει έτσι το δεύτερο διαδοχικό τρίμηνο συρρίκνωσης, που σηματοδοτεί την ύφεση. 

Ο τομέας των υπηρεσιών επεκτάθηκε 0,3% στην καλύτερη επίδοσή του φέτος. Ανάπτυξη 0,3% και για τον κλάδο της μεταποίησης, που έχει δεχθεί σαφώς μεγαλύτερες πιέσεις, ενώ ανάκαμψη 0,5% είχαμε στην παραγωγή των κατασκευών. 

Στο μέτωπο του εμπορίου το έλλειμμα διευρύνθηκε ελαφρά στα 9,1 δισ. στερλίνες, καθώς τόσο οι εξαγωγές όσο και οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά περίπου 3%. 

Σημειώνεται ότι υπάρχουν πάντως ενδείξεις πως η βρετανική οικονομία κατέβασε ταχύτητα τον Αύγουστο, καθώς οξύνθηκε η πολιτική κρίση και εντάθηκαν οι φόβοι για no deal Βrexit. Οι εξελίξεις σε αυτό το μέτωπο είναι συνεχείς. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον φορτωμένος με πολλές ήττες και αποδυναμωμένος από ηχηρές αποχωρήσεις, επεξεργάζεται εναλλακτικές νομικές οδούς, προκειμένου να προχωρήσει με το σχέδιο του «Brexit στις 31 Οκτωβρίου με ή χωρίς συμφωνία».

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα