Απότομη διόρθωση

Πτώση τριμήνου στη Ν. Υόρκη
Σάββατο, 21 Ιανουαρίου 2006 00:01

TH MEΓΑΛΥΤΕΡΗ πτώση του τελευταίου τριμήνου σημείωσε η Wall Street με τους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες να χάνουν πάνω από μια εκατοστιαία μονάδα ενώ η Ευρώπη υποχώρησε στα κατώτερα τριών εβδομάδων καθώς οι αποθαρρυντικές κερδοφορίες πυροδότησαν μαζικές ρευστοποιήσεις και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Τα αμερικανικά blue chips ηγήθηκαν των μεγαλύτερων απωλειών του τελευταίου τριμήνου καθώς οι κερδοφορίες ήταν χαμηλότερες των προβλέψεων και η άνοδος των τιμών του πετρελαίου πάνω από τα 68 δολάρια το βαρέλι αναζωπύρωσαν τις ανησυχίες για επιτόκια και οικονομική ανάπτυξη.

Στην Ευρώπη οι ευρωπαϊκοί δείκτες, επηρεάσθηκαν κυρίως από τα μη ικανοποιητικά κέρδη των εταιρειών τεχνολογίας και τηλεπικοινωνιών.

Στη Wall επικράτησε κλίμα μαζικών ρευστοποιήσεων, με τους τρεις βασικούς δείκτες να υποχωρούν ραγδαία πάνω από μια εκατοστιαία μονάδα.

Για άλλη μια φορά, σημαντικές ρευστοποιήσεις επικράτησαν στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών. Ο δείκτης Stoxx 600 Technology υποχώρησε κατά 3,3% σε εβδομαδιαία βάση.

Πρωταγωνίστρια της πτώσης ήταν σήμερα η Infineon Technologies, τα αποτελέσματα τριμήνου της οποίας απογοήτευσαν του επενδυτές. Η μετοχή της σημείωσε απώλειες της τάξης του 3,4%.

Επίσης απώλειες κατά 2,7%, σημείωσε και η μετοχή της Vodafone Group, φθάνοντας στη χαμηλότερη τιμή από τον Αύγουστο του 2004, καθώς εικάζεται ότι τα κέρδη της θα εμφανίσουν μείωση.

Στο ίδιο κλίμα, η μετοχή της Nokia Oyj υποχώρησε κατά 2%, επηρεασμένη αρνητικά από τα απογοητευτικά αποτελέσματα της Motorola.

Στον αντίποδα, η άνοδος στις τιμές του πετρελαίου και των μετάλλων οδήγησε σε κέρδη τις μετοχές των πετρελαϊκών εταιρειών και των εταιρειών εξόρυξης.

Η Statoil, η μεγαλύτερη πετρελαϊκή της Νορβηγίας κέρδισε 2,1%, η BP, η μεγαλύτερη πετρελαϊκή της Ευρώπης, 0,3% και η Total 0,6%.

Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 5.672,40 μονάδες, μειωμένος κατά 0,37%, στη Φραγκφούρτη ο δείκτης DAX στις 5.349,02 μονάδες, μειωμένος κατά 1,51% και στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 4.773,48 μονάδες, με απώλειες της τάξης του 0,84%.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα