Υamaha: Σημαντική πτώση των μετοχών, μετά την εισβολή της Αστυνομίας

Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου 2006 07:34

ΠΤΩΣΗ, σε ποσοστό έως και 14% σημείωσαν οι μετοχές της Yamaha Motor Co., της δεύτερης σε μέγεθος εταιρείας μοτοσικλετών στον κόσμο, μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης, ότι θα της επιβληθεί πρόστιμο για την παράνομη εξαγωγή ελικοπτέρων στην Κίνα.

Η Yamaha θα κατηγορηθεί ότι παραβίασε τους νόμους των εξαγωγών, πουλώντας υλικό το οποίο μπορεί να είχε στρατιωτικούς σκοπούς, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου της Ιαπωνίας. Ο διευθυντής της Yamaha, Toyoo Otsubo, είπε, ότι τα ελικόπτερα είναι για πολιτική χρήση και ότι η εταιρεία δεν παραβίασε τον νόμο.

Η εταιρεία είπε ότι πούλησε εννέα από τα ελικόπτερα στην Κίνα από το 2002. ¶λλη μία εξαγωγή παρελήφθη στη Ναγκόγια. Τα ελικόπτερα, που κοστίζουν 16 εκατ. γιέν (140.000 δολ.) το ένα, πουλήθηκαν στο εσωτερικό σε αγρότες για τους αεροψεκασμούς λιπασμάτων. Η Ιαπωνία, απαγορεύει την εξαγωγή που δεν εγκρίθηκε για τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη που μπορούν να μεταφέρουν πλέον των 20 λίτρων υγρού και αεροζόλ για ψεκασμό.

Οι μετοχές της Yamaha υποχώρησαν έως και 14% και διαπραγματεύθηκαν 7,8% χαμηλότερα, στα 2.680 γιέν η μία, στη 1:49 μ.μ. στο Τόκυο.

Εάν αποδειχθεί η ενοχή της, η Yamaha θα κληθεί να καταβάλλει τουλάχιστον 80 εκατ. γιέν για κάθε ελικόπτερο, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg, με βάση τα στοιχεία που έδωσε το υπουργείο Εμπορίου. Επίσης, τα στελέχη της που θα αποδειχθεί η ενοχή τους, ενδέχεται να εκτίσουν ποινή φυλάκισης έως και πέντε χρόνια, σύμφωνα με το υπουργείο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα