Φιλιππίνες: Μείωση του ελλείμματος το 2005

Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου 2006 08:44

ΠΤΩΤΙΚΑ κινήθηκε το έλλειμμα του προϋπολογισμού των Φιλιππίνων στα χαμηλότερα επίπεδα τεσσάρων ετών το 2005, αυξάνοντας την προοπτική αναβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, που θα βοηθήσει στη μείωση του κόστους αποπληρωμής του χρέους της.

Το έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 146,5 δισ. πέσο (2,8 δισ. δολ.) σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Οικονομικών, Gary Teves, μιλώντας σήμερα προς τους δημοσιογράφους στη Μανίλα. Κατά μέσον όρο, 13 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg, προέβλεπαν ότι το έλλειμμα θα ήταν 155 δισ. πέσο, έναντι 187 δισ. πέσο που ήταν το έλλειμμα το 2004.

Η αύξηση των εσόδων και οι περικοπές των δαπανών ενδέχεται να βοηθήσουν την πρόεδρο της χώρας, Gloria Arroyo να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό μέχρι το 2008 και να πείσει την Standard & Poor's, την Moody's Investors Service και την Fitch Ratings να αλλάξουν τις αρνητικές τους εισηγήσεις για την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας. Επίσης, ενδέχεται να επιτρέψει στην κυβέρνηση να πληρώσει χαμηλότερες αποδόσεις στα ομόλογα, καθώς σχεδιάσει να αποπληρώσει εξωτερικό χρέος 35 δισ. δολαρίων.

Πέρυσι η κυβέρνηση αύξησε τους φόρους στα τσιγάρα και την μπύρα, ενώ σχεδιάζει νέα αύξηση φόρων τον επόμενο μήνα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα