Στα υψηλότερα επίπεδα 24 ετών αναρριχήθηκε η τιμή της ζάχαρης

Κινήθηκε περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο εμπόρευμα στον κόσμο
Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου 2006 09:42

ΣΤΑ υψηλότερα επίπεδα 24 ετών, αναρριχήθηκε η τιμή της ζάχαρης στη Ν. Υόρκη, καθώς όλο και μεγαλύτερες ποσότητες χρησιμοποιούνται για καύσιμο με την άνοδο του κόστους της ενεργείας. Το σημερινό ράλι 6,4%, ήταν το μεγαλύτερο από οποιοδήποτε άλλο εμπόρευμα.

Η ζάχαρη σημείωσε πέρυσι άνοδο 92%, καθώς η Βραζιλία η μεγαλύτερη χώρα παραγωγής και εξαγωγής της στον κόσμο, μετέτρεψε περισσότερες ποσότητες της σοδειάς της για αιθανόλη, για να αντιμετωπίσει τις τιμές της βενζίνης σε επίπεδα ρεκόρ. Το πετρέλαιο, σημείωσε άνοδο έως και 2,3% σήμερα, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα τεσσάρων μηνών, καθώς ανησυχία επικρατεί για τις προμήθειές του από την Νιγηρία και το Ιράν.

Η ακατέργαστη ζάχαρη για τα συμβόλαια του Μαρτίου, σημείωσε άνοδο 1,03 σεντς, φθάνοντας στα 17,15 σεντς η λίμπρα στο Χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης. Αυτή, ήταν κατά πάσα πιθανότητα και η υψηλότερη τιμή κλεισίματος της ζάχαρης από τις 13 Ιουλίου του 1981, όταν είχε κλείσε στα 17,52 σεντς η λίμπρα, σύμφωνα με την C. Czarnikow Sugar Ltd., τη μεγαλύτερη μεσιτική εταιρεία ζάχαρης στον κόσμο.

Η Βραζιλία, χώρα της μεγαλύτερης βιομηχανίας αιθανόλης στον κόσμο, προβλέπει ότι η παραγωγή θα φθάσει τα 16,6 δισ. λίτρα το δωδεκάμηνο που λήγει αυτόν τον Σεπτέμβριο. Περίπου το 80% της παραγωγής ή 13,4 δισ. λίτρα θα χρησιμοποιηθούν στα αυτοκίνητα στη Βραζιλία. Η παγκόσμια ζήτηση για αιθανόλη, ενδέχεται να τετραπλασιαστεί στα 20 δισ. γαλόνια έως το 2010 σύμφωνα με τον Roland Jansen, ιδρυτή του κεφαλαίου 1,9 δισ. δολ., σκέλους τους Liechtensteinische Landesbank στο Βαντούζ του Λίχτενσταϊν.

Οι κυβερνήσεις λένε ότι το 5% της βενζίνης πρέπει να αντικατασταθεί με αιθανόλη, που είναι μεγάλη ποσότητα, ενώ οι αναλυτές αναρωτιούνται πού θα βρεθεί αυτή.

Το αργό πετρέλαιο σημείωσε άνοδο φθάνοντας στα 68,40 δολ. το βαρέλι σήμερα στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex), κοντά στο ρεκόρ των 70,85 δολ. το βαρέλι, όπου είχε φθάσει στις 30 Αυγούστου. Το πετρέλαιο είναι 46% ακριβότερο και η τιμή χονδρικής πώλησης βενζίνη στις ΗΠΑ είναι 45%, μετά τα επίπεδα ρεκόρ στα οποία αναρριχήθηκε τον Αύγουστο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα