ΙΟΒΕ: Βελτίωση του οικονομικού κλίματος το Δεκέμβριο

Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου 2006 13:50

Στις 92,1 μονάδες ανήλθε το Δεκέμβριο ο δείκτης οικονομικού κλίματος από 88,7 τον Νοέμβριο, όπως ανακοίνωσε το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

Ο δείκτης σημείωσε την μεγαλύτερη άνοδο σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης αν και παραμένει σε επίπεδα χαμηλότερα του αντίστοιχου Δείκτη Οικονομικού Κλίματος για το σύνολό τις ΕΕ-12.

Ο δείκτης στην ευρωζώνη αυξήθηκε στο 100,5 τον Δεκέμβριο από 99,9 τον Νοέμβριο.

Οι επιχειρηματικές προσδοκίες στον τομέα των υπηρεσιών επιδεινώθηκαν, ενώ η καταναλωτική εμπιστοσύνη παρέμεινε στα ίδια επίπεδα με τον Νοέμβριο.

1. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ: Ισχυρότερες προοπτικές ανόδου της παραγωγής

Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία αυξήθηκε στις 98,4 μονά-δες έναντι 95,6 μονάδων το Νοέμβριο. Η τιμή του δείκτη είναι ανώτερη της προ έ-τους και η υψηλότερη του 2005 μαζί με αυτή του Φεβρουαρίου όπου ο δείκτης δια-μορφώθηκε στα ίδια περίπου επίπεδα. Η άνοδος του δείκτη οφείλεται στις θετικότερες προβλέψεις των επιχειρήσεων για την εξέλιξη της παραγωγής τους προσεχείς μήνες και στην ενδεχόμενη ρευστοποίηση των αποθεμάτων. Οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για τα επίπεδα παραγγελιών δεν φαίνεται να διαφοροποιούνται ουσιαστικά έναντι του Νοεμβρίου.

Το 68% των επιχειρήσεων κρίνει ότι οι παραγγελίες προς εκτέλεση είναι σε κανονικά για την εποχή επίπεδα. Εντούτοις, διατηρείται η τάση σταδιακής βελτίωσης των εκτιμήσεων, αν και το ποσοστό αυτών που κρίνουν ότι είναι χαμηλές, παραμένει υψηλό και ανώτερο του ποσοστού αυτών που δηλώνουν ότι τα επίπεδα παραγγελιών είναι άνω του κανονικού για την εποχή.

Οι προβλέψεις των επιχειρήσεων για την πορεία βασικών μεγεθών είναι ευνοϊκότερες των προηγούμενων μηνών ενώ καταγράφεται άνοδος του ποσοστού των επιχειρήσεων που προσδοκούν αύξηση της παραγωγής και των πωλήσεων.

Βελτιωμένες είναι οι εκτιμήσεις και προβλέψεις των επιχειρήσεων και για την εξαγωγική τους δραστηριότητα. Συγκεκριμένα, παρατηρείται αύξηση του ποσοστού των επιχειρήσεων που κρίνουν ότι οι παραγγελίες εξωτερικού είναι ανώτερες του κανονικού ενώ τους προσεχείς μήνες το 33% των επιχειρήσεων προβλέπει άνοδο.

Το 80% των επιχειρήσεων αναμένει ότι ο αριθμός των απασχολούμενων τους προσεχείς μήνες θα παραμείνει στα τρέχοντα επίπεδα. Εντούτοις, η διαφορά θετικού (αύξηση) – αρνητικού (μείωση) ποσοστού απαντήσεων στο σχετικό ερώτημα παραμένει αρνητική.

Οι μήνες εξασφαλισμένης παραγωγής διατηρούνται περίπου στα επίπεδα του Νοεμβρίου (4,3) είναι όμως χαμηλότεροι από τους 4,7 που είχαν διαμορφωθεί το Δεκέμβριο του 2004. Παράλληλα, το ποσοστό χρησιμοποίησης εργοστασιακού δυναμικού κινήθηκε και το μήνα αυτό σε σχετικώς χαμηλά επίπεδα.

Σε ειδικό ερώτημα που τίθεται στις επιχειρήσεις σχετικό με την ανταγωνιστικότητα τους στη διεθνή και εγχώρια αγορά η πλειονότητα των επιχειρήσεων, σε ποσοστό άνω του 90%, κρίνει ότι παρέμεινε αμετάβλητη.

Στους επιμέρους τομείς της Βιομηχανίας καταγράφονται το Δεκέμβριο τα εξής:

Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στην ομάδα των Καταναλωτικών Αγαθών σημείωσε άνοδο στις 101,5 μονάδες έναντι 99 μονάδων τον Νοέμβριο. Η αύξηση του ποσοστού των επιχειρήσεων που προβλέπουν άνοδο της παραγωγής, σε συνδυασμό με την ενδεχόμενη ρευστοποίηση των αποθεμάτων συνέβαλαν θετικά στην άνοδο του δείκτη. Παράλληλα, με βάση τις εκτιμήσεις των επιχειρήσεων οι συνολικές παραγγελίες παραμένουν χαμηλές, τόσο στο σύνολο τους όσο και οι παραγγελίες εξωτερικού, αν και στις τελευταίες παρατηρείται τάση βελτίωσης. Ευνοϊκότερες έναντι του Νοεμβρίου χαρακτηρίζονται οι προβλέψεις των επιχειρήσεων για την εξέλιξη των εξαγωγών τους προσεχείς μήνες, ενώ η πλειονότητα των ερωτηθέντων προβλέπει ότι ο αριθμός των απασχολούμενων θα παραμείνει αμετάβλητος. Οι μήνες εξασφαλισμένης παραγωγής κυμαίνονται σε επίπεδα οριακά ανώτερα του Νοεμβρίου φτάνοντας τους 4,8 έναντι 4,7 μήνες, ενώ το ποσοστό χρησιμοποίησης εργοστασιακού δυναμικού παραμένει στα ίδια περίπου επίπεδα στο 73,4%.

¶νοδος του Δείκτη Επιχειρηματικών Προσδοκιών σημειώθηκε στα Κεφαλαιουχικά Αγαθά. Ο δείκτης αυξήθηκε στις 89 μονάδες έναντι 83,2 μονάδων το Νοέμβριο. Η άνοδος του δείκτη οφείλεται αρχικά στην ενδεχόμενη ρευστοποίηση των αποθεμάτων και δευτερευόντως στις θετικότερες εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για τα επίπεδα των συνολικών παραγγελιών, τα οποία πάντως κρίνονται ακόμη χαμηλά. Οι προβλέψεις των επιχειρήσεων για την πορεία της παραγωγής τους προσεχείς μήνες δεν διαφοροποιούνται ουσιαστικά έναντι του Νοεμβρίου, παραμένοντας μετριοπαθείς, ενώ συγκρατημένες είναι και οι προβλέψεις για την πορεία των πωλήσεων. Αντίθετα ιδιαίτερα θετικές είναι οι προσδοκίες για την εξέλιξη των εξαγωγών καθώς το 57% αναμένει άνοδο. Τέλος το ποσοστό χρησιμοποίησης εργοστασιακού δυναμικού και οι μήνες εξασφαλισμένης παραγωγής περιορίζονται σε 70,8% και 5,2, επίπεδα κατώτερα του Νοεμβρίου αλλά και της αρχής του έτους.

Θετικό επιχειρηματικό κλίμα καταγράφεται και στα Ενδιάμεσα Αγαθά. Ο σχετικός δείκτης αυξάνεται στις 99 μονάδες εξαιτίας θετικότερων προβλέψεων για την πορεία της παραγωγής τους προσεχείς μήνες. Το 75% των επιχειρήσεων κρίνει ότι τα απο-θέματα είναι κανονικά για την εποχή. Το επίπεδο των συνολικών παραγγελιών χαρακτηρίζεται κανονικό για την εποχή από την πλειονότητα των επιχειρήσεων, ενώ το 20% θεωρεί ότι είναι κατώτερο του κανονικού, ποσοστό αμετάβλητο σε σχέση με το Νοέμβριο και μόλις το 9% κρίνει ότι είναι ανώτερο. Ευνοϊκότερες έναντι του προηγούμενου μήνα είναι οι προβλέψεις των επιχειρήσεων για τις πωλήσεις και τις εξαγωγές τους προσεχείς μήνες, καθώς ενισχύεται το ποσοστό αυτών που αναμένουν άνοδο. Αντίθετα, συγκρατημένες είναι οι εκτιμήσεις για το ποσοστό χρησιμοποίησης εργοστασιακού δυναμικού και τους μήνες εξασφαλισμένης παραγωγής που περιορίζονται σε 73,2 και 3,5 μήνες αντίστοιχα (Νοέμβριος 2005: 74,4% και 3,6).

2. ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ: Ανακοπή της βελτίωσης των τελευταίων μηνών

Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στις Κατασκευές, ύστερα από μια περίοδο ανοδικής πορείας τους τελευταίους 3-4 μήνες, τον Δεκέμβριο περιορίζεται στις 78,8 μονάδες έναντι 81,7 μονάδων το Νοέμβριο. Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί, ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επίδραση της εποχικότητας, ένα μεγάλο μέρος της παρατηρούμενης υποχώρησης συνδέεται με εποχικούς παράγοντες.

Η καταγραφόμενη πάντως πτώση του δείκτη τον Δεκέμβριο οφείλεται αποκλειστικά στις δυσμενέστερες εκτιμήσεις για το επίπεδο του προγράμματος εργασιών, το οποίο χαρακτηρίζεται χαμηλό από την πλειονότητα των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα. Αντίθετα, οριακά βελτιωμένες είναι οι προβλέψεις για την απασχόληση, αν και το ποσοστό αυτών που προβλέπουν μείωση του αριθμού των εργαζομένων παραμένει υψηλό. Τέλος οι μήνες εξασφαλισμένης παραγωγής δεν μεταβάλλονται ουσιαστικά και διαμορφώνονται σε 12,5 έναντι 12,3 μηνών το Νοέμβριο.

Σε ερώτημα σχετικό με τους παράγοντες που παρεμποδίζουν την ομαλή διεξαγωγή της κατασκευαστικής δραστηριότητας επισημαίνεται ότι: α) τα βασικότερα εμπόδια εντάσσονται στην κατηγορία «λοιποί παράγοντες» όπου περιλαμβάνονται λόγοι που σχετίζονται με το θεσμικό και γραφειοκρατικό πλαίσιο λειτουργίας των επιχειρήσεων β) με βάση τη σειρά συχνότητας απαντήσεων στη δεύτερη θέση κατατάσσεται η χαμηλή ζήτηση, γ) σχεδόν αμετάβλητο παραμένει το ποσοστό των επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν εμπόδια λόγω ανεπάρκειας χρηματοδότησης, παράγων που κατατάσσεται στην τρίτη θέση, και τέλος, δ) περιορίζεται το ποσοστό των επιχειρήσεων που δεν αντιμετωπίζουν προσκόμματα.

Οι εξελίξεις στους επιμέρους κλάδους του τομέα των Κατασκευών ήταν οι ακόλουθες:

Στις Ιδιωτικές Κατασκευές καταγράφεται χειροτέρευση του κλίματος αποκλειστικά λόγω συγκρατημένων εκτιμήσεων για το πρόγραμμα εργασιών. Η εξέλιξη αυτή συν-δέεται κυρίως με τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο «κατασκευές Κατοικιών» και σε μικρότερο βαθμό στις κατασκευές Λοιπών Ιδιωτικών Κτιρίων. Για το σύνολο των ιδιωτικών κατασκευών αυξάνεται το ποσοστό των επιχειρήσεων που κρίνουν ότι το επίπεδο του προγράμματος εργασιών ή των προς εκτέλεση έργων είναι κατώτερο του κανονικού για την εποχή, και αποτελεί την πλειονότητα των απαντήσεων. Αντίθετα, θετικότερες είναι οι προβλέψεις για την εξέλιξη της απασχόλησης τους προσεχείς μήνες, με αποτέλεσμά να διευρύνεται ελαφρά η θετική διαφορά μεταξύ θετικών (αύξηση)- αρνητικών (μείωση) απαντήσεων. Τέλος, οι μήνες εξασφαλισμένης παραγωγής αυξάνονται σε 9,9 έναντι 9,3 το Νοέμβριο. Η ανεπάρκεια ζήτησης αποτελεί βασικό ανασταλτικό παράγοντα στην ομαλή διεξαγωγή της κατασκευαστικής δραστηριότητας και ακολουθούν «λοιποί παράγοντες» όπως το θεσμικό πλαίσιο και η γραφειοκρατία.

Η εικόνα στα Δημόσια Έργα δεν διαφοροποιείται έντονα έναντι του προηγούμενου μήνα. Η πλειονότητα των επιχειρήσεων εκτιμά ότι το πρόγραμμα εργασιών είναι σε επίπεδα κατώτερα του κανονικού για την εποχή. Παράλληλα το ποσοστό των επιχειρήσεων που προβλέπει μείωση της απασχόλησης υπερβαίνει το αντίστοιχο αυτών που αναμένουν αύξηση τους προσεχείς μήνες. Οι μήνες εξασφαλισμένης παραγωγής παραμένουν αμετάβλητοι σε 14,1. Σε ερώτημα σχετικό με τους ανασταλτικούς παράγοντες της ομαλής διεξαγωγής της κατασκευαστικής δραστηριότητας κατά σειρά συχνότητας κατατάσσονται ως εξής: α) Η κατηγορία «λοιποί παράγοντες» στους οποίους εντάσσονται εμπόδια, που κυρίως αφορούν το θεσμικό πλαίσιο και τη γραφειοκρατία, β) η ανεπάρκεια ζήτησης, κατατάσσεται στην δεύτερη θέση, γ) τάση αποκλιμάκωσης καταγράφεται στο ποσοστό των επιχειρήσεων, που αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω ανεπάρκειας χρηματοδότησης.

3. ΛΙΑΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ: Αύξηση των πωλήσεων, βελτίωση του κλίματος

Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στον τομέα του Λιανικού Εμπορίου παρουσίασε το Δεκέμβριο άνοδο στις 108,8 μονάδες έναντι 103,6 μονάδων το Νοέμβριο. Η άνοδος του δείκτη οφείλεται στις θετικότερες εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για τις πωλήσεις το τρίμηνο που έληξε, τάση που αναμένεται να διατηρηθεί και στο μέλλον καθώς το 45% προβλέπει άνοδο τους προσεχείς μήνες. Παράλληλα, η πλειονότητα των επιχειρήσεων κρίνει ότι τα αποθέματα κυμαίνονται σε κανονικά για την εποχή επίπεδα. Ποσοστό άνω του 50% των επιχειρήσεων προβλέπει σταθερότητα του επιπέδου παραγγελιών προς τους προμηθευτές ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται το ποσοστό αυτών που διατυπώνουν προσδοκίες ανόδου. Ευνοϊκότερες χαρακτηρίζονται οι προβλέψεις των επιχειρήσεων για την εξέλιξη της απασχόλησης το προσεχές τρίμηνο, καθώς περιορίζεται ιδιαίτερα σε 5% το ποσοστό των επιχειρήσεων που κατά το προηγούμενο δίμηνο προέβλεπαν μείωση του αριθμού των εργαζομένων. Η πλειονότητα (66%) των επιχειρήσεων προβλέπει σταθερότητα και το 29% άνοδο της απασχόλησης.

Στους επιμέρους κλάδους του Λιανικού Εμπορίου επισημαίνονται το Νοέμβριο τα ακόλουθα:

Στα Τρόφιμα-Ποτά - Καπνός οι εξελίξεις του Νοεμβρίου ήταν θετικές και ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών αυξήθηκε στις 104,8 μονάδες. Οι πωλήσεις τους τελευταίους μήνες εκτιμάται ότι βελτιώθηκαν ενώ διευρύνεται το ποσοστό των επιχειρήσεων, που προσδοκούν άνοδο το προσεχές τρίμηνο. Τα αποθέματα εκτιμώνται σε κανονικά για την εποχή επίπεδα από το 90% των επιχειρήσεων. Συγκρατημένες είναι οι προβλέψεις για την εξέλιξη των παραγγελιών προς τους προμηθευτές, αν και το ποσοστό αυτών που αναμένει άνοδο παραμένει υψηλό. Τέλος, θετικότερες είναι οι προβλέψεις των επιχειρήσεων, που συμμετείχαν στην έρευνα, για την πορεία της απασχόλησης καθώς διευρύνεται το ποσοστό αυτών που αναμένουν σταθερότητα (71%) λόγω της μείωσης (σε μόλις 1%) του ποσοστού των επιχειρήσεων που προέβλεπαν πτώση το προσεχές τρίμηνο.

Στον κλάδο Υφάσματα - Ένδυση - Υπόδηση εμφανίζεται πιο θετικό κλίμα, αφού ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών βελτιώθηκε στις 136,2 μονάδες έναντι 123,1 μονάδων τον Νοέμβριο. Οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για τα επίπεδα πωλήσεων βελτιώθηκαν περαιτέρω για δεύτερο κατά σειρά μήνα, ενώ οι προβλέψεις παρέμειναν θετικές. Παράλληλα σημειώνεται έντονη ρευστοποίηση των αποθεμάτων. Τέλος οι προβλέψεις για τις παραγγελίες προς τους προμηθευτές ισχυροποιήθηκαν αισθητά ενώ υψηλό παραμένει το ποσοστό των επιχειρήσεων που αναμένουν άνοδο του αριθμού των απασχολούμενων.

Στον κλάδο Είδη Οικιακού Εξοπλισμού η αύξηση του Δείκτη Επιχειρηματικών Προσδοκιών στις 159,4 μονάδες (156,6 μονάδες τον Νοέμβριο) οφείλεται αποκλειστικά στη ρευστοποίηση των αποθεμάτων, καθώς δεν σημειώθηκαν ουσιαστικές διαφοροποιήσεις των εκτιμήσεων και προβλέψεων των επιχειρήσεων για τις πωλήσεις. Ειδικότερα, θετικές παραμένουν οι εκτιμήσεις για την εξέλιξη των πωλήσεων το τρίμηνο που έληξε, ενώ διατηρείται υψηλό το ποσοστό αυτών που διατυπώνουν ευνοϊκές προβλέψεις για την τάση που θα ακολουθήσουν το προσεχές τρίμηνο. Οι προβλέψεις των επιχειρήσεων για τις παραγγελίες προς τους προμηθευτές είναι εντονότερα ανοδικές, καθώς το 52% αναμένει αύξηση το προσεχές τρίμηνο. Τέλος ιδιαίτερα θετικές είναι οι προβλέψεις των επιχειρήσεων για την πορεία της απασχόλησης, καθώς το 45% αναμένει άνοδο τους προσεχείς μήνες.

Στα Οχήματα – Ανταλλακτικά καταγράφεται υποχώρηση της δραστηριότητας σε σχέση με το Νοέμβριο. Η πτώση του Δείκτη Επιχειρηματικών Προσδοκιών οφείλεται κυρίως στη διόγκωση των αποθεμάτων και δευτερευόντως στις μετριοπαθέστερες προβλέψεις των επιχειρήσεων για την πορεία των πωλήσεων τους προσεχείς μήνες. Οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για τη εξέλιξη των πωλήσεων το τρίμηνο που έληξε εμφανίζονται βελτιωμένες έναντι του Νοεμβρίου, αν και το ποσοστό αυτών που τις χαρακτηρίζουν ως χαμηλές παραμένει υψηλό. Παράλληλα βελτιώνονται οι προβλέψεις για την πορεία των παραγγελιών προς τους προμηθευτές ενώ το 77% αναμένει σταθερότητα της απασχόλησης.

Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στον κλάδο Πολυκαταστήματα αυξήθηκε ουσιαστικά στις 107 μονάδες λόγω των θετικότερων εκτιμήσεων και προβλέψεων για την εξέλιξη των πωλήσεων, ενώ σημειώνεται ρευστοποίηση των αποθεμάτων. Tο 71% κρίνει ότι οι παραγγελίες προς τους προμηθευτές θα παραμένουν το προσεχές τρίμηνο αμετάβλητες. Επίσης βελτιώνονται οι προβλέψεις για την εξέλιξη της απασχόλησης.

4. ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ: Χειροτέρευση των εκτιμήσεων, συγκρατημένες προσδοκίες

Το Δεκέμβριο ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στις Υπηρεσίες μειώθηκε στις 93,2 μονάδες έναντι 96,8 μονάδων το Νοέμβριο. Οι συγκρατημένες εκτιμήσεις για την τρέχουσα εξέλιξη της ζήτησης καθώς και η μετριοπαθέστερη στάση των επιχειρήσεων για την κατάσταση της επιχειρηματικής δραστηριότητας το τελευταίο τρίμηνο συνέβαλλαν αρνητικά στη διαμόρφωση του δείκτη. Παράλληλα η πλειονότητα των επιχειρήσεων αναμένει σταθερότητα της ζήτησης υπηρεσιών το προσεχές τρίμηνο. Σε θέματα απασχόλησης η πλειονότητα των επιχειρήσεων θεωρεί ότι ο αριθμός των εργαζομένων παρέμεινε αμετάβλητος το τελευταίο τρίμηνο, τάση η οποία αναμένεται να διατηρηθεί τους προσεχείς μήνες.

Σε βασικούς κλάδους του τομέα των Υπηρεσιών σημειώθηκαν το Νοέμβριο τα εξής:

Στον κλάδο Ξενοδοχεία –Εστιατόρια ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών μειώθηκε στις 78,3 μονάδες, λόγω δυσμενέστερων εκτιμήσεων για την πορεία της ζήτησης και την κατάσταση της επιχείρησης. Η πλειονότητα των επιχειρήσεων κρίνει ότι η ζήτηση για υπηρεσίες παρέμεινε αμετάβλητη ενώ διευρύνεται το ποσοστό των επιχειρήσεων που κρίνουν ότι υπήρξε μείωση. Παράλληλα διατηρούνται αρνητικές οι προ-βλέψεις ανόδου της ζήτησης το προσεχές τρίμηνο, η ανεπάρκεια της οποίας αποτελεί το βασικότερο ανασταλτικό παράγοντα στην ομαλή επιχειρηματική δραστηριότητα από την πλειονότητα των επιχειρήσεων.

Απώλειες καταγράφει ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών και στον άλλο κλάδο που συνδέεται με τον τουρισμό, στα Τουριστικά Πρακτορεία. Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών διαμορφώνεται στις 91 μονάδες, τιμή κατώτερη από το Φεβρουάριο του ίδιου έτους. Σημαντική είναι η αποδυνάμωση των εκτιμήσεων για την κατάσταση των επιχειρήσεων, καθώς περιορίζεται το ποσοστό αυτών που κρίνουν ότι βελτιώθηκε και ενισχύεται το ποσοστό αυτών που θεωρούν ότι είναι απλώς ικανοποιητική. Παράλληλα, δυσμενέστερες έναντι του Νοεμβρίου διατυπώνονται οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την εξέλιξη της ζήτησης κατά το τρίμηνο που έληξε, ενώ το 86% αναμένει σταθερότητα τους προσεχείς μήνες. Το ποσοστό των επιχειρήσεων, που κρίνουν ότι η δραστηριότητα τους διεξάγεται απρόσκοπτα παρέμεινε αμετάβλητο σε 24%, ενώ η ανεπάρκεια ζήτησης αποτελεί βασικό εμπόδιο για μεγαλύτερο ποσοστό επιχειρήσεων που φτάνει το 41%.

Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στον κλάδο Διάφορες Επιχειρηματικές Δραστηριότητες, ο οποίος περιλαμβάνει διαφημιστικές επιχειρήσεις και άλλες παροχής υπηρεσιών, παρέμεινε αμετάβλητος στις 98,5 μονάδες. Η διατύπωση μετριοπαθέστερων εκτιμήσεων για την εξέλιξη της ζήτησης προϊόντων και υπηρεσιών την τρέχουσα περίοδο αντιστάθμισε τη θετική συμβολή των ευνοϊκότερων προβλέψεων για την πορεία της ζήτησης το προσεχές τρίμηνο. Παράλληλα σχεδόν αμετάβλητο στο 34% παραμένει το ποσοστό των επιχειρήσεων που κρίνουν την κατάσταση της επιχείρησης βελτιωμένη. Τέλος σε 51% διαμορφώνεται το ποσοστό των επιχειρήσεων που κρίνουν ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα διεξάγεται απρόσκοπτα. Με βάση την κατάταξη της συχνότητας των απαντήσεων για τους λόγους που παρεμποδίζουν την επιχειρηματική δραστηριότητα, επισημαίνεται: α) αύξηση του ποσοστού των επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν προβλήματα ζήτησης, β) τη δεύτερη θέση κατέχει η κατηγορία «λοιποί παράγοντες», οι οποίοι συνδέονται κυρίως με θέματα γραφειοκρατίας και θεσμικού πλαισίου και γ) περιορίζεται το ποσοστό αυτών που αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω ανεπάρκειας κεφαλαίων κίνησης.

ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2005

Σε χαμηλά επίπεδα ο Δείκτης Εμπιστοσύνης των καταναλωτών

Το Δεκέμβριο ο Δείκτης Εμπιστοσύνης των Καταναλωτών παρέμεινε αμετάβλητος στα επίπεδα του Νοεμβρίου. Θετικότερες εμφανίζονται οι προβλέψεις των καταναλωτών για την εξέλιξη της ανεργίας τους προσεχείς μήνες, ενώ αντίθετα μετριοπαθέστερες είναι οι προβλέψεις τους για τη γενικότερη οικονομική κατάσταση της χώρας και την οικονομική θέση των ίδιων των νοικοκυριών καθώς και για την τάση προς αποταμίευση.

Δυσμενείς χαρακτηρίζονται οι απαντήσεις των καταναλωτών σε ερώτημα σχετικό με τις προβλέψεις τους για την εξέλιξη της οικονομικής τους κατάσταση τους προσεχείς 12 μήνες. Η σχετική διαφορά θετικών –αρνητικών απαντήσεων διευρύνεται κατά μία ποσοστιαία μονάδα σε -23, τιμή ουσιαστικά κατώτερη του συνόλου της Ευρωπαϊκής Ένωση και της Ευρωζώνης, όπου η αντίστοιχη διαφορά διαμορφώθηκε σε -1 και -4 αντίστοιχα, βελτιωμένη σε σχέση με το Νοέμβριο.

Σε ερώτημα σχετικό με τις προσδοκίες των καταναλωτών για την γενική οικονομική κατάσταση της χώρας τους προσεχείς μήνες, σημειώνεται οριακή επιδείνωση των ήδη αρνητικών προβλέψεων σε -28 έναντι -27 το Νοέμβριο, τιμή κατώτερη όλων των επιμέρους χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης πλην της Πορτογαλίας.

Οι απαντήσεις των νοικοκυριών για την αποταμίευση που σχεδιάζουν τους προσεχείς 12 μήνες είναι οριακά δυσμενέστερες του Νοεμβρίου με τη διαφορά θετικών /αρνητικών απαντήσεων να διατηρείται αρνητική και να διαμορφώνεται σε -48.

Οι προσδοκίες των καταναλωτών για την εξέλιξη της ανεργίας τους προσεχείς 12 μήνες βελτιώνονται αλλά παραμένουν δυσμενείς στις 44 μονάδες έναντι 46 μονάδων το Νοέμβριο. Η τιμή αυτή στην Ελλάδα είναι κατώτερη του συνόλου της Ευρωζώνης, όπου η αντίστοιχη διαφορά διαμορφώθηκε σε 19.

Σημειώνεται ότι οι παραπάνω δείκτες κινούνται στο διάστημα +100 (όταν όλοι οι καταναλωτές προβλέπουν αύξηση του συγκεκριμένου μεγέθους) έως –100 (όταν όλοι προβλέπουν μείωση) και εμφανίζονται ως διαφορές των θετικών-αρνητικών απαντήσεων. Αρνητική διαφορά σημαίνει ότι το ποσοστό αυτών που προβλέπουν μείωση του συγκεκριμένου μεγέθους είναι υψηλότερο του ποσοστού εκείνων που προσδοκούν αύξηση. Και αντίστροφα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα