Ινδία: Απροσδόκητη αύξηση των επιτοκίων για τον περιορισμό του πληθωρισμού

Τρίτη, 24 Ιανουαρίου 2006 09:20

ΣΤΗΝ αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού, προχώρησε απροσδόκητα η Κεντρική Τράπεζα της Ινδίας, για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, καθώς ανησυχία επικρατεί, ότι η βιομηχανική ανάπτυξη ενδέχεται να ενθαρρύνει τις εταιρείες να αυξήσουν τις τιμές, τροφοδοτώντας έτσι τον πληθωρισμό.

Η Reserve Bank of India αύξησε το κόστος δανεισμού στο 5,5% από 5,25%, σύμφωνα με σημερινή της ανακοίνωση. Συνολικά 18 από τους 22 οικονομικούς αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν ότι η τράπεζα θα διατηρούσε αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια δανεισμού.

Ο διοικητής, Yaga Venugopal Reddy και τα μέλη της Κεντρικής Τράπεζας, επιδιώκουν να διατηρήσουν τον πληθωρισμό από 5% έως 5,5%, αποφεύγοντας να αυξήσουν το κόστος δανεισμού, βλάπτοντας έτσι την οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Ο Reddy ωστόσο αντιμετωπίζει τις πιέσεις της κυβέρνησης να διατηρήσει χαμηλά το κόστος δανεισμού με στόχο την τόνωση των επενδύσεων και την αύξηση των δαπανών, στην τέταρτη σε μέγεθος οικονομία της Ασίας.

Ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Manmohan Singh, βασίζεται τα χαμηλά επιτόκια, που θα επιταχύνουν την οικονομική ανάπτυξη πλέον του 8% ετησίως μέσα στην επόμενη δεκαετία από το μέσον όρο του 6% μεταξύ των ετών 1980 και 2005. Αυτό θα βοηθήσει στη μείωση της φτώχιας σε μια χώρα όπου το 1/3 του πληθυσμού του 1,1 δισ. ανθρώπων, ζει με λιγότερο από ένα δολάριο την ημέρα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της World Bank (Παγκόσμια Τράπεζα).

Η ανάπτυξη της οικονομίας των 665 δισ. δολ. της Ινδίας, κυμάνθηκε περίπου στο 8% το εξάμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου από 6,9% τη χρήση που έληξε τον Μάρτιο του 2005. Η Κεντρική Τράπεζα της χώρας προβλέπει ότι η ανάπτυξη θα είναι τουλάχιστον 7,5% την τρέχουσα χρήση που λήγει στις 31 Μαρτίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα