Ανακοίνωση
Τοποθέτηση του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΗ Α.Ε. στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής
Ενημερώνοντας την αρμόδια επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής:
Το χρηματοδοτικό κενό με χρονικό ορίζοντα το τέλος του 2020 είναι της τάξεως των 900 εκατ. ευρώ.
Ποσό 906 εκατ. ευρώ αφορά σε ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της ΔΕΗ προς την αγορά
Οι ανεξόφλητες οφειλές πελατών της επιχείρησης ανέρχονται σε 2,7 δισ. ευρώ.
Ο κ. Στάσσης διαβεβαίωσε κατηγορηματικά τόσο την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, τους εργαζόμενους, τους μετόχους της επιχείρησης και το τραπεζικό σύστημα ότι η διοίκηση της ΔΕΗ θα κάνει ό,τι απαιτείται και θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να είναι βιώσιμη η επιχείρηση.
Παρουσίασε τη νέα τιμολογιακή πολιτική, η οποία αναμένεται να εγκριθεί στην αυριανή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας.
Παράλληλα, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ αναφέρθηκε σε 6 διαρθρωτικές παρεμβάσεις κάποιες εκ των οποίων που θα ληφθούν σε συνεννόηση, διαβούλευση και συμφωνία με την κυβέρνηση, την ευρωπαϊκή επιτροπή, τους θεσμικούς φορείς και τις τράπεζες. Οι παρεμβάσεις αυτές είναι:
1. Απογαλακτισμός της ΔΕΗ από τον στενό εναγκαλισμό των διαδικασιών του Δημοσίου και λειτουργία της επιχείρησης ως πραγματικής εισηγμένης. Αυτό αφορά στην εταιρική διακυβέρνηση και την ανταγωνιστική λειτουργία της επιχείρησης
2. Νέο business plan το οποίο θα έχει καταρτιστεί μέχρι το τέλος του έτους
3. Απολιγνιτοποίηση με διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες και με γνώμονα την ανάπτυξή τους
4. Ανάπτυξη ΑΠΕ: έναν τομέα στον οποίο η επιχείρηση έχει μείνει πολύ πίσω και θα χρειαστεί τα επόμενα χρόνια να πρωταγωνιστήσει
5. Εκσυγχρονισμός εμπορίας με νέα εμπορική πολιτική και προϊόντα όχι μόνο οριζόντια αλλά στοχευμένα
6. Ψηφιακός μετασχηματισμός όλου του ομίλου: στην παραγωγή, τα δίκτυα, την εμπορία
Εν κατακλείδι, ο κ. Στάσσης ανέφερε ότι με την άμεση λήψη των μέτρων αποκατάστασης που παρουσίασε αλλά και την έναρξη των διαρθρωτικών δράσεων μετασχηματισμού της επιχείρησης, σταδιακά ο όμιλος ΔΕΗ μπορεί να επανέλθει σε σταθερή αναπτυξιακή τροχιά εντός της επόμενης τριετίας βλέποντας τα πρώτα απτά αποτελέσματα στις οικονομικές καταστάσεις πιθανόν και εντός της χρήσης 2020.
Αθήνα, 29 Αυγούστου 2019