H Wall Street προετοιμάζεται για τον «θάνατο» του Libor

Τρίτη, 27 Αυγούστου 2019 16:52
UPD:16:57
REUTERS/BRENDAN MCDERMID

Το Libor πεθαίνει, προειδοποιούν οι ρυθμιστικές αρχές ανά τον πλανήτη και οι τράπεζες δεν μπορούν να κάνουν κάτι για να το σταματήσουν. Η μόνη επιλογή τους είναι να προετοιμαστούν για το τέλος, όπως επισημαίνεται σε ρεπορτάζ του Bloomberg. 

Οι μεγάλοι της Wall Street, αλλά και ασφαλιστικές, εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων, δικηγορικά γραφεία και εταιρείες συμβουλευτικών υπηρεσιών κινητοποιούν τους υπαλλήλους τους ανά την υφήλιο εν αναμονή του «θανάτου» του διατραπεζικού επιτοκίου, που έχει ρόλο κλειδί στο παγκόσμιο χρηματοικονομικό σύστημα. Με αυτό συνδέονται ενυπόθηκα στεγαστικά και άλλα δάνεια, όπως επίσης παράγωγα σε πέντε νομίσματα, συνολική αξίας άνω των 350 τρισ. δολαρίων. 

Επί δεκαετίες προσέφερε έναν εύκολο τρόπο για να καθοριστεί το κόστος των δανείων κυμαινόμενου επιτοκίου ανά τον κόσμο. Προκύπτει από έρευνα στην οποία συμμετέχουν καθημερινά περισσότερες από 15 μεγάλες τράπεζες, οι οποίες και υπολογίζουν το τίμημα για τον μεταξύ τους δανεισμό, χωρίς εγγυήσεις. 

Ωστόσο μετά το σκάνδαλο χειράγωγησής του άρχισε να αμφισβητείται έντονα και πριν από δύο χρόνια Βρετανοί αξιωματούχοι ουσιαστικά προανήγγειλαν το θάνατό του, ανκαοινώνοντας ότι θα σταματήσουν να υποχρεώνουν τράπεζες να υποβάλλουν στοιχεία μετά το 2021. 

Πηγή: Bloomberg



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα