Του Κώστα Ιωαννίδη
Η σχετική ανεξαρτησία που εμφανίζεται αυτή τη βδομάδα, έναντι όσων ισχύουν διεθνώς και κύρια στην κεφαλαιαγορά της ευρωζώνης, διατηρήθηκε χθες. Με μια σύνοδο που αποτέλεσε «φυσική» συνέχεια, ως προς τα βασικά της χαρακτηριστικά, της προηγούμενης, με τζίρο στις 14:00 στα 18 εκατ. ευρώ, και εύρος διακύμανσης των βασικών δεικτών περιορισμένο (6,5 μονάδες για τον ΓΔ).
γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης
Όλα μικρά στην αγορά της Αθήνας στο πρώτο μέρος, από το ενδιαφέρον μέχρι την προσπάθεια για ισορροπία. Τη ζημιά στην ατμόσφαιρα των διεθνών συναλλαγών προκάλεσαν τα πρακτικά από την τελευταία σύνοδο της Fed, όπου οι ιθύνοντες με δικαίωμα ψήφου εμφανίστηκαν διχασμένοι, ως προς την ανάγκη μιας μείωσης των επιτοκίων της. Ήταν όμως όλοι σύμφωνοι πως το ψαλίδισμα κατά 25 μονάδες βάσης, δεν θα αποτελούσε μέρος μιας προκαθορισμένης πορείας ελάττωσης για μεγαλύτερη χαλάρωση. Η απροθυμία των αρμοδίων που αποκαλύφθηκε, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την επιθετική τιμολόγηση της αγοράς για μείωση των επιτοκίων της Fed κατά τουλάχιστον 100 μονάδες βάσης έως το τέλος του 2020.
Τα φίλτρα που ισχύουν για τη διάθεση για ρίσκο στην Αθήνα, λειτούργησαν και πάλι υπέρ ανόδου των δεικτών. Με μια σύνοδο που φάνηκε πως θα κάλυπτε τον πρώτο στόχο των αισιόδοξων διαχειριστών, δηλαδή τη διατήρηση των κερδών από το ξεκίνημα της εβδομάδας. Διότι επί ώρες, ο μέσος όρος κινήθηκε πλάγια, ανάμεσα στις 837 και τις 832 μονάδες. Από τις 14:45 ωστόσο, το αγοραστικό ενδιαφέρον για τα τραπεζικά blue chip ανέβασε την όρεξη για αγορές σε μεγάλο πλήθος μετοχών της αθηναϊκής αγοράς. Αυτή δεν έσβησε από τις απαιτήσεις των πωλητών, που διαρκώς ζητούσαν ψηλότερο τίμημα για να πουλήσουν blue chip, και φθάσαμε πάλι στις δημοπρασίες, όπου οι τιμές πήραν ακόμα μια ώθηση. Η εκτίμησή μας είναι πως μέτρησε η απόφαση της ΕΚΤ να χαλαρώσει τις απαιτήσεις της έναντι των πιστωτικών ιδρυμάτων που εποπτεύει, σε σχέση με τα κόκκινα δάνειά τους.
Από την «Ν» λίγο πριν τις 14:00 μάθαμε: Περισσότερο χρόνο θα έχουν στη διάθεσή τους οι τράπεζες της Ευρωζώνης προκειμένου να βάλουν στην άκρη κεφάλαια για να καλύψουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υπό την πίεση κρατών- μελών, αλλά και την παρέμβαση του Ευρωκοινοβουλίου, αποφάσισε να χαλαρώσει το πλαίσιο σε αυτό το μέτωπο.
Η απόφαση αυτή, δίνει τέλος σε μία διαμάχη δύο ετών ανάμεσα στη Φραγκφούρτη και τις Βρυξέλλες σε ένα ζήτημα πολλών δισ. ευρώ, που είναι εν πολλοίς «κληροδότημα» της χρηματοπιστωτικής κρίσης που ξέσπασε το 2008 και της κρίσης χρέους και βαθύτατης ύφεσης, που ακολούθησε.
Ωστόσο οι εποπτικές αρχές της ΕΚΤ διατηρούν το δικαίωμα να ορίζουν διαφορετικούς στόχους ανά τράπεζα «εάν ειδικές συνθήκες το απαιτούν».
Αξίζει να θυμίσουμε ότι οι τράπεζες της Ευρωζώνης έχουν μειώσει σχεδόν στο μισό το βάρος των κόκκινων δανείων στους ισολογισμούς τους από το 2015. Η εικόνα εξακολουθεί να διαφέρει αισθητά από χώρα σε χώρα, με την Ελλάδα να αντιμετωπίζει βεβαίως το οξύτερο πρόβλημα με διαφορά.
Το ποσοστό των κόκκινων δανείων στις ελληνικές τράπεζες ανέρχεται στο 41,4% του συνόλου. Στην Κύπρο είναι στο 21,3%, στην Πορτογαλία στο 11,5% και στην Ιταλία στο 8,4%.
Επίσης μέτρησε θετικά ο προβληματισμός των αρμοδίων σύμφωνα με τα πρακτικά συνεδρίασης που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα χθες.
Εξετάζουν μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας της Ευρωζώνης, που θα περιλαμβάνουν μείωση των επιτοκίων, αγορές ομολόγων, την αλλαγή στις προβλέψεις για τα επιτόκια και τη στήριξη τραπεζών με τη μερική ανακούφισή τους από τα αρνητικά επιτόκια.
Ένα κλιμακωτό επιτόκιο (για τις καταθέσεις των τραπεζών στην ΕΚΤ) μπορεί να είναι το πιο αμφιλεγόμενο μεταξύ των εξεταζόμενων μέτρων, με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου να εμφανίζονται διχασμένα στη λήψη ενός τέτοιου μέτρου, όπως επίσης και για τον επανακαθορισμό του στόχου της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό κάτω από το 2%.
Υπενθυμίζεται πως ο Ντράγκι θα παραδώσει τα ηνία της ΕΚΤ στην Κριστίν Λαγκάρντ στο τέλος Οκτωβρίου και συνεπώς έχει στη διάθεσή του δύο ακόμη συνεδριάσεις για να προωθήσει τα όποια μέτρα.
Ορισμένοι αναλυτές υπογραμμίζουν την αυξημένη συμμετοχή των εγχώριων παραγόντων στο αγοραστικό κρετσέντο αυτής της εβδομάδας που θα την σφραγίσει η αναμενόμενη έκθεση για την αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας από τη Moody’s.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Μια νέα αναστροφή της καμπύλης των αποδόσεων του 10ετούς με του 2ετούς ομολόγου στις ΗΠΑ, η τρίτη μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων, προβλημάτισε τους επενδυτές. Με την προσοχή τους πια εστιασμένη στην ομιλία του επικεφαλής της Fed, Τζέρομ Πάουελ την Παρασκευή στο Τζάκσον Χολ. Σύμφωνα με τους αναλυτές η αναστροφή της καμπύλης των ομολόγων δίνει σήμα επικείμενης ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας.
Στη Wall Street, o Dow Jones ενισχύθηκε +0,19% ή 49,51 μονάδες στις 26.252,27, ο S&P σημείωσε πτώση μόλις -0,05% στις 2.922,95 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα -0,36% στις 7.991,39 μονάδες.
Στον Dow, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Boeing (+4,2%), JP Morgan (+1,3%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των UnitedHealth (-2,8%) και Dow Inc. (-2,7%).
Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο σημείωσε οριακή άνοδο έναντι του ευρώ στο 1,1086 δολάρια από 1,1087 την προηγούμενη μέρα. Στην αγορά των ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς ενισχύθηκε κατά δύο μονάδες βάσης στο 1,61%.
ΕΥΡΩΠΗ
Πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές καθώς η αντιστροφή της καμπύλης αποδόσεων στα αμερικανικά ομόλογα έφερε στο προσκήνιο τις ανησυχίες για επικείμενη ύφεση της οικονομίας των ΗΠΑ.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε -0,4% στις 374,29 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση -1,05% στις 7.128,18 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα -0,47% στις 11.747,04 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες -0,87% στις 5.388,25 μονάδες.
Στα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κινήθηκε οριακά υψηλότερα +0,17% στις 8.716,40 μονάδες ενώ ο δείκτης MIB στο Μιλάνο κατέγραψε απώλειες -0,14% στις 20.816,99 μονάδες.
Βελτιώθηκε η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη τον Αύγουστο, με βοήθεια από τον τομέα των υπηρεσιών, ενώ ο κλάδος της μεταποίησης συρρικνώθηκε, αλλά με πιο χαμηλό ρυθμό.
Σύμφωνα με την IHS Markit, ο σύνθετος προκαταρκτικός δείκτης ΡΜΙ, μια αξιόπιστη επιμέτρηση της οικονομικής υγείας, ανήλθε στις 51,8 μονάδες τον Αύγουστο, από 51,5 τον Ιούλιο. Δηλαδή ψηλότερα από την εκτίμηση όσων συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, που προέβλεπε τιμή στο επίπεδο των 51,2 μονάδων.
Στη δημοσιότητα δόθηκαν τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της ΕΚΤ, σύμφωνα με τα οποία, οι αξιωματούχοι της Κεντρικής Τράπεζας ανησυχούν ότι η ανάπτυξη είναι ακόμη πιο αδύναμη από αυτή που πίστευαν νωρίτερα, ενώ ένα πακέτο μέτρων ίσως είναι ο καλύτερος τρόπος για να διαχειριστούν την επιβράδυνση.
ΧΑ
Δυο όψεις της διάθεσης για ρίσκο και ανοδικό φινάλε με χαμηλούς όγκους
Στην προτελευταία συνεδρίαση της τέταρτης εβδομάδας του Αυγούστου, οι θεσμικοί μετά από άνοιγμα με ανοδικό χάσμα 4,88 μονάδων από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου (832,72), προκάλεσαν την εγγραφή του ανώτερου πρώτου μέρους στις 837,94 μονάδες στις 10:31. Αμέσως μετά, ξεκίνησε μια μικρής διάρκειας αναζήτηση του κατώτερου μέρας για το μέσο όρο που έφθασε στις 831,71 από 827,39 μονάδες την προηγούμενη, στις 11:11. Μετά το ελάχιστο ακολούθησε πλάγια κίνηση για να επιστρέψει στις 14:44 στις 831,73 μονάδες. Αλλά από τις 14:45 ως το πέρας των δημοπρασιών για τον ορισμό της τιμής κλεισίματος, το αγοραστικό ενδιαφέρον για τα τραπεζικά blue chip που ως τότε ήταν αδύναμο, σήκωσε τις τιμές των βασικών δεικτών σχεδόν κατακόρυφα. Ο ΓΔ από τις 832 στις 17:00 κατέληξε στις 843,49 ήτοι 11,5 μονάδες πάνω από το κατώτερο μέρας σε 2,5 ώρες. Το μέγιστο μέρας στις 845,28, από 837,17 μονάδες την Τετάρτη, εμφανίστηκε στις 17:11.
Ο ΓΔ δεν κρατήθηκε μόνιμα σε θετικό πεδίο και τα σημαντικά πτωτικά του περάσματα ήταν από τις 14:00 ως τις 14:48. Μετά από το διάστημα σε αρνητικό πεδίο οριακά, κύματα εντολών αγοράς αναίρεσαν την προσπάθεια αναζήτησης για νεότερα χαμηλά. Ξεκίνησε μια πορεία απομάκρυνσης τα επίπεδα (792 μονάδες) που σημειώθηκαν στις πτωτικές συνόδους του Αυγούστου στην Αθήνα. Σήμερα όμως ο ΓΔ έκλεισε ανοδικά +1,50% σε αντίθεση με τις βουτιές των δεικτών στην κεφαλαιαγορά του ευρώ που ώθησαν χαμηλότερα οι εξελίξεις στη διεθνή σκηνή και στη Wall Street.
Ήταν διαφορετική συνεδρία από την προηγούμενη με την επιμονή της ζήτησης ως το τέλος σε πολλές μετοχές του 25άρη. Κυρίως όμως στις ΑΔΜΗΕ +8,87%, ΔΕΗ +5,15%, και ΕΛΛΑΚΤΩΡ +4,17%. Οι τράπεζες ήταν στο επίκεντρο της προσφοράς και της ζήτησης διαρκώς. Κατέληξε δε ο Τραπεζικός Δείκτης στις 716,19 από 690,86 μονάδες με μεταβολή +3,67% από +3,47% την προηγούμενη.
Είχαμε εγγραφή του ανώτερου μέρας πρακτικά στο τέλος. Οι μόνες μετοχές του 25άρη που συνέβαλλαν πτωτικά ήταν οι ΟΠΑΠ -0,63%, και ΣΑΡ -0,50%. Ο δείκτης των τραπεζών ήταν μόνιμος οδηγός των αλλαγών της κίνησης των βασικών δεικτών. Η είσοδος των θεσμικών του δολαρίου με γνώση της ανοδική αρχικά δυναμικής στα χρηματιστήρια των ΗΠΑ κίνησε τον ΓΔ ανοδικά, με την εμφάνιση υπεροχής των εντολών αγοράς για τις Τράπεζες.
Περιληπτικά: Η Αθήνα δεν ακολούθησε την κίνηση των βασικών δεικτών στην ΕΕ, με σημαντική ως προς το αποτέλεσμα (μεγάλη άνοδος αντί της τάσης φυγής από το ρίσκο διεθνώς) ανεξαρτησία. Οι περισσότεροι δείκτες στα χρηματιστήρια του ευρώ ήταν διαρκώς με μικρές καθοδικές μεταβολές ενώ οι εντολές πώλησης εδώ εκδηλώθηκαν έντονα μετά το πρώτο τρίωρο και κράτησαν λίγο. Υπήρξαν άλλωστε ενδοσυνεδριακά υπολογίσιμες κινήσεις απορρόφησης των πιέσεων. Τα χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης μετά από το κλείσιμο στο Χ.Α άλλαξαν πρόσημο από θετικό πέρασαν σε απώλειες και επηρέασαν την ορμή στους DAX CAC FTSE100 που εμφάνιζαν καθοδική εικόνα μετά, καταλήγοντας με μεταβολές από +0,05% ως -1,02%.
Τη σύνοδο σφράγισε χαμηλό σχετικά συναλλακτικό ενδιαφέρον, έναντι της προηγούμενης συνεδρίας, με συναλλαγές σε πακέτα αξίας 1,355 εκατ. ευρώ (για ΟΤΕ 600.000 ευρώ για ΠΕΙΡ 411.300 ευρώ και ΕΤΕ 344.100). Η δε εμφάνιση κερδών και στα 4 Τραπεζικά blue chip, είχε σχέση με την δυναμική στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς. Αυτά εμφάνισαν μικρή διακύμανση της απόδοσης (4 από 2 μονάδες) αλλά με μεταβολή 3 μονάδων βάσης, η απόδοση από 2,00% κατέληξε στο 1,97%.
Το κλείσιμο του ΓΔ, ήταν 13,51 μονάδες πάνω στο ελάχιστο του. Ήταν σύνοδος με αποτέλεσμα ανοδικό για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, που κατέληξε στα 58,155 από 57,557 δις ευρώ την προηγούμενη.
Επηρέασαν θετικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+3,67% από +3,47%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο +4,46% από +2,88%, την ΕΤΕ στο +3,95% από +2,39%, ΕΥΡΩΒ +2,42% από +3,08% και την ΠΕΙΡ στο +4,03% από +8,06%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν καλύτερα από τα blue chip με μεταβολή +2,04% από +0,57%.
Η στατιστική εικόνα των blue chip βελτιώθηκε όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (21 από 11) blue chip έναντι των καθοδικών (2 από 12) και δυο ΓΕΚΤΕΡΝΑ ΟΤΕ στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ με μεταβολή +1,50% οδηγήθηκε στις 845,22 από 832,72 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2070,62 από 2043,73 με μεταβολή +1,32%. Οι δημοπρασίες άλλαξαν την τιμή για τον ΓΔ και τον 25άρη, και το κλείσιμο έγινε πάνω ή πολύ κοντά στο ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσής τους.
Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 44,425 από 41,789 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία1,355 από 1,241 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές 25άρη, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα, κατευθύνθηκαν 37,616 από 35,756 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 1,121 από 1,134 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 74 από 53, των καθοδικών 28 από 45 και 22 από 28 ήταν οι σταθερές.
Τεχνική ανάλυση παράγωγα
Η διεθνής νευρικότητα αναμετριέται κόντρα στα δικά μας «φίλτρα»
Στην προτελευταία σύνοδο της βδομάδας, οι επενδυτές έδωσαν στον FTSE25 σημαντικά κέρδη. Με εμφάνιση του μέγιστου στις 2070,62 μονάδες στις 17:11. Ενώ η εμφάνιση του ελάχιστου στις 2036,58, έγινε στις 14:45 για την ακρίβεια. Στις 17:00 όμως τον είχαν οδηγήσει στις 2067,11 μονάδες. Μια θετική εξέλιξη από το εσωτερικό, συνέβαλλε θετικά σε αυτή την αντίδραση κόντρα στο διεθνές κλίμα. Ήτοι η προετοιμασία για πώληση ποσοστού από 51% ως 65% του ΔΕΔΔΗΕ που κατέχει το Δημόσιο, και η πιθανή διεύρυνση της αποκρατικοποίησης του ΑΔΜΗΕ, πυροδότησαν τη ζήτηση για ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ στο ταμπλό.
Στην Ευρωζώνη, οι αγορές έπεσαν, γιατί οι επενδυτές επηρεάστηκαν από την έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας, όπου δηλώνεται πως δεν βλέπουν τους λόγους για επιπλέον κίνητρα στην οικονομία τους. Στις ΗΠΑ είχαμε ανοδικό ξεκίνημα και πτωτική συνέχεια, γιατί οι βιομηχανίες των ΗΠΑ ανακοίνωσαν την πρώτη μηνιαία μείωση της παραγωγής τους σε βάθος περίπου 10 χρόνων. Αυτή έκανε σκληρότερη την πτώση στην Ευρώπη, αλλά η αντίδραση στη Νέα Υόρκη στη συνέχεια γλύκανε τις μεταβολές στο κλείσιμο. Το κλείσιμο στην Αθήνα του 25άρη στις 2070,62 αντιστοιχεί σε μεταβολή +1,32%. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε στα 13,138 από 12,801 εκατ. ευρώ.
Στα ΣΜΕ του 25άρη για τη σειρά Σεπτεμβρίου, υπήρξε όγκος 1527 ΣΜΕ, με ανώτερο τις 2075,00, κατώτερο τις 2039,00 και τελευταίες πράξεις στις 2075,00 από 2049,00 μονάδες. Υπήρξε ενδιαφέρον για τη σειρά Οκτωβρίου με 47 ΣΜΕ με τελευταίες πράξεις στις 2066,00 από 2047,00 μονάδες. Για τη σειρά Σεπτεμβρίου άφησαν ανοιχτά 15.406 από 15.489 ΣΜΕ και για την επόμενη σειρά 234 από 250.
Στα calls του ίδιου δείκτη λήξης Σεπτεμβρίου ο όγκος ανήλθε στα 17 συμβόλαια, για τιμές εξάσκησης από τις 2000 ως τις 2150 μονάδες. Για την επόμενη σειρά διακινήθηκαν 100 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης από τις 1950 ως τις 2100 μονάδες σποραδικά. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Σεπτεμβρίου, ο όγκος ήταν 32 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης από τις 1975 ως τις 2250 μονάδες σποραδικά. Για την επόμενη σειρά Οκτωβρίου διακινήθηκαν 20 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 1950 μονάδες.
Ο ΓΔ έκλεισε ανοδικά +1,50% σε αντίθεση με τις βουτιές των δεικτών στην κεφαλαιαγορά του ευρώ, που τους ώθησαν χαμηλότερα οι εξελίξεις στη Wall Street. Υπήρξε επιμονή της ζήτησης ως το τέλος σε πολλές μετοχές του 25άρη. Κυρίως όμως στις ΑΔΜΗΕ +8,87%, ΔΕΗ +5,15%, και ΕΛΛΑΚΤΩΡ +4,17%. Οι τράπεζες ήταν στο επίκεντρο της προσφοράς και της ζήτησης διαρκώς. Κατέληξε δε ο Τραπεζικός Δείκτης στις 716,19 μονάδες με μεταβολή +3,67%. Οι μόνες μετοχές του 25άρη που συνέβαλλαν πτωτικά ήταν οι ΟΠΑΠ -0,63%, και ΣΑΡ -0,50%. Η Αθήνα εμφάνισε πάλι σημαντική ως προς το αποτέλεσμα (άνοδος αντί της τάσης φυγής από το ρίσκο διεθνώς) ανεξαρτησία.
Την άνοδο σφράγισε χαμηλό σχετικά συναλλακτικό ενδιαφέρον, με συναλλαγές σε πακέτα αξίας 1,355 εκατ. ευρώ (για ΟΤΕ ΠΕΙΡ και ΕΤΕ). Η δυναμική στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς συνέβαλλε θετικά αφού η απόδοση του 10ετούς από 2,00% κατέληξε στο 1,97%.
Στα ΣΜΕ επί μετοχών, αυξήθηκε ελαφρά το ενδιαφέρον για τη σειρά Σεπτεμβρίου και ο συνολικός όγκος. Ξεχώρισαν για τους όγκους τους τα ΣΜΕ της ΑΛΦΑ με 4.708 από 3.100 για την σειρά Σεπτεμβρίου, της ΕΤΕ με 4.255 από 5.053 λήξης Σεπτεμβρίου, της ΕΥΡΩΒ με 2891 από 2.786, της ΠΕΙΡ έφθασαν τα 3.033 από 2.395, της ΜΙΓ τα 3.982 από 1250, και της ΔΕΗ τα 3.447 λήξης Σεπτεμβρίου από 870 την προηγούμενη. Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo αφορούσε στα 15.098 συμβόλαια για ΕΤΕ και στα 10 για ΕΧΑΕ.
Σήμερα
Οι ασιατικές μετοχές αγωνίστηκαν για να σημειώσουν πρόοδο σήμερα Παρασκευή 23/8. Γιατί επέστρεψε η αβεβαιότητα σχετικά με το πόσο θα μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και προστίθεται στις ανησυχίες των επενδυτών για την επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης.
Με τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας να παρατείνεται και τις πολιτικές αναταράξεις στο Χονγκ Κονγκ, την Ιταλία και τη Βρετανία, να προσθέτουν στο τεταμένο σκηνικό, οι επενδυτές περιμένουν ένθερμα την ομιλία του επικεφαλής της Fed Jerome Powell σε μια συγκέντρωση κεντρικών τραπεζιτών στο Jackson Hole του Wyoming, αργότερα σήμερα.
Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών της Asia Pacific Asia Pacific εκτός της Ιαπωνίας στις 8:30 δική μας ώρα αυξήθηκε κατά +0,24% και οδηγήθηκε ψηλότερα κατά +0,9% για την εβδομάδα, συνεπώς βρίσκεται σε καλό δρόμο για να σπάσει μια αλυσίδα 4 πτωτικών εβδομάδων.
Ο δείκτης Nikkei της Ιαπωνίας πρόσθεσε +0,38% και οι μετοχές της Αυστραλίας αυξήθηκαν κατά +0,17%.
Ο Shanghai Composite αυξήθηκε κατά 0,40%, ενώ ο Hang Seng του Χονγκ Κονγκ κέρδισε 0,48%.