Ο εμπορικός πόλεμος, η επιδείνωση των μακροοικονομικών δεδομένων και οι γεωπολιτικές εντάσεις δεν είναι οι μόνοι «πονοκέφαλοι» στις διεθνείς αγορές. Οι αμερικανικές επιχειρήσεις προχωρούν στην επαναγορά ιδίων μετοχών με τους βραδύτερους ρυθμούς των τελευταίων 18 μηνών. Και αυτό δεν είναι καλό νέο για τη Wall Street, αφού η τακτική αυτή ήταν ένα από τα βασικά στηρίγματα στο ράλι των αγορών.
Το δεύτερο τρίμηνο υπολογίζεται ότι οι εταιρείες του δείκτη S&P 500 δαπάνησαν 166 δισ. δολάρια σε επαναγορές μετοχών έναντι 205 δισ. δολαρίων το πρώτο τρίμηνο και 190,6 δισ. δολαρίων το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσό από το τέταρτο τρίμηνο του 2017 και το δεύτερο διαδοχικό τρίμηνο κατά το οποίο καταγράφεται πτώση στις επαναγορές ιδίων μετοχών, που είχαν απογειωθεί μετά τις φοροελαφρύνσεις του Ντόναλντ Τραμπ για τις επιχειρήσεις.
Όπως επισημαίνεται σε ρεπορτάζ της Wall Street Journal, αυτό που ανησυχεί περισσότερο τους επενδυτές είναι ότι οι επιχειρήσεις απέφυγαν να επαναγοράσουν μετοχές για να στηρίξουν την τιμή τους ακόμη και όταν η εμπορική διαμάχη ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και το Πεκίνο χτύπησε κόκκινο. Άφησαν τις αναταράξεις να κάνουν αισθητό τον αντίκτυπό τους.
Να θυμίσουμε δε ότι τον Μάιο ο δείκτης S&P 500 έκανε βουτιά 7%, αλλά αυτό δεν φάνηκε να ειπταχύνει στο ελάχιστο τις επαναγορές μετοχών. Είναι μία ένδειξη οτι οι επιχειρήσεις σφίγγουν το πορτοφόλι, καθώς έχουν να αντιμετωπίσουν πολλαπλές προκλήσεις, από τους δασμούς έως τον νομισματικό πόλεμο και την απειλή παγκόσμιας ύφεσης.
Μία αρνητική εξέλιξη στην αμερικανική αγορά μετοχών θα μπορούσε να συμπαρασύρει και τα άλλα χρηματιστήρια σε Ευρώπη και Ασία, αφού η Wall Street τείνει να δίνει την κατεύθυνση διεθνώς.
naftemporiki.gr