Ομόλογα: Ελλάδα, Ιταλία οι κερδισμένοι της ημέρας

Πέμπτη, 22 Αυγούστου 2019 15:54
UPD:15:55
EPA/MATTEO BAZZI

Σε μία ημέρα κατά την οποία επικρατεί ελαφρά νευρικότητα στις αγορές μετοχών, σε εκείνη της αγοράς χρέους, η προσοχή των επενδυτών στρέφεται στις χώρες εκείνες που έχουν να προσφέρουν ελκυστικό επιτόκιο. Στην Ευρωζώνη μεγάλοι κερδισμένοι είναι η Ελλάδα και η Ιταλία με το κόστος δανεισμού τους να υποχωρεί κι άλλο, την ώρα που οι αποδόσεις των υπόλοιπων τίτλων βαίνουν αυξανόμενες. 

Η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου είναι πολύ κοντά σε ιστορικό ναδίρ, στο 1,97%, μειωμένη κατά τρεις μονάδες βάσης σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο. Tον τελευταίο μήνα η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς έχει μειωθεί κατά 14 μονάδες βάσης, ενώ σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα είναι κατά περισσότερο από 220 μονάδες βάσης χαμηλότερα. 

Πέραν των εσωτερικών εξελίξεων, την πορεία των ελληνικών ομολόγων οδηγεί ουσιαστικά η δίψα των επενδυτών για κρατικό χρέος. Όσοι θέλουν κάτι περισσότερο από την ασφάλεια, δηλαδή και απόδοση, δεν μπορούν να στραφούν σε ελληνικούς και ιταλικούς τίτλους, καθώς εκείνες των ομολόγων Ισπανίας και Πορτογαλίας είναι κοντά στο μηδέν και των χωρών του λεγόμενου «πυρήνα« σε αρνητικό έδαφος. 

Η απόδοση του ιταλικού δεκαετούς ομολόγου σήμερα υποχώρησε ενδοσυνεδριακά έως και το 1,28%, εν μέσω προσδοκιών ότι ο Σέρτζιο Ματαρέλα δεν αφήσει τη ρευστότητα στην πολιτική σκηνή να συντηρείται για πολύ ακόμη, αλλά και χάρη σε σχόλια αναλυτών πως όποια και εάν η επόμενη κυβέρνηση «δεν μπορεί να ειναι χειρότερη από την υφιστάμενη» για την οικονομία. 

Την ίδια ώρα η απόδοση του ισπανικού δεκαετούς ενισχύεται ελαφρά στο 0,14% και του ποροτγαλικού ανεβαίνει αντίστοιχα στο 0,17%. Η απόδοση του γερμανικού δεκαετούς καταγράφει αύξηση τεσσάρων μονάδων βάσης, στο -0,67%. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι και στο μέτωπο των μετοχών, ελληνικές και ιταλικές σήμερα ξεχωρίζουν, με τον Γενικό Δείκτη στο Χ.Α. και τον FTSE MIB να παραμένουν σε θετικό έδαφος, έστω και με ελαφρά κέρδη της τάξης του 0,3% με 0,4%. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα