Ιταλία: Πώς η πολιτική κρίση γίνεται ευκαιρία για την οικονομία

Πέμπτη, 22 Αυγούστου 2019 11:18
UPD:11:22
REUTERS/YARA NARDI

Η νέα πολιτική κρίση στην Ιταλία θα μπορούσε να αποδειχθεί ευκαιρία για την οικονομία της. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει στο CNBC πρώην αξιωματούχος της κεντρικής τράπεζας της χώρας, επισημαίνοντας ότι οι εξελίξεις όσο και εάν έχουν προκαλέσει ανησυχία και ελαφρά αναταραχή στις αγορές, έχουν ένα ουσιαστικό πλεονέκτημα: η επόμενη κυβέρνηση, όποια και εάν είναι, δεν μπορεί να είναι χειρότερη από τον συνασπισμό του Κινήματος των Πέντε Αστέρων με τη Λέγκα. 

Πολιτικοί και οικονομικοί αναλυτές τονίζουν το τελευταίο διάστημα πως η κυβερνητική κρίση ήταν μία «αχρείαστη εξέλιξη», εν πολλοίς αποτέλεσμα των φιλοδοξιών του Ματέο Σαλβίνι, που είδε τα ποσοστά του στις Ευρωεκλογές να εκτινάσσονται στα ύψη και τις δημοσκοπήσεις να τον θέλουν κοντά στην αυτοδυναμία σε περίπτωση γενικών εκλογών.

Στις αγορές αρχικά μετοχές και ομόλογα βρέθηκαν υπό ισχυρή πίεση, αλλά το τελευταίο διάστημα η εικόνα βελτιώθηκε και πάλι αισθητά, εν μέσω προσδοκιών πως θα υπάρξει μία συμμαχία που θα μπλοκάρει τα σχέδια του Σαλβίνι για πρόωρες κάλπες τον Οκτώβριο, την ώρα που θα βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση με τον προϋπολογισμό. 

Πηγές από το περιβάλλον του Σέρτζιο Ματαρέλα αφήνουν άλλωστε να εννοηθεί οτι ο πρόεδρος δεν θέλει να αφήσει τα πράγματα να μείνουν ρευστά για πολύ ακόμη, αλλά θα επιδιώξει μία συμφωνία για τον σχημαστισμό νέας κυβέρνησης μέσα στις προσεχείς λίγες ημέρες. 

Ο Φρανσέσκο Παπάντια συνεργάτης του Bruegel και πρώην αξιωματούχος της Τράπεζας της Ιταλίας θεωρεί ότι τα πράγματα κινούνται πλέον σε καλύτερη κατεύθυνση. «Ο κυβερνητικός συνασπισμός που είχαμε ήταν ο χειρότερος δυνατός σε όρους τόσο δημοσιονομικής πολιτικής όσο και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Επομένως ό,τι και εάν είναι αυτό που θα τον αντικαταστήσει, τα πράγματα θα είναι καλύτερα» τόνισε στο Squawk Box Europe του CNBC. 

H Λέγκα είχε το βλέμμα της κυρίως στραμμένο στη σκληρή στάση στο μεταναστευτικό- η οποία και έχει πυροοδτήσει διεθνείς αντιδράσεις- ενώ επεδίωκε «γενναίες» φοροελαφρύνσεις, ανεξάρτητα από τις επιπτώσεις στον προϋπολογισμό. Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων ήθελε να επεκτείνει τα κοινωνικά επιδόματα. Και τα δύο κόμματα ήταν υπέρ της κατάργησης της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης και σε διαφορετικούς τόνους δήλωναν έτοιμα για σύγκρουση με τις Βρυξέλλες.

Ωστόσο κανένα από τα δύο δεν παρουσίασε μεταρρυθμίσεις ή άλλα μέτρα, που να δώσουν πραγματικά ώθηση στην ανάπτυξη. Έτσι η ιταλική οικονομία, τρίτη μεγαλύτερη του ευρώ, βρίσκεται στο χείλος της ύφεσης, όπως και η Γερμανία. Σε αντίθεση με την τελευταία όμως έχει παράλληλα να αντιμετωπίσει ένα δημόσιο χρέος, που υπερβαίνει το 130% του ΑΕΠ. 

Τα δύο πιθανά αποτελέσματα τώρα είναι είτε μία κυβέρνηση συνασπισμού των Πέντε Αστέρων με το Δημοκρατικό Κόμμα είτε εκλογές που μάλλον θα οδηγήσουν σε κυβέρνηση της Λέγκας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της UBS ο πρώτος συνδυασμός θα προωθούσε περισσότερη δημοσιονομική πειθαρχία, αλλά θα ήταν βραχύβιος. Όσον αφορά στη Λέγκα υπάρχουν περισσότερα ερωτήματα για τις οικονομικές πολιτικές που θα θελήσει να προωθήσει. Η αίσθηση ωστόσο είναι ότι θα βαδίσει στα χνάρια του Ντόναλντ Τραμπ, με την ελπίδα να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη. Το πρόβλημα είναι ότι η ιταλική οικονομία έχει πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά από την αμερικανική και άλλες ανάγκες, σχολιάζει μερίδα αναλυτών. 

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα