Προετοιμασία της ατζέντας του Εθνικού Συμβουλίου Απασχόλησης

Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2006 17:55

«Ανταποκριθήκαμε σήμερα στην πρόσκληση του Υπουργού Απασχόλησης να συναντηθούμε για να προετοιμάσουμε την ατζέντα, την ημερήσια διάταξη των θεμάτων του Εθνικού Συμβουλίου Απασχόλησης, που ως γνωστόν έχει συγκληθεί για την ερχόμενη Δευτέρα.

Για μας το θέμα της μη ισχύος της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης σε νομούς που έχουν υψηλό ποσοστό ανεργίας δεν είναι γενικό θέμα, αλλά είναι θέμα κλαδικό, τοπικό και επιχειρησιακό. Και σε αυτό το σημείο νομίζω ότι θα πρέπει να συζητηθεί», δήλωσε ο Δ. Αρμενάκης, πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), μετά τη συνάντησή του με τον κ. Πάνο Παναγιωτόπουλο.

Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση άποψή στηρίζει τις Εθνικές Γενικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. «Από εκεί και πέρα όμως θεωρούμε ότι πρέπει να προχωρήσουμε στη διερεύνηση πολλών προτάσεων για να πετύχουμε διάφορες δύσκολες φάσεις της ανοδικής πορείας της εθνικής οικονομίας, να πετύχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα».

Στη συνέχεια ο υπουργός συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της ΓΣΕΒΕΕ και αύριο θα ολοκληρωθεί ο κύκλος των προκαταρκτικών επαφών με την ηγεσία της ΓΣΕΕ και στη συνέχεια του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών.

Ο κ. Δ. Ασημακόπουλος, πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, δήλωσε ότι μετέφερε στον υπουργό τη θέση των επαγγελματοβιοτεχνών να ενισχυθεί και να δοθούν κίνητρα στις πολύ μικρές επιχειρήσεις και στους αυταπασχολούμενους έτσι ώστε να προσλάβουν έστω και έναν εργαζόμενο. Και κίνητρα φορολογικά (μηδενική φορολόγηση σε επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι 9 εργαζόμενους) σε περιοχές όπου υπάρχει πολύ μεγάλη ανεργία.

Ο κ. Ασημακόπουλος επανέλαβε ότι η διασφάλιση ενός κατώτατου ημερομίσθιου και μισθού για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας δεν είναι πράγμα που πρέπει να συζητάμε. «Θα πρέπει να διαπραγματευόμαστε ποιο θα είναι το ποσοστό αύξησης και όχι για το αν θα πρέπει να δοθεί αύξηση. Είναι το ελάχιστο κοινωνικό μαξιλάρι -να το αποκαλέσουμε έτσι- που έχει η κατηγορία αυτή των χαμηλόμισθων στην Ελλάδα».

«Ενας πρώτος κοινός στόχος που διαφαίνεται είναι η ανάγκη να υπάρξει κάτω από την Εθνική Επιτροπή Απασχόλησης μια διαρκής επιτροπή εμπειρογνωμόνων που θα οριστούν τα μέλη της από όλους τους κοινωνικούς εταίρους και βεβαίως και από την κυβέρνηση, η οποία θα είναι σε συνδυασμό με το Παρατηρητήριο για την Απασχόληση. Θα είναι ένα εργαλείο επιστημονικό και τεχνοκρατικό για να έχουμε στο βάθος του χρόνου και σε διάρκεια καθημερινότητας όλα τα στοιχεία εκείνα που μας χρειάζονται για να παρακολουθούμε την επιχειρηματικότητα, ιδιαίτερα τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, και τη σχέση της με την απασχόληση», υπογράμμισε ο κ. Παναγιωτόπουλος.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα