Τρόπους για τη μείωση του κόστους παραγωγής στο πολλαπλασιαστικό υλικό στο βαμβάκι, με σκοπό την ενίσχυση της εγχώριας σποροπαραγωγής, για την κάλυψη των εγχώριων αναγκών αλλά και την αύξηση των εξαγωγών, αναζήτησαν σε σύσκεψη υπό τον υφυπουργό Αλέξανδρο Κοντό υπηρεσιακοί παράγοντες.
Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε άμεσα να υποβληθεί αίτημα προς την Ε.Ε., προκειμένου να μειωθούν οι αποστάσεις μόνωσης που επιβάλλει ο τεχνικός κανονισμός σποροπαραγωγής, έτσι ώστε από 200 και 400 μέτρα να μειωθεί η απόσταση στα 25 με 50 μέτρα.
Ακόμη συμφωνήθηκε να ληφθούν μέτρα ενίσχυσης των αγροτών που συμμετέχουν σε σποροπαραγωγικές διαδικασίες, μέσω προγραμμάτων της Ε.Ε, ενώ παράλληλα κατατέθηκαν προτάσεις από τις εταιρείες προς διερεύνηση, προκειμένου να καταστεί η σποροπαραγωγή βάμβακος στην Ελλάδα πιο ανταγωνιστική, όπως μείωση του ανταποδοτικού τέλους στον πιστοποιημένο σπόρο, φορολογικές ελαφρύνσεις, επιδότηση του κόστους εργασίας του εξειδικευμένου προσωπικού.
Παράλληλα, ζητήθηκε η αναβάθμιση της συνεργασίας των ιδιωτικών φορέων σποροπαραγωγής με το ΕΘΙΑΓΕ, έτσι ώστε να αναπτυχθεί η έρευνα, η οποία θα στηρίξει την αύξηση της παραγωγής ελληνικών ποικιλιών σπόρου βαμβακιού και την περαιτέρω βελτίωση των ποιοτικών του χαρακτηριστικών.
Στην Ελλάδα συμμετέχουν στη σποροπαραγωγική διαδικασία περίπου 3.000 αγρότες, ενώ παράγονται 3.500 τόνοι από τις 10 εταιρείες σποροπαραγωγής, κρατικές και ιδιωτικές, που δραστηριοποιούνται στην χώρα.