Βαθιά διχασμένη η FED για τα επιτόκια

Πέμπτη, 22 Αυγούστου 2019 09:47
UPD:09:56
REUTERS/Leah Millis

Όταν τον περασμένο μήνα κλήθηκαν να αποφασίσουν για τη μείωση του επιτοκίου, οι αξιωματούχοι της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας ήταν βαθύτατα διχασμένοι. Ωστόσο ήταν ενωμένοι στην ανάγκη να σταλεί το μήνυμα πως η μείωση δεν ήταν το πρώτο βήμα για έναν επιθετικό γύρο χαλάρωσης, αλλά μία κίνηση «προσαρμογής». Και αυτό σίγουρα δεν θα ικανοποιήσει ιδιαίτερα τον Ντόναλντ Τραμπ. 

Τα πρακτικά από τη συνεδρίαση της Federal Reserve έδειξαν ότι η πρόταση για μείωση του επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης πυροδότησε πολύ εντονότερες διαφωνίες, από αυτές που άφησε να φανεί το αποτέλεσμα της τελικής ψηφοφορίας (8 υπέρ, 2 κατά). Δύο αξιωματούχοι ήθελαν μεγαλύτερη μείωση, ενώ «αρκετοί» τάχθηκαν κατά την έναρξη της συνεδρίασης κατά της όποιας αλλαγής στην επιτοκιακή πολιτική. 

Να σημειωθεί ότι σε κάθε μία από τις συνεδριάσεις της FED έχουν δικαίωμα ψήφου μόνο πέντε από τους 12 προέδρους των περιφερειακών κεντρικών τραπεζών και άλλα πέντε μόνιμα μέλη. Ωστόσο όλοι συμμετέχουν στη συζήτηση. Αυτό σημαίνει, όπως εξηγούν αναλυτές στο Reuters, πως εάν η σύνθεση των πέντε μη μόνιμων μελών ήταν διαφορετική, ίσως και η απόφαση να διέφερε. 

Μετά τα πρακτικά όλοι τώρα περιμένουν την ομιλία του διοικητή της κεντρικής τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ, στο συμπόσιο του Τζάκσον Χολ. Σε αυτό συγκεντρώνονται κεντρικοί τραπεζίτες από όλον τον κόσμο, με τις αγορές να προσδοκούν ότι θα ανοίξουν τα χαρτιά τους για τα επόμενα βήματα της νομισματικής πολιτικής. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα