Του Κώστα Ιωαννίδη
Μετά τη χθεσινή άνοδο των ασιατικών αγορών που μας βοήθησε να αντιληφθούμε την θετική επίδραση των αποφάσεων των αρμοδίων σε Κίνα και Γερμανία νωρίς, σήμερα με μικρότερο αγοραστικό ζήλο τα ασιατικά χρηματιστήρια κινούνται σε θετικό πεδίο. Έχουν ωστόσο μικρότερα κέρδη καθώς οι κινεζικές μετοχές ξεκίνησαν πτωτικά και ανακάμπτουν μετά το πέρασμα στο δεύτερο μέρος των συνεδριάσεων στην Ασία. Εδώ οι ξένοι θεσμικοί εμφανίστηκαν ανακουφισμένοι από τις ανησυχίες για τις τραπεζικές μετοχές και οι εγχώριοι προσπαθούν να καταλάβουν γιατί υπήρξε αυτή η δραστική αλλαγή στη διάθεση για ρίσκο.
γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης
Όταν γίνεται γρήγορα σαφές, ότι η τιμή ανοίγματος θα αποτελέσει και το κατώτερο ημέρας, η όρεξη για ανάληψη ρίσκου, με την πάροδο του χρόνου, μεγαλώνει. Μετά από μια φαινομενικά αδικαιολόγητα σκληρή εβδομάδα, όπου το κατώτερο της Παρασκευής έγινε και κατώτερο τελευταίων 30 ημερών για περισσότερα από 20 blue chip, η σταθερής κλίσης ανοδική κίνηση ήταν βάλσαμο στο φρόνημα των επενδυτών.
Το «αδικαιολόγητα», σχετίζεται εν μέρει, με την άρνηση των επενδυτών στην Αθήνα να παρακολουθήσουν την αισιοδοξία των υπόλοιπων στον πλανήτη τις δυο τελευταίες συνεδριάσεις της περασμένης βδομάδας. Έξω, την τρέχουσα εβδομάδα η ατμόσφαιρα έφτιαξε με τις πληροφορίες για κινήσεις από την πλευρά των Γερμανών και Κινέζων ιθυνόντων, προς ενίσχυση των οικονομιών τους. Πρόσφατα εμφάνισαν τόσο έντονα σημάδια επιβράδυνσης, ώστε αρκετοί εκτιμούσαν πως θα περνούσαν σύντομα σε ύφεση. Αλλά επίσης βελτιώθηκε, πρωτύτερα, από την αναβολή της επιβολής δασμών σε κινεζικά εισαγόμενα στις ΗΠΑ προϊόντα, χωρίς φυσικά να εξαφανίζεται η ανησυχία από την διατήρηση του εμπορικού πολέμου. Εδώ, οι αντιδράσεις των δεικτών σε ευρωζώνη και Wall Street από την Τετάρτη και μετά, συμπυκνώθηκαν στη χθεσινή διαπραγμάτευση.
Από την ώρα που οι 825 μονάδες ήταν γεγονός οι αισιόδοξες προσδοκίες ενεργοποίησαν αγοραστικά τους συναλλασσόμενους. Οι εντολές που ανέβαζαν τη ζήτηση, άρχισαν να «προκαλούν» τους έχοντες μετοχές προς πώληση. Έτσι ζητούσαν όλο και μεγαλύτερο τίμημα για να πουλήσουν στους διψασμένους για blue chip θεσμικούς.
Αυτά τα αναφέρουμε λεπτομερειακά, για να εκτιμήσει ο κάθε αναγνώστης την ποιότητα και τα κεντρικά χαρακτηριστικά μιας συνόδου που αλλάζει τα αυγουστιάτικα στατιστικά δεδομένα όπως σχηματίστηκαν, ως χθες, ήτοι επί 42 μέρες μετά τις εθνικές εκλογές. Η γενίκευση του αγοραστικού ενδιαφέροντος την πρώτη μέρα που έσπασε η καθοδική αλυσίδα, είναι ενδιαφέρον φαινόμενο, που υπογραμμίζει τη δίψα για κέρδη από την άνοδο της αγοράς μετά από εβδομάδες δικαίωσης των short στοιχημάτων. Σπάνια οι ανοδικές είναι 6 φορές περισσότερες από τις πτωτικές μετοχές. Πλέον δεν είναι ζητούμενο η εκτίναξη αλλά η κατοχύρωση των επιπέδων που κατακτήθηκαν.
Προς το παρόν, ωστόσο, οι επενδυτές διεθνώς αποτυπώνουν την ανακούφιση από τις δηλώσεις που έγιναν πρόσφατα από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής. Οι πολιτικοί δήλωναν πρόθυμοι να κάνουν περισσότερα για να στηρίξουν τις οικονομίες τους που ενεπλάκησαν στις διεθνείς τριβές επί των εμπορικών συναλλαγών, υπό την ηγεσία του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ - Κίνας.
Η άμεση εστίαση μετατοπίζεται στα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ την Τετάρτη. Οι traders αναμένουν επίσης με αγωνία, το φόρουμ της Fed Jackson Hole και μια σύνοδο κορυφής των G7 αυτό το Σαββατοκύριακο αναζητώντας ενδείξεις σχετικά με τα πρόσθετα βήματα που θα λάβουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής για την ενίσχυση της ανάπτυξης.
Οι ανώτεροι υπάλληλοι του Λευκού Οίκου συζητούν προσωρινή μείωση του φόρου των μισθωτών για την τόνωση της οικονομίας, ανέφερε η Washington Post τη Δευτέρα.
Οι ελπίδες για πρόσθετα κίνητρα αυξάνονται μετά από αναφορές ότι η Γερμανία είναι διατεθειμένη να αυξήσει τις δημοσιονομικές δαπάνες και ότι η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας έλαβε μέτρα για τη μείωση του κόστους δανεισμού των επιχειρήσεων.
Ο ευρύτερος δείκτης των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός της Ιαπωνίας στις 8:40 δική μας ώρα αυξήθηκε κατά +0,51%, ενώ ο Nikkei της Ιαπωνίας αυξήθηκε κατά 0,55%. Η βελτιωμένη διάθεση βοήθησε ένα ράλι στη Wall Street κατά τη διάρκεια της νύχτας, με το S & P 500 να κερδίζει 1,21%.
Προς το παρόν, ωστόσο, οι επενδυτές απολάμβαναν την ανακούφιση από τις δηλώσεις που έγιναν πρόσφατα από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής. Οι πολιτικοί δήλωναν πρόθυμοι να κάνουν περισσότερα για να στηρίξουν τις οικονομίες τους που ενεπλάκησαν στις διεθνείς τριβές επί των εμπορικών συναλλαγών, υπό την ηγεσία του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ - Κίνας.
Η άμεση εστίαση μετατοπίζεται στα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ την Τετάρτη. Οι traders αναμένουν επίσης με αγωνία, το φόρουμ της Fed Jackson Hole και μια σύνοδο κορυφής των G7 αυτό το Σαββατοκύριακο αναζητώντας ενδείξεις σχετικά με τα πρόσθετα βήματα που θα λάβουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής για την ενίσχυση της ανάπτυξης.
Οι ανώτεροι υπάλληλοι του Λευκού Οίκου συζητούν προσωρινή μείωση του φόρου των μισθωτών για την τόνωση της οικονομίας, ανέφερε η Washington Post τη Δευτέρα.
Οι ελπίδες για πρόσθετα κίνητρα αυξάνονται μετά από αναφορές ότι η Γερμανία είναι διατεθειμένη να αυξήσει τις δημοσιονομικές δαπάνες και ότι η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας έλαβε μέτρα για τη μείωση του κόστους δανεισμού των επιχειρήσεων.
Τα συμβόλαια πετρελαίου είχαν επίσης υποχωρήσει ορισμένοι παρακολουθούσαν ως κατάσταση που μπορεί να επιδράσει νευραλγικά ένα ιρανικό δεξαμενόπλοιο που βρέθηκε στο κέντρο μιας σύγκρουσης μεταξύ Τεχεράνης και Ουάσινγκτον.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ
Ημέρα ανάκαμψης ήταν η Δευτέρα για τις ευρωπαϊκές και ασιατικές αγορές, αλλά και το χρηματιστήριο των ΗΠΑ, καθώς υπάρχει αισιοδοξία πως οι κυβερνήσεις των ανεπτυγμένων οικονομιών θα πάρουν τις σωστές αποφάσεις και θα αναχαιτίσουν τις επιπτώσεις από την εμπορική αντιπαράθεση ΗΠΑ - Κίνας.
Στη Φραγκφούρτη ο DAX30 έφτασε τις 11.715 σημειώνοντας άνοδο 1,32% ενώ ο EuroStoxx50 έκλεισε στις 3.369 και στο +1,20%. Στο Παρίσι, ο γενικός δείκτης έκλεισε στις 5.371 μοναδες με την άνοδο να ξεπερνά το 1,3%. Στο Λονδίνο ο FTSE έφτασε τις 7.189 μονάδες (+1,02), ενώ ανοδικά κινήθηκε και ο SMI στη Ζυρίχη κλείνοντας στις 9.825 μονάδες (+1%).
Θετικά ξεκίνησε η εβδομάδα και στις αγορές της Ασίας. Ο Σύνθετος Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,5%. Άλμα 1,9% για τον Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ, μετά και το σήμα που έστειλε ο Τραμπ στο Πεκίνο να αποφύγει μία βίαιη επέμβαση, ενώ ανοδικά κινήθηκε και ο ο Nikkei 225 στο Τόκιο στο +0,65%. Περίπου 0,8% ενισχύθηκαν τόσο ο ΒSE Sensex στο Χρηματιστήριο της Βομβάης όσο και ο S&P/ASX 200 στο Σίντνεϊ.
Άνοδο για τρίτη σερί συνεδρίαση σημείωσε το χρηματιστήριο των ΗΠΑ με τον Nasdaq να ξεπερνά τις 8.000 μονάδες. Ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,96% ή 250 μονάδες φτάνοντας τις 26.135 μονάδες, ενώ ο S&P σημείωσε άνοδο 1,21% κλείνοντας στις 2.923 μονάδες.
ΧΑ
Εντυπωσιακή και ξεκάθαρη ανατροπή στην πτώση, με χαμηλό τζίρο
Στην πρώτη συνεδρίαση της τέταρτης εβδομάδας του Αυγούστου, οι θεσμικοί μετά από άνοιγμα με ανοδικό χάσμα 6,78 μονάδων από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου (792,06), προκάλεσαν την εγγραφή του κατώτερου μέρας στο άνοιγμα. Ήτοι στις 798,84 μονάδες από τις 791,34 την προηγούμενη. Αμέσως μετά, ξεκίνησε μια μακράς διάρκειας αναζήτηση του ανώτερου μέρας στις 831,25 από 801,81, μονάδες την Παρασκευή, στις 16:17. Μετά το μέγιστο ακολούθησε διόρθωση για να επιστρέψει στις 826 μονάδες στις 16:46. Στις 17:00 κατέληξε στις 829,68, 30,84 μονάδες πάνω από το κατώτερο μέρας.
Ο ΓΔ κρατήθηκε μόνιμα σε θετικό πεδίο και το σημαντικό ανοδικό του διάστημα ήταν από τις 10:30 ως τις 16:17. Μετά από αυτό κύματα εντολών πώλησης αναίρεσαν ελαφρά την προσπάθεια αντίδρασης από τα διαρκώς νεότερα χαμηλά τα οποία εμφανιζόντουσαν με τις πτωτικές συνόδους του Αυγούστου στην Αθήνα σε αντίθεση με τη σταθεροποίηση των δεικτών στην κεφαλαιαγορά του ευρώ.
Ήταν σαφώς διαφορετική συνεδρία από τις προηγούμενες με την επιμονή της ζήτησης ως το τέλος σε μετοχές όπως ΒΙΟ +9,51%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ +6,97%, ΣΑΡ +6,93%, ΤΕΝΕΡΓ +6,87%, ΜΠΕΛΑ +6,68%, και ΕΧΑΕ +6,29%. Οι τράπεζες ήταν στο επίκεντρο της της ζήτησης διαρκώς, προσδίδοντας ανοδική ορμή στην πορεία του δείκτη τους (+8,79%) που ήταν υπαίτια της ανόδου του ΓΔ (+4,95%) όταν χτύπησε το ανώτερο ημέρας. Κατέληξε δε στις 670,38 από 616,24 μονάδες.
Είχαμε εγγραφή του ανώτερου μέρας πρακτικά στη τελευταία ώρα. Μετοχές του 25άρη που συνέβαλλαν πτωτικά δεν υπήρξαν ενώ κέρδη μικρότερα του +3% εμφάνισαν οι ΟΛΠ +2,71%, ΕΕΕ +1,22% και ΟΤΕ +1,01%. Ο δείκτης των τραπεζών ήταν μόνιμος οδηγός των αλλαγών της κίνησης των βασικών δεικτών.Η είσοδος των θεσμικών του δολαρίου με γνώση της έντονα ανοδικής δυναμικής στα χρηματιστήρια των ΗΠΑ κίνησε τον ΓΔ καθοδικά, με την εμφάνιση εντολών πώλησης για τις Τράπεζες.
Περιληπτικά: Η Αθήνα ακολούθησε την κίνηση των βασικών δεικτών στην ΕΕ, με σχετική ως προς το αποτέλεσμα (μεγαλύτερης τάξης άνοδο) ανεξαρτησία. Οι περισσότεροι δείκτες στα χρηματιστήρια του ευρώ ήταν διαρκώς με ανοδικές μεταβολές ενώ οι εντολές πώλησης εδώ εκδηλώθηκαν έντονα μετά το πρώτο τέταρτο της τελευταίας ώρας. Υπήρξαν ενδοσυνεδριακά κινήσεις απορρόφησης. Τα χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης δεν άλλαξαν πρόσημο ήταν μόνιμα θετικό και επηρέασαν την ορμή στους DAX CAC FTSE100 που εμφάνιζαν ανοδική εικόνα όταν έκλεινε το Χ.Α, και κατέληξαν με άνοδο από +1,3% ως +1,9%.
Τη σύνοδο σφράγισε χαμηλό σχετικά συναλλακτικό ενδιαφέρον, έναντι της προηγούμενης συνεδρίας, με συναλλαγές σε πακέτα αξίας 1,7,38 εκατ. ευρώ (για ΜΠΕΛΑ 1,337 εκατ. ευρώ, και ΕΤΕ 401.400 ευρώ). Η δε εμφάνιση κερδών και τα 4 Τραπεζικά blue chip, δεν είχε σχέση με την δυναμική στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς. Αυτά εμφάνισαν μεγαλύτερη διακύμανση της απόδοσης (9 από 7 μονάδες) αλλά με μεταβολή 7 μονάδων βάσης, η απόδοση από1,97% κατέληξε στο2,04%.
Το κλείσιμο του ΓΔ, ήταν 31 μονάδες πάνω στο ελάχιστο του. Ήταν σύνοδος με αποτέλεσμα ανοδικό για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, που κατέληξε στα 57,300 από 55,295 δις ευρώ την προηγούμενη.
Επηρέασαν θετικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+8,79% από -0,21%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο +8,13% από +0,83%, την ΕΤΕ στο +9,92% από +1,58%, ΕΥΡΩΒ +8,69% από -1,99% και την ΠΕΙΡ στο +8,89% από -1,70%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν καλύτερα από τα blue chip με μεταβολή +5,15% από -0,05%.
Η στατιστική εικόνα των blue chip βελτιώθηκε όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (25 από 7) blue chip έναντι των καθοδικών (0 από 18) και κανένα στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ με μεταβολή +4,58% οδηγήθηκε στις 828,30 από 792,06 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2032,49 από 1948,91 με μεταβολή +4,29%. Οι δημοπρασίες άλλαξαν την τιμή για τον ΓΔ και τον 25άρη, και το κλείσιμο κοντά στο ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσής τους.
Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 61,984 από 59,939 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 1,738 από 1,900 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές 25άρη, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα, κατευθύνθηκαν 56,867 από 53,760 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 1,739 από 1,075 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 93 από 37, των καθοδικών 15 από 65 και 15 από 19 ήταν οι σταθερές.
Τεχνική ανάλυση παράγωγα
Επιστροφή, δειλά, στις αισιόδοξες προσδοκίες
Στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, οι θεσμικοί προκάλεσαν την εγγραφή του κατώτερου μέρας στο άνοιγμα. Ήτοι στις 798,84 μονάδες και αμέσως μετά ξεκίνησε μια μακράς διάρκειας αναζήτηση του ανώτερου μέρας, που ήταν οι 831,25 και σημειώθηκαν στις 16:17. Μετά το μέγιστο ακολούθησε διόρθωση για να επιστρέψει στις 826 μονάδες στις 16:46. Στις 17:00 κατέληξε στις 829,68. Ο ΓΔ κρατήθηκε μόνιμα σε θετικό πεδίο.
Ήταν σαφώς διαφορετική συνεδρία από τις προηγούμενες με την επιμονή της ζήτησης ως το τέλος σε μετοχές όπως ΒΙΟ +9,51%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ +6,97%, ΣΑΡ +6,93%, ΤΕΝΕΡΓ +6,87%, ΜΠΕΛΑ +6,68%, και ΕΧΑΕ +6,29%. Οι τράπεζες ήταν στο επίκεντρο της ζήτησης διαρκώς, προσδίδοντας ανοδική ορμή στην πορεία του δείκτη τους (+8,79%) που ήταν υπαίτια της ανόδου του ΓΔ (+4,95%) όταν χτύπησε το ανώτερο ημέρας.
Η Αθήνα ακολούθησε την κίνηση των βασικών δεικτών στην ΕΕ, με σχετική ως προς το αποτέλεσμα (μεγαλύτερης τάξης άνοδο) ανεξαρτησία. Τα χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης δεν άλλαξαν πρόσημο ήταν μόνιμα θετικό και επηρέασαν την ορμή στους DAX CAC FTSE100.
Τη σύνοδο σφράγισε χαμηλό σχετικά συναλλακτικό ενδιαφέρον, με συναλλαγές σε πακέτα αξίας 1,7,38 εκατ. ευρώ (για ΜΠΕΛΑ, και ΕΤΕ). Η δυναμική στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς λειτούργησαν αρνητικά, αφού η απόδοση από 1,97% κατέληξε στο 2,04%. Ήταν σύνοδος ανοδικό με αποτέλεσμα για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, που κατέληξε στα 57,300 από 55,295 δις ευρώ την προηγούμενη. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν καλύτερα από τα blue chip με μεταβολή +5,15%. Ο ΓΔ με μεταβολή +4,58% οδηγήθηκε στις 828,30 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2032,49 με μεταβολή +4,29%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 61,984 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 1,738 εκατ. Στις μετοχές 25άρη, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα, κατευθύνθηκαν 56,867 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 1,739 εκατ. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 93, των καθοδικών 15 και 15 ήταν οι σταθερές.
Στην πρώτη σύνοδο της βδομάδας μετά την εκπνοή των σειρών Αυγούστου, οι επενδυτές έδωσαν στον FTSE25 μεγάλα κέρδη. Με εμφάνιση του ελάχιστου στις 1971,93 μονάδες στο άνοιγμα (10:30). Ενώ η εμφάνιση του μέγιστου στις 2041,69 έγινε στις 16:17. Το κλείσιμο στις 2032,49 αντιστοιχεί σε μεταβολή +4,29%. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε στα 26,251 εκατ. ευρώ στην παραδοσιακά χαμηλών όγκων πρώτη μέρα της κυριαρχίας νέας σειράς.
Στα ΣΜΕ του 25άρη για τη σειρά Σεπτεμβρίου, υπήρξε όγκος 1832 ΣΜΕ, με ανώτερο τις 2048,75 μονάδες, κατώτερο τις 1980,00 με τελευταίες πράξεις στις 2040,00 μονάδες. Υπήρξε ενδιαφέρον για τη σειρά Οκτωβρίου με 295 ΣΜΕ και τελευταίες πράξεις επίσης στις 2040,00 μονάδες. Για τη σειρά Σεπτεμβρίου άφησαν ανοιχτά 15.337 από 15.086 ΣΜΕ και για την επόμενη σειρά 328 από 225.
Στα calls λήξης Σεπτεμβρίου ο όγκος ανήλθε στα 131 συμβόλαια την προηγούμενη, για τιμές εξάσκησης από τις 1925 ως τις 2150 μονάδες. Για την επόμενη σειρά διακινήθηκαν 61 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης από τις 1950 ως τις 2000 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Σεπτεμβρίου, ο όγκος ήταν 67 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης από τις 1925 ως τις 1975 μονάδες. Για την επόμενη σειρά Οκτωβρίου διακινήθηκαν 120 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης από τις 1950 ως τις 2050 μονάδες.
Σήμερα
Οι ασιατικές μετοχές διεύρυναν τα κέρδη τους την Τρίτη, καθώς οι ελπίδες για τόνωση στις μεγάλες οικονομίες μείωσαν την ανησυχία των επενδυτών για μια παγκόσμια ύφεση. Έτσι ενισχύθηκαν τα πιο επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία με κεφάλαια που αντλήθηκαν από ασφαλή καταφύγια όπως τα ομόλογα και ο χρυσός.
Ο ευρύτερος δείκτης των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός της Ιαπωνίας στις 8:40 δική μας ώρα αυξήθηκε κατά +0,51%, ενώ ο Nikkei της Ιαπωνίας αυξήθηκε κατά 0,55%. Η βελτιωμένη διάθεση βοήθησε ένα ράλι στη Wall Street κατά τη διάρκεια της νύχτας, με το S & P 500 να κερδίζει 1,21%.
"Υπάρχουν προσδοκίες για χαλαρότερη νομισματική πολιτική σε ολόκληρο τον κόσμο και αυτό αμβλύνει τις πρόσφατες ανησυχίες από τις αβέβαιες εξελίξεις που διατάραξαν τις αγορές. Η Κίνα είναι έτοιμη να κάνει πολλά για την οικονομία της. Ελπίζω να μάθω περισσότερα για τις δημοσιονομικές δαπάνες στη Γερμανία. Οι κεντρικές τράπεζες δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να διευκολύνουν. Το υπόλοιπο ερώτημα είναι αυτό που προέρχεται από τη δημοσιονομική πολιτική." Δήλωσε ο Masayuki Kichikawa, της Sumitomo Mitsui Asset Management Co στο Τόκιο.
Η Κίνα έθεσε το νέο ετήσιο επιτόκιο δανεισμού ενός έτους σε 4,25%, μειωμένο κατά 6 μονάδες βάσης από 4,31% στο παρελθόν. Οι κινεζικές μετοχές υποχώρησαν αρχικά στο άνοιγμα, αλλά οι απώλειες ανακτήθηκαν κατά τη διαπραγμάτευση έως 0,19% στις 8:40 η μεταβολή του σύνθετου δείκτη στη Σαγκάη ήταν +0,05%. Ο βασικός δείκτης στο Χονγκ Κονγκ αυξήθηκε επίσης κατά 0,10%, καταργώντας μια προηγούμενη απώλεια.
Αλλού, ο S & P / ASX 200 της Αυστραλίας αυξήθηκε κατά 0,96%, ενώ ο δείκτης KOSPI της Νότιας Κορέας αυξήθηκε κατά +1,14%.