Τέλος στους «τζαμπατζήδες» στο ΧΑ - Ανάκληση λειτουργίας δύο ΑΧΕΠΕΥ

Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου 2006 19:10

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κατά την σημερινή συνεδρίασή του αποφάσισε ομόφωνα:

- Την τροποποίηση της απόφασης για την παροχή πιστώσεων. Ειδικότερα, για να έχει τη δυνατότητα ο επενδυτής να προβαίνει σε συμψηφισμό του τιμήματος αγοράς μετοχών με το προϊόν της πώλησής τους σε μεταγενέστερη ημέρα (και ως την ημέρα λήξης της προθεσμίας εκκαθάρισης, Τ+3) θα πρέπει να διαθέτει χαρτοφυλάκιο ήδη εξοφλημένο και να έχει καταρτίσει σύμβαση πίστωσης τριημέρου. Για παράδειγμα εάν ένας επενδυτής κατέχει χαρτοφυλάκιο μετοχών αξίας 1.000 ευρώ θα μπορεί να αγοράζει οποιεσδήποτε άλλες μετοχές αξίας μέχρι 1.500 ευρώ και να τις πωλεί εντός του Τ+3. Η πρακτική αυτή δεν θα επιτρέπεται σε χαρτοφυλάκια με μηδενικό υπόλοιπο.

Το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ μετά από δύο μήνες προκειμένου η αγορά να έχει τη δυνατότητα ομαλής προσαρμογής και οι ΑΧΕΠΕΥ επαρκή χρόνο για να υπογράψουν τις σχετικές συμβάσεις με τους πελάτες τους. Με το συγκεκριμένο μέτρο προστατεύονται τόσο οι επενδυτές όσο και οι χρηματιστηριακές εταιρίες από τον κίνδυνο δημιουργίας των λεγόμενων «κόκκινων κωδικών» και ταυτόχρονα διασφαλίζεται η ομαλή και εύρυθμη λειτουργία της αγοράς.

- Την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της G-Trade Α.Χ.Ε.Π.Ε.Υ. και τη θέση της σε εκκαθάριση. Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι η οργανωτική της δομή και οι μηχανισμοί εσωτερικού ελέγχου δεν πληρούν τις προϋποθέσεις με βάση τις οποίες είχε χορηγηθεί η άδεια λειτουργίας. Επίσης, εντοπίστηκαν σοβαρές παραβάσεις της χρηματιστηριακής νομοθεσίας.

- Την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της Φάσμα Α.Χ.Ε.Π.Ε.Υ. και τη θέση της σε εκκαθάριση, διότι η εταιρεία δεν πληροί τις νόμιμες προϋποθέσεις λειτουργίας της.

- Την έγκριση του ενημερωτικού δελτίου για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Eurodrip με καταβολή μετρητών και την εισαγωγή των νέων μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

- Την απόφαση για τις προϋποθέσεις και τους όρους χορήγησης άδειας σε ΑΕΠΕΥ προκειμένου να δραστηριοποιηθούν στη λήψη και στη διαβίβαση εντολών σε παράγωγα επί εμπορευμάτων.

- Το διορισμό χρηματιστηριακού εκπροσώπου στη Δυναμική Α.Χ.Ε.Π.Ε.Υ.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα