Lotte Shopping: 3,5 δισ. δολ. από τη μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή στη Ν. Κορέα

Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου 2006 08:24

ΜΕΤΟΧΕΣ αξίας 3,4 τρισ. ουόν (3,5 δισ. δολ.) κατά τη μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή της χώρας, πούλησε η Lotte Shopping Co., ιδιοκτήτρια της μεγαλύτερης αλυσίδας πολυκαταστημάτων της Ν. Κορέας, προκειμένου να χρηματοδοτήσει την επέκταση των καταστημάτων της και να μειώσει το χρέος.

Η εταιρεία πούλησε 8,57 εκατ. μετοχές προς 400.000 ουόν η μία, στο μέσον της κλίμακας τιμής που προσέφερε στους επενδυτές. Οι μετοχές της Lotte θα αρχίσουν να διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου στις 8 Φεβρουαρίου και στην Σεούλ στις 9 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την Daewoo Securities Co., μία από τους διαχειριστές της πώλησης.

Οι καταναλωτές στη Ν. Κορέα αύξησαν τις δαπάνες τους με ταχύτερο ρυθμό σε μια δεκαετία τον Δεκέμβριο, ωθώντας τους λιανοπωλητές να δημιουργήσουν νέα καταστήματα. Η Lotte, που εδρεύει στη Σεούλ, αξιοποιεί το πλεονέκτημα του ράλι των μετοχών στο Χρηματιστήριο για την άντληση κεφαλαίων καθώς επιδιώκει να αποσπάσει μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά πώλησης ενδυμάτων με έκπτωση, ύψους 22 δισ. δολαρίων.

Η επιτάχυνση της ανάπτυξης στην τρίτη σε μέγεθος οικονομία της Ασίας και ο δείκτης ανεργίας κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα δύο ετών, ενθαρρύνουν τους καταναλωτές να επιστρέψουν στα καταστήματα, μετά από δύο χρόνια μείωσης των δαπανών.

Οι μετοχές της Hyundai Department Store Co., της δεύτερης σε μέγεθος αλυσίδας λιανικής πώλησης ενδυμάτων της Ν. Κορέας, υπερδιπλασιάστηκαν πέρυσι και της Shinsegae Co. βρίσκονται κοντά σε επίπεδα ρεκόρ.

Η Goldman Sachs Group Inc.και η Nomura Holdings Inc. διαχειρίστηκαν την πώληση των μετοχών στο εξωτερικό και η Daewoo Securities διαχειρίστηκε την πώλησή τους στο εσωτερικό μαζί με άλλες επτά χρηματιστηριακές εταιρείας.

Η κλίμακα της τιμής πώλησης προς τους επενδυτές ήταν από 340.000 έως 430.000 ουόν ανά μετοχή. Η πώλησή των μετοχών στο εξωτερικό ενδέχεται να ανέλθει σε ένα εκατ. μετοχές, εάν υπάρξει μεγάλη ζήτηση.

Η Lotte σχεδιάζει να ανοίξει έξι νέα πολυκαταστήματα, μεταξύ των οποίων στη Ρωσία μέχρι το 2010 και 28 καταστήματα που θα πωλούν ενδύματα με έκπτωση μέχρι το 2007.

Η εισαγωγή των μετοχών σε δύο Χρηματιστήρια, του Λονδίνου και της Σεούλ, είναι η δεύτερη που γίνεται από εταιρεία της Ν. Κορέας, μετά τη δημόσια εγγραφή της Kumho Tire Co. που άντλησε 373 δισ. ουόν σε Βρετανία και Ν. Κορέα τον Φεβρουάριο του 2005. Την πώληση των μετοχών της Kumho, είχε διαχειριστεί η JPMorgan Chase & Co.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα