Υψηλότερη η προσφορά του Ντουμπάϊ από της Σιγκαπούρης για την P&O

Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου 2006 08:48

ΣΥΜΦΩΝΙΑ να καταβάλλει 3,88 δισ. λίρες Αγγλίας (6,9 δισ. δολ.) για την Peninsular & Oriental Steam Navigation Co., 68% περισσότερο από όσο άξιζε η εταιρεία τον Οκτώβριο, έκλεισε το Ντουμπάϊ, υπερβαίνοντας την προσφορά της Σιγκαπούρης για την απόκτηση της μεγαλύτερη εταιρείας λιμένων της Βρετανίας.

«Είναι μια γενναιόδωρη προσφορά», είπε ο σουλτάνος bin Sulayem, πρόεδρος της DP World, της εταιρείας λιμένων του Ντουμπάϊ, μιλώντας χθες από το τηλέφωνο, μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας, συμπληρώνοντας: «Θέλουμε να τελειώνουμε πολύ γρήγορα με αυτήν τη συμφωνία και δεν θέλουμε να την καθυστερήσουμε».

Η εξαγορά της P&O, η οποία ιδρύθηκε τη χρονιά που η βασίλισσα Βικτωρία ανέβηκε στον θρόνο της Βρετανίας, θα μετατρέψει την DP World στην τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης λιμένων στον κόσμο και θα της δώσει τον έλεγχο σε 29 σταθμούς σε λιμάνια από τη Ν. Ορλεάνη έως τη Μανίλα αποθαρρύνοντας την εταιρεία λιμένω της Σιγκαπούρης να καταστεί η μεγαλύτερη του κλάδου.

«Η P&O είναι ένα κόσμημα του κλάδου και έχει μεγάλη στρατηγική αξία», ανέφερε ο John Lawson, αναλυτής με της Investec Securities, στο Λονδίνο, ο οποίος εισηγείται για τις μετοχές της εταιρείας, «hold».

Χθες η DP World, συμφώνησε να καταβάλλει 520 πένες για κάθε μία μετοχή της P&O, υπερβαίνοντας τις 470 πένες που προσέφερε για κάθε μία μετοχή η PSA International PTE, η μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης λιμένων της Σιγκαπούρης. Η P&O στράφηκε υπέρ της to DP World έναντι της PSA σε λιγότερο από 12 ώρες.

Εκπρόσωποι της PSA International δεν βρέθηκαν άμεσα γι ανα σχολιάσουν το θέμα, ενώ η Eva Ho, εκπρόσωπος της κρατικής επενδυτικής εταιρείας της Σιγκαπούρης, Temasek Holdings Pte, στην οποία ανήκει η PSA, αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα.

H βρετανική P&O είπε ότι θα θέσει την προσφορά της DP World στους επενδυτές στις 13 Φεβρουαρίου και πως η PSA θα πρέπει να προσφέρει περισσότερο από 546 πένες ανά μετοχή μέχρι τότε.

Η PSA είπε ότι η προσφορά της αξιολογεί την P&O 26 φορές των κερδών που εμφάνισε το 2004, ωστόσο με αυτό το μέτρο η προσφορά του Ντουμπάϊ είναι 29 φορές τα κέρδη της εταιρείας το 2004.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα